-->
23.03.2023

Αισιοδοξία Σταθάκη για ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν το Καθολικό Πάσχα

Αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση». «Νομίζω ότι είναι εφικτό να την ολοκληρώσουμε σε δύο εβδομάδες. Ο στόχος για το Πάσχα των Καθολικών είναι σαφώς ρεαλιστικός», επισημαίνει ο κ. Σταθάκης. «Πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία και ότι θα βρεθεί η πιο βιώσιμη δυνατή λύση», προσθέτει ο κ. Σταθάκης και αναφέρει ότι καμιά πλευρά δεν επιθυμεί να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση.

Ο υπουργός τονίζει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ασφαλής, προβλέπει ότι δεν θα υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα από τα συμφωνηθέντα και εκτιμά ότι εφόσον η ελληνική οικονομία συνεχίσει να εκπλήσσει θετικά, η πίεση για δημοσιονομική σύσφιξη θα χαλαρώνει.

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, ο υπουργός επιμένει ότι δεν υπάρχει κάποιο πλάνο από μεριάς κυβέρνησης για μείωση των συντάξεων, αντιθέτως, επισημαίνει ότι στόχος είναι «να ενισχυθούν κάποιες από τις σημερινές πηγές εσόδων και να ανευρεθούν εναλλακτικές επιλογές, νέες πηγές» και πάντα με άξονα την αρχή ότι όπως οι μισθωτοί, έτσι και όλες οι κοινωνικές ομάδες να συνεισφέρουν αναλογικά με το εισόδημά τους.

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Σταθάκης επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρήσει τους περιορισμούς στις μεταβιβάσεις των δανείων αυτών σε distress funds, με ειδική μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων οικονομικά και κοινωνικά ομάδων. «Στόχος είναι να υπάρξει μια μεγάλη μεταβατική περίοδος για τις ευαίσθητες κατηγορίες, όπως τα στεγαστικά δάνεια, τα μικρά καταναλωτικά δάνεια καθώς και τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», εξηγεί.

Τέλος, ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι εντός του Μαρτίου θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, θα προβλέπει επιχορηγήσεις και φορολογικά κίνητρα και θα περιλαμβάνει απλοποίηση των διαδικασιών αξιολόγησης και ελέγχου, συντονισμό με άλλα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων, έμφαση στην απασχόληση, αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας.

Διαβάστε επίσης