-->
18.09.2021

Με 153 υπέρ ψηφίστηκε το νέο πακέτο με τα προαπαιτούμενα – Καμία απώλεια για την κυβέρνηση (upd)

Με 153 υπέρ εγκρίθηκε από τη Βουλή το νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δις ευρώ, η οποία αναμένεται να εκταμιευτεί μέχρι και την Παρασκευή.

Αναλυτικά:

Ψήφισαν: 291

Ναι: 153

Οχι: 138

Παρών:

 

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σφοδρή ήταν η επίθεση στην κυβέρνηση που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση στην Βουλή τόσο για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου όσο και για την κατεπείγουσα διαδικασία με την οποία συζητήθηκε.

Κοινή συνισταμένη των επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης είναι πως οι προωθούμενες διατάξεις ανοίγουν τον «ασκό του Αιόλου» για τους δανειολήπτες, καθώς επιτρέπουν την είσοδο των distress funds στην χώρα μας. Υποστηρίζουν δε ότι από τις 15 Φεβρουαρίου και μετά θα απελευθερωθεί και η πώληση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας στα λεγόμενα «κοράκια» των αγορών. Επίσης, σφοδρή κριτική έγινε και για τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου που αυξάνει τις αποδοχές μετακλητών υπαλλήλων υπουργικών γραφείων αλλά και για τις συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητόδρομων.Με κόντρα για τον χρόνο συνεδρίασης ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη δόση του 1 δισ. ευρώ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει» το δεκάωρο που επιβάλλει για την συζήτηση ο Κανονισμός της Βουλής. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επεσήμανε ότι υπάρχει πίεση διότι η ψήφιση του νομοσχεδίου πρέπει να γίνει σήμερα προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, ισχυρίστηκε ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών είπε στην Επιτροπή ότι τα χρήματα δεν χάνονται αν δεν εκταμιευθούν έως το τέλος του χρόνου. Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, απάντησε πως αν δεν εκταμιευθούν τα χρήματα έως την Παρασκευή θα επιστρέψουν στον ESM και μετά για να δοθούν στην Ελλάδα θα πρέπει να ψηφίσουν πάλι τα κοινοβούλια των χωρών της Ε.Ε..

Σημειώνεται πως ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι οι εργασίες της Βουλής θα συνεχιστούν έως την Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου, καθώς η κυβέρνηση κατέθεσε χθες και το νομοσχέδιο με το παράλληλο πρόγραμμα.Διαβάστε επίσης