-->
03.12.2023

Έρχονται διαγραφές «κόκκινων» δανείων με σπάσιμο του σε δυο μέρη – Αναλυτικά η διαδικασία

Εξελίξεις στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων. Οι τράπεζες ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε διαγραφές «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης του προβληματικού χαρτοφυλακίου τους, αλλά υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα τραπεζικά ιδρύματα διαμορφώνουν προϊόντα, σύμφωνα με τα οποία το δάνειο θα διαχωρίζεται σε δύο τμήματα. Για το ένα τμήμα θα καταβάλλεται δόση, ενώ το άλλο θα «παγώνει» και θα διαγράφεται στο τέλος της περιόδου αποπληρωμής, εάν ο δανειολήπτης είναι συνεπής!

Οι τράπεζες, σύμφωνα με την «Καθημερινή», σχεδιάζουν να δώσουν τη δυνατότητα σε δανειολήπτες να εξαγοράσουν το στεγαστικό τους πριν από την πώληση σε fund, σε αλλά όχι στην ίδια τιμή.
Σε κάθε περίπτωση, αναγκαία συνθήκη αποτελεί ο δανειολήπτης να είναι συνεργάσιμος.

Aναλυτικά η διαδικασία

«Σπάσιμο» του δανείου σε δύο μέρη:

Το πρώτο μέρος του δανείου υπολογίζεται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου, αλλά και την ικανότητα πληρωμής του από τον οφειλέτη.

Στην περίπτωση αυτή, η δόση υπολογίζεται στο μισό της οφειλής μετά τον διαχωρισμό της, ενώ το υπόλοιπο ποσό «παγώνει» για ένα διάστημα που θα συμφωνηθεί μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη.

Η τράπεζα μπορεί να δεσμευτεί για διαγραφή όλου ή μέρους του δεύτερου μέρους του χρέους (του ποσού δηλαδή που «παγώνει») στο τέλος της περιόδου αποπληρωμής, αλλά υπό προϋποθέσεις.

1η προϋπόθεση: ο δανειολήπτης να είναι συνεπής στις δόσεις του
2η προϋπόθεση: να μη διαθέτει ρευστότητα από ακίνητη περιουσία.

Δηλαδή, για ένα δάνειο 100.000 ευρώ, εάν η εμπορική αξία του ακινήτου είναι 60.000 ευρώ, η τράπεζα θα «παγώνει» τα 40.000 ευρώ (με προοπτική να διαγράψει αυτό το ποσό) και ο δανειολήπτης θα πληρώνει δόσεις για τα 60.000 ευρώ.

Εάν όμως ο δανειολήπτης έχει ακόμη ένα ακίνητο αξίας 20.000 ευρώ, τότε η τράπεζα θα διαγράφει ποσό ύψους 20.000 ευρώ.

Η δεύτερη περίπτωση διαγραφής στεγαστικού δανείου έρχεται μέσω της διαδικασίας για πώληση σε fund.

Σε καμία περίπτωση, όπως λένε τραπεζικοί παράγοντες, δεν σημαίνει ότι ο δανειολήπτης θα μπορεί να αγοράσει το δάνειό του στην τιμή που θα το αγόραζε και το fund, ωστόσο η διαδικασία αυτή προβλέπει ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να ενημερώνεται 12 μήνες πριν από την πώληση του δανείου του, ενώ η τράπεζα θα πρέπει να του έχει απευθύνει πρόσκληση ρύθμισης.

Έτσι, ουσιαστικά, έναν χρόνο πριν από την πώληση ενός «κόκκινου» στεγαστικού δανείου ο οφειλέτης θα έχει την ευκαιρία να ρυθμίσει το δάνειό του κάνοντας τους όρους πιο ευνοϊκούς, έτσι ώστε να πάψει να είναι «κόκκινο» και φυσικά πλέον θα μπορεί να ελπίζει, εάν είναι συνεπής, και σε «κούρεμα» μεγάλου μέρους του στεγαστικού του.Διαβάστε επίσης