30.10.2020    23:42

Έρευνα του ΝΑΤΟ για το παρολίγο θερμό επεισόδιο μεταξύ Γαλλίας-Τουρκίας

Για έρευνα του ΝΑΤΟ σε παρ΄ολίγον θερμό επεισόδιο μεταξύ πλοίων του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας και της Τουρκίας, τα στοιχεία της οποία κρίνονται ως εξαιρετικά ευαίσθητα για να δημοσιοποιηθούν, κάνουν λόγο στο Reuters διπλωματικές πηγές.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ το περιστατικό συνέβη τον Ιούνιο και η έρευνα για το τί ακριβώς συντελέστηκε θεωρείται πολύ ευαίσθητη για να συζητηθεί δημόσια, καθώς Παρίσι και  Άγκυρα διεξάγουν πόλεμο δηλώσεων, επισημαίνει το skai.gr.

Στις 10 Ιουνίου, μια γαλλική φρεγάτα σε αποστολή του ΝΑΤΟ προσπάθησε να επιθεωρήσει ένα φορτηγό πλοίο με σημαία της Τανζανίας, ύποπτο για λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει το Παρίσι, το γαλλικό πολεμικό πλοίο αποτέλεσε στόχο ενός «εξαιρετικά επιθετικού» ελιγμού εκ μέρους τουρκικών φρεγατών στη περιοχή της Μεσογείου.

«Το έβαλαν κάτω από το χαλί», σχολίασε από την πλευρά του, Ευρωπαίος διπλωμάτης, ενώ άλλος σημείωσε ότι η αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να διατηρήσει την Τουρκία στο πλευρό της, λόγω της στρατιωτικής της επιρροής και θέσης, αποτυπώνει το ότι ο οργανισμός δεν είναι αποφασισμένος να λάβει δραστικά μέτρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν πρόσφατα έκανε λόγο για «απαράδεκτη συμπεριφορά» της τουρκικής κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον τελευταίο να του απαντά » Μη τα βάζεις με την Τουρκία».

Οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης σε διαμάχη και για το ζήτημα της Ελλάδας, η οποία αντιδρά στις επιδιώξεις της Άγκυρας για εξόρυξη υδρογονανθράκων σε θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας και της Κύπρου με την Γαλλία να έχει ενταχθεί σε ελληνικές ναυτικές ασκήσεις, καταλήγει το τηλεγράφημα.