-->
02.12.2022

Αιχμές Τραμπ για τα ευρωπαϊκά κράτη και τη Ρωσία

Αιχμές για τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και για τη Ρωσία, άφησε την Πέμπτη ο Ντόναλντ Τραμπ ενόψει της συνόδου της G20 στο Αμβούργο.

Σε βαρυσήμαντη ομιλία του ενώπιον περίπου 15.000 Πολωνών που είχαν πάει για να τον ακούσουν στην πλατεία Κρανσίνσκι της Βαρσοβίας ο αμερικανός ηγέτης επέμεινε ότι η διατλαντική συμμαχία είναι εξαιρετικά υγιής και ότι ο διατλαντικός δεσμός ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι πάντα ισχυρός και ίσως, από μερικές απόψεις, ακόμη και ισχυρότερος παρά ποτέ».

«Κρίνεται το μέλλον του Δυτικού πολιτισμού (…) έχει η Δύση τη βούλησηνα επιβιώσει;» διερωτήθηκε.

«Οι ΗΠΑ απέδειξαν, όχι μόνο με λόγια, αλλά με πράξεις, ότι υποστηρίζουμε σταθερά το άρθρο 5» της συνθήκης του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος. Το άρθρο αυτό αναφέρεται στις δεσμεύσεις για κοινή άμυνα που αναλαμβάνουν τα μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Όμως πρόσθεσε αμέσως ότι στην ανατολική όχθη του Ατλαντικού πρέπει να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες. «Για την προστασία της, και το ξέρετε. Όλοι το ξέρουν. Η Ευρώπη οφείλει να κάνει περισσότερα» επανελάβε ο Τραμπ.

Κατά την ομιλία του αυτή, ο Τραμπ υποστήριξε επίσης το σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας του ΝΑΤΟ «ένας για όλους και όλοι για έναν».

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε μάλιστα την Πολωνία ως παράδειγμα μιας χώρας που είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τις Δυτικές ελευθερίες, και προειδοποίησε για τις απειλές της «τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Για τη Ρωσία 

Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τη Ρωσία να σταματήσει την «αποσταθεροποιητική» δράση της στην Ουκρανία και αλλού.

Οι επικρίσεις του για τη Ρωσία διατυπώνονται πριν από την πρώτη ιδιαίτερη συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Γερμανία.

«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές της στην Ουκρανία και αλλού και την υποστήριξή της προς εχθρικά καθεστώτα, περιλαμβανομένης της Συρίας και του Ιράν, και αντ’ αυτού να ενωθεί με την κοινότητα των υπεύθυνων εθνών στη μάχη μας εναντίον κοινών εχθρών και την υπεράσπιση του ίδιου του πολιτισμού», τόνισε ο Τραμπ στην ομιλία του στη Βαρσοβία.

Διαβάστε επίσης