Σε λίγες ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει έναν χρόνο στην ηγεσία της ΝΔ και στην Πειραιώς κάνουν απολογισμό του 2016, που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως έβαλε τις βάσεις για τη δική του πολιτική κυριαρχία.
Ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ, όταν ξεκινούσε η κούρσα της διαδοχής, ήταν το αουτσάιντερ και κατέφερε όχι μόνο να περάσει στον δεύτερο γύρο, αλλά στις 10 Ιανουαρίου του 2016 να ανατρέψει όλα τα δεδομένα και να κερδίσει την εσωκομματική μάχη. Μέσα στο 2016 υπήρχαν οι πρώτοι σταθμοί της προεδρίας Μητσοτάκη, που έφεραν αλλαγές όχι μόνο στο κόμμα αλλά και στα δημοσκοπικά ευρήματα, αφού στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η ΝΔ είναι πρώτη – και με διαφορά.
Η «γαλάζια» χρονιά, λοιπόν, ξεκίνησε με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, με μια ανοιχτή διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 400.000 πολίτες. Η εκλογή του Μητσοτάκη στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στα αιτήματα ανανέωσης του κόμματος και δυναμικότερης αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ορόσημο στην πορεία Μητσοτάκη ήταν το Συνέδριο του κόμματος, τον περασμένο Απρίλιο. Στο Συνέδριο υιοθετήθηκαν μια σειρά από καταστατικές αλλαγές, οι οποίες εκσυγχρονίζουν το προφίλ της ΝΔ. Μεταξύ άλλων, καθιερώθηκε η θητεία της εκλογής προέδρου (5ετής με παράταση, αν ο αρχηγός είναι πρωθυπουργός, και αυτόματη διακοπή ύστερα από ήττα σε εκλογές), θεσπίστηκε η υποχρέωση του κόμματος να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και καθιερώθηκε ασυμβίβαστο κομματικών και κυβερνητικών θέσεων. Στο Συνέδριο υπερψηφίστηκε, επίσης, το κείμενο της Συμφωνίας Αλήθειας, το οποίο αποτελεί το πολιτικοϊδεολογικό και προγραμματικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ δόθηκαν σε δημοσιότητα οι πρώτες 25 προτάσεις του κόμματος.
Τεράστια είναι και η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την οικονομική εξυγίανση της ΝΔ. Το κόμμα έχει ήδη μειώσει κατά 60% τα λειτουργικά του κόστη. Μετακόμισε σε πιο οικονομικά γραφεία στο Μοσχάτο, ενώ το σύνολο σχεδόν της κρατικής επιχορήγησης πηγαίνει για την αποπληρωμή των χρεών του.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ σχεδιάζεται βήμα – βήμα και αναμένεται η σταδιακή παρουσίασή του. Για την κατάρτισή του, εργάζονται πάνω από 700 εξειδικευμένα στελέχη, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι της αγοράς, όπως επισημαίνουν στο Μοσχάτο. Το περίγραμμα του οικονομικού προγράμματος, βέβαια, έχει ήδη παρουσιαστεί στη ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, από τον ίδιο τον Μητσοτάκη.
Παράλληλα, έχουν ήδη γίνει παρεμβάσεις σε μια σειρά από ζητήματα όπου η ΝΔ δίνει απαντήσεις, όπως είναι η πρόταση για τη διαχείριση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού ή οι άξονες για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων (Δεύτερη Ευκαιρία) για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η οποία θα δώσει ανάσα στους οφειλέτες αλλά και στο τραπεζικό σύστημα. Επίσης, η πρόταση νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές καθώς και η πρόταση για τη βελτίωση του συστήματος υιοθεσιών και αναδοχής παιδιών, όπως σημειώνουν από την Πειραιώς.
Παράλληλα με την προγραμματική δουλειά, προχωρά και η στελεχική προετοιμασία του κόμματος μέσα από τη δημιουργία Μητρώου Πολιτικών Στελεχών. Μέσω μιας ανοιχτής, διαδικτυακής πλατφόρμας, κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται να εμπλακεί ενεργά με τη ΝΔ μπορεί να δηλώσει συμμετοχή, διευκρινίζοντας τον τομέα που θέλει να ασχοληθεί. Πάνω από 1.300 άτομα με πολύ καλά βιογραφικά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ έχει ήδη γίνει μια αρχική επιλογή 400 στελεχών, που είτε θα προωθηθούν σε κυβερνητικές θέσεις όταν αναλάβει η ΝΔ είτε θα είναι υποψήφιοι με τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια.
Την ίδια ώρα, όμως, στην Πειραιώς γνωρίζουν πως μπορεί να έχουν πετύχει μια σειρά από νίκες, ακόμα κι αν για πολλούς το έδαφος ήταν ευνοϊκό, λόγω και της φθοράς της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά έχουν ακόμα να κάνουν πολλά έως τον τελικό στόχο. Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε πως έχει σχέδιο, αφού μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα όχι μόνο συμμάζεψε το κόμμα του, δείχνοντας πως «πρώτα βάζουμε τάξη στο σπίτι μας και μετά στη χώρα», αλλά και επιδιώκει να δημιουργήσει ένα διευρυμένο μέτωπο ανασυγκρότησης, καλώντας παράλληλα και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο ότι ο πρόεδρος της ΝΔ το τελευταίο διάστημα αλλά και τις ημέρες των Εορτών βρέθηκε δίπλα σε κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται περισσότερο από την κρίση, επισκεπτόμενος και αρκετά ιδρύματα με κοινωφελή χαρακτήρα, προκειμένου να δει από κοντά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν. Οι συγκεκριμένες επισκέψεις εντάσσονται σε μια στοχευμένη στρατηγική του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος «θέλει να είναι κοντά και να εκπροσωπεί τους ξεχασμένους, τους ανέργους, τους εξαπατημένους πολίτες», όπως σημειώνει στενός του συνεργάτης στο «Π».
Απο την άλλη, όμως, ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να απευθύνεται στους απογοητευμένους, πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους θα καλεί να δημιουργήσουν μια πραγματική σχέση εμπιστοσύνης, πέρα από ιδεολογίες, για να βγει η χώρα από την κρίση.
Το κάλεσμα σε αυτήν τη συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων περιλαμβάνεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό τον οποίο έχει εισηγηθεί εδώ και καιρό ο συντονιστής του Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος, με στόχο τη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων, οι οποίοι στις τελευταίες μετρήσεις αγγίζουν και το 30%. Το ποσοστό αυτό όχι μόνο μπορεί να κλειδώσει τη νίκη της ΝΔ (στην Πειραιώς θεωρούν εφικτή και την αυτοδυναμία), αλλά και να βγάλει από την κάλπη μια ισχυρή κυβέρνηση, που θα μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες και να εχει καλύτερη διαπραγματευτική ισχύ απέναντι στους δανειστές.
Μάλιστα, στο σύνολο των αναποφάσιστων, η συντριπτική πλειοψηφία –τουλάχιστον το 60%– στις τελευταίες εκλογές είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Στη ΝΔ εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι μπορεί να επέλεξαν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, αλλά προέρχονται από πέντε διαφορετικές δεξαμενές. Στην πρώτη βρίσκονται οι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων – κυρίως του ΠΑΣΟΚ ή σχημάτων που δεν υπάρχουν σήμερα.
Στη δεύτερη, οι ψηφοφόροι με παραδοσιακά αντι-Δεξιά ανακλαστικά που προσπαθεί να τα ενεργοποιήσει με τη ρητορική του ο Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας στο στόχαστρό του τον Μητσοτάκη.
Στην Τρίτη περιλαμβάνονται πολίτες, ακόμα και Δεξιοί, οι οποίοι εκφράζονται πολιτικά από μια σκληρή αντιμνημονιακή ρητορική και επιλέγουν το λευκό και το άκυρο ή κάτι άλλο.
Στην τέταρτη βρίσκονται εκείνοι οι οποίοι στις τελευταίες κάλπες απείχαν, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στο πολιτικό σύστημα, και στην πέμπτη οι νέοι, που είναι αναποφάσιστοι ή δεν πάνε να ψηφίσουν, αλλά στις τελευταίες κάλπες προτίμησαν Τσίπρα.
Βέβαια, ο σχεδιασμός μπορεί να αναπροσαρμοστεί, ανάλογα και με τον χρόνο των εκλογών, αφού μπορεί η ΝΔ να ζητά εκλογές, αλλά, αν κλείσει η αξιολόγηση, τότε ο εκλογικός ορίζοντας απομακρύνεται.
Άλλωστε, η «επιστολή μετανοίας» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, όπως τη χαρακτηρίζει η οδός Πειραιώς, δείχνει πως ο Τσίπρας, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, είναι αποφασισμένος να κλείσει τη διαπραγμάτευση – κάτι το οποίο σημαίνει πως επιμηκύνει και τον βίο της κυβέρνησής του, με πολλούς να κάνουν λόγο για μακρά προεκλογική περίοδο.
Από την άλλη, όμως, στη «γαλάζια» ηγετική ομάδα δεν μπορούν να παραβλέψουν πως ο πρωθυπουργός μπορεί να δημιουργήσει τεχνητή κρίση, όποτε αυτός κρίνει ότι είναι κατάλληλος ο χρόνος και να αιφνιδιάσει με εκλογές, όσο κι αν τις διαψεύδει. Άλλωστε, το έχει ξανακάνει το 2015, όταν άφησε ανοιχτή τη διαπραγμάτευση, πήγε σε δημοψήφισμα, έκλεισε τελικά τη συμφωνία με τους εταίρους και μετά προκήρυξε πρόωρες κάλπες. Με αυτά τα δεδομένα, ο Μητσοτάκης πρέπει να κρατάει… ζεστό το «γαλάζιο» ακροατήριο, χωρίς, όμως, να ανεβάζει στροφές που μπορεί να «κουράσουν» τον κομματικό μηχανισμό.