-->
21.03.2023

Άγγελος Συρίγος: Τί έγινε και φτάσαμε ως εδώ;

Στον απόηχο των επιθέσεων εις βάρος του, ο καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου, Αγγελος Συρίγος, ανήρτησε σχόλιο στο Facebook υπό τον τίτλο «Τί έγινε και φτάσαμε ως εδώ;», στο οποίο μάλιστα τονίζει ότι «το θέμα πλέον δεν είναι μόνον η ελευθερία του λόγου στα Πανεπιστήμια. Το θέμα είναι τι κοινωνία θέλουμε».

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Συρίγου:

«Μερικές φορές, ένα καθημερινό γεγονός φέρνει στην επιφάνεια πολύ σοβαρά πράγματα που υπάρχουν δίπλα μας αλλά δεν τα βλέπουμε (ή κάνουμε ότι τα αγνοούμε). Μία τέτοια περίπτωση ήταν και το πλοίο «Αγία Ζώνη ΙΙ». Μέσα από το ναυάγιό του αναδείχθηκε το καθ’ όλα ανθηρό λαθρεμπόριο καυσίμων.

Έτσι έγινε και με την ιστορία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017 από μία φιλική παρατήρηση προς έναν άγνωστο νεαρό που έγραφε συνθήματα σε έναν φρεσκοβαμμένο τοίχο έξω από το Πάντειο. Οι φίλοι του ενοχλήθηκαν που κάποιος επεσήμανε την καταστροφή του ΔΗΜΟΣΙΟΥ Πανεπιστημίου. Μου επιτέθηκαν με μανία, χωρίς να γνωρίζουν ποιος είμαι, μανία από την οποία με έσωσε η ακαριαία αντίδραση των παρισταμένων φοιτητών. Το συμπτωματικό αυτό γεγονός έβγαλε στην επιφάνεια ένα απόστημα το μέγεθος του οποίου ακόμη δεν έχουμε διαπιστώσει:

– Η αστυνομία αδυνατούσε να διαχειρισθεί ένα γεγονός που δεν έγινε σε πανεπιστημιακό χώρο –όπου και το θρυλικό «άσυλο» – αλλά στον πεζόδρομο έξω από το Πάντειο. Έκτοτε απέχει από τα τεκταινόμενα είτε συμβαίνουν σε πανεπιστημιακό χώρο είτε σε δημοτική αίθουσα στα Γιάννενα…

– Όσοι ήσαν παρόντες στο δικαστήριο που ακολούθησε την αυτόφωρη σύλληψη του ενός εκ των δραστών, είδαν από την «ομάδα συμπαραστάσεως» στο δράστη, τη διάχυτη απειλή που βιώνουν οι δικαστές όταν δικάζουν τέτοιες υποθέσεις.

– Μία περιθωριακή ομάδα νεαρών, εντελώς άσχετη με την φοιτητική κοινότητα του Παντείου κάνει την επαναστατική της γυμναστική στο Πάντειο μία φορά την εβδομάδα. Φωνάζουν και γράφουν συνθήματα, απειλούν, προπηλακίζουν. Θέλουν να τρομοκρατήσουν. Το θετικό είναι ότι μπροστά στην ειρηνική αλλά σθεναρή αντίδραση των φοιτητών που τους έχουν βαφτίσει «φυτά», δεν τολμούν πλέον να μπουν στα αμφιθέατρα.

– Πλήθος αφισών έχει κολληθεί στους τοίχους με ονομαστικές αναφορές και στοχοποίηση και άλλων καθηγητών. Στα μέσα Απριλίου κυκλοφόρησε ένα έντυπο υπό τον τίτλο «τα οκτώ καθάρματα του Παντείου». Αφορούσε σε καθηγητές που για κάποιο λόγο «ενοχλούσαν».

– Η τελευταία αφίσα με τη φωτογραφία μου και την ουσιαστική επικήρυξή μου δείχνει τα επικίνδυνα μονοπάτια που μπορεί να ακολουθήσουμε ως κοινωνία. Ασήμαντες μειοψηφίες που διέρχονται βίαια μέσα θέλουν να καθορίζουν τις απόψεις, την έκφραση της γνώμης, τον τρόπο ζωής, την ίδια την ελευθερία μας.

Αυτά, όμως, δεν έγιναν χθες. Εμείς τα εκκολάψαμε κι εμείς τα ανεχθήκαμε όταν ανδρώθηκαν. Σήμερα πλέον κυριαρχεί ο (εύλογος) φόβος του «πού να πάω να μπλέξω με τους αλήτες;».
Το θέμα πλέον δεν είναι μόνον η ελευθερία του λόγου στα Πανεπιστήμια. Το θέμα είναι τι κοινωνία θέλουμε».

Καταδικάζει τις επιθέσεις κατά του καθηγητή Αγγελου Συρίγου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Tον καθηγητή Αγγελο Συρίγο δέχθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στον απόηχο των επιθέσεων εις βάρος του.

O κ. Παυλόπουλος εξέφρασε προς τον κ. Συρίγο την επιδίωξή του για συναίνεση από όλα τα κόμματα – ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει την εισαγγελική παρέμβαση – κατά των περιστατικών πανεπιστημιακής βίας, αλλά και για κοινή, από όλες τις παρατάξεις, ανακοίνωση καταδίκης της στοχοποίησης του καθηγητή.

Επίσης, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καταδίκασε «απερίφραστα τις εναντίον του επιθέσεις από φασιστοειδή υποκείμενα που στρέφονται ευθέως εναντίων των Ακαδημαϊκών Ελευθεριών».

Υπενθυμίζεται ότι λίγους μήνες μετά τη βίαιη επίθεση κατά του κ. Συρίγου εντός του Παντείου Πανεπιστημίου, ακολούθησε, πριν από μερικές ημέρες, εισβολή αγνώνστων σε εκδήλωση στην οποία ήταν ομιλητής στα Ιωάννινα.

Στη συνέχεια μάλιστα, ακολούθησε και τοιχοκόλληση αφισών σε αρκετά σημεία της Αθήνας, στις οποίες ο καθηγητής χαρακτηριζόταν ως «φασίστας».

Διαβάστε επίσης