-->
14.04.2021

Ακάρ: Οι Έλληνες κλέβουν την ΑΟΖ της Λιβύης

Χάρτες στη λυβική κυβέρνηση παρουσίασε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σε μία προσπάθεια να αποδείξει ότι η Ελλάδα επιχειρεί να σφετεριστεί όχι μόνο την τουρκική, αλλά και τη λιβυκή υφαλοκρηπίδα με σκοπό να στερήσει τα «κοινά σύνορα» μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Yeni Safak», με τίτλο «Οι Έλληνες κλέβουν την ΑΟΖ της Λιβύης», το οποίο επικαλείται το skai.gr, ο Ακάρ παρουσίασε σε κυβερνητικά στελέχη της Λιβύης δύο χάρτες. Βάσει του ενός, κανένα νησί, όχι μόνο το Καστελόριζο, αλλά ούτε η Κύπρος και η Κρήτη μπορεί να έχουν πλήρη επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες, οπότε είναι δυνατόν να υπάρξουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, υπό την προϋπόθεση ασφαλώς ότι εξασφαλίζεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τρίπολη ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύθηκε την αστάθεια που ακολούθησε την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι για να σφετεριστεί μεγάλο μέρος της Λιβυκής υφαλοκρηπίδας, κάτι που έχει κάνει εις βάρος και της Τουρκίας.

Κατά τα λεγόμενα του Χουλουσί Ακάρ, η Ελλάδα έχει «υφαρπάξει» 39.000 τ. χλμ. από την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης ενώ στο χάρτη που ο ίδιος είχε παρουσιάσει τον Οκτώβριο είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα επιχειρεί να περιορίσει την Τουρκία σε υφαλοκρηπίδα μόλις 41.000 τ. χλμ., με την Ελλάδα και την Κύπρο να«διεκδικούν για λογαριασμό τους 104.000 τ.χλμ.» σε βάρος της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης.
Διαβάστε επίσης