-->
18.01.2021

Αγία Σοφία: Αυτό είναι το σκεπτικό της απόφασης για μετατροπή της σε τζαμί

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που εκφράζονται διεθνώς, η τουρκική δικαιοσύνη άνοιξε την Παρασκευή το δρόμο για την αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας και την μετατροπή του σε τζαμί.

Λίγα λεπτά μετά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε την απόφαση για τη μετατροπή της σε τζαμί.

Το σκεπτικό της απόφασης

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, το σκεπτικό της απόφασης του τουρκικού ΣτΕ είναι ότι η Αγία Σοφία ήταν ιδιοκτησία του Ιδρύματος Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ και είχε οριστεί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως τζαμί.

Η απόφαση να δοθεί μουσειακό καθεστώς στην Αγία Σοφία ελήφθη από τον πρώην πρόεδρο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1934. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε τώρα ότι η κυβέρνηση του 1934 δεν είχε την δικαιοδοσία να αλλάξει το καθεστώς μιας «θρησκευτικής δομής».

«Αποφασίστηκε πως δεν είναι δυνατή νομικά η χρήση της εκτός από την ιδιότητα του τζαμιού όπως αναγράφεται στο έγγραφο του βακουφιού και η διάθεση του σε ένα διαφορετικό σκοπό» αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Τα επόμενα βήματα

Πλέον, η δικαστική απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης τις επόμενες ημέρες. Ενώ, λεπτομέρειες όσον αφορά στις προθέσεις του για τα επόμενα βήματα αναμένεται να γνωστοποιήσει ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος απόψε σε διάγγελμα προς τον λαό της γειτονικής χώρας.


Διαβάστε επίσης