Search
Close this search box.
Search

Αλλάζει χέρια το Hilton για 170 εκατ. ευρώ – Ποιοι αγοράζουν το ξενοδοχείο

Πριν 9 έτη

Η αντίστροφη μέτρηση για την πώληση του ξενοδοχείου Hilton από την Alpha Bank ξεκίνησε. Πρόκειται για ξενοδοχειακή μονάδα η οποία ανήκει στην Ιονική Ξενοδοχειακή, που είναι εισηγμένη στο Χ.Α., στην οποία η Alpha Bank ελέγχει το 97,27% των μετοχών, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει πωλητήριο στο συγκεκριμένο ακίνητο.Hilton_athens
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτικά funds και μάλιστα, πρόσφατα στη λίστα των υποψηφίων αγοραστών μπήκε και το επενδυτικό fund Blackstone, ενώ αυτό που επιθυμεί η Alpha Bank είναι μία ικανοποιητική τιμή για το εν λόγω ακίνητο.
Σημειώνεται ότι ως εύλογη τιμή του ακινήτου του Hilton, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ορίζονται τα 170 εκατ. ευρώ.dromeas
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, τον ρόλο του συμβούλου πώλησης για το ξενοδοχείο ανέθεσε η Alpha στη Citi.
Τέλος, αναφέρεται ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2017 λήγει η σύμβαση διαχείρισης ανάμεσα στην Ιονική Ξενοδοχειακή και την αλυσίδα Hilton.

H ιστορία του εμβληματικού ξενοδοχείου

To Hilton ήταν το πρώτο παράρτημα διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας που άνοιξε στην Αθήνα. Τα επίσημα εγκαίνια του Hilton Αθηνών έγιναν στις 20 Απριλίου 1963 με τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν εκλεκτούς καλεσμένους απ’ όλον τον κόσμο και αποτέλεσαν πρωτοφανές γεγονός για τα κοσμικά χρονικά της πόλης. Στην τελετή των εγκαινίων παρέστη ο ιδρυτής της γνωστής ξενοδοχειακής αλυσίδας, Conrad Hilton, ο οποίος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Συμφωνώ με όσους πιστεύουν ότι το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών είναι το ωραιότερο Hilton του κόσμου».

Το κτήριο σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη, Σπύρο Στάικο και Αντώνη Γεωργιάδη. Το Hilton Αθηνών ήταν ανάμεσα στα κτήρια που καθόρισαν την αρχιτεκτονική αισθητική της δεκαετίας του ’60 και, παρά τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του, είχε έντονα ελληνικά στοιχεία χάρη στη χρήση του Πεντελικού μαρμάρου και τις ανάγλυφες συνθέσεις του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη με την αρχαϊκή τους θεματολογία.

Όλα αυτά τα χρόνια, το κατώφλι του Hilton Αθηνών έχουν περάσει πλήθος μεγάλων προσωπικοτήτων: αρχηγοί κρατών, διάσημοι καλλιτέχνες, επιστήμονες διεθνούς κύρους, από τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Frank Sinatra ως τον Ingmar Bergman και τον Anthony Quinn.

 

hilton1Στην πισίνα του ξενοδοχείου.
hilton2

hilton3

hilton4Ο Bergman στο Galaxy με θέα την Αθήνα.

hilton5Η Ella Fitzerald με τον Hilton General Manager Roman Rickenbancher.

hilton6O Conrad Hilton με τον Παπαληγούρα και τον Ανδρεάδη στην είσοδο του ξενοδοχείου.
hilton7

Η αίθουσα Terpsichore.
hilton8
Η Julie Nixon Eisenhower βγαίνοντας από το ξενοδοχείο.
hilton9
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μπροστά από την μακέτα του Hilton.
hilton10Η Sirley Bassey με τον Hilton General Manager Steve Georgiou το 1990.

hilton11
hilton12To προσωπικό του ξενοδοχείου το 1983.

hilton-athens
Τo Hilton από ψηλά.

Ποιος ήταν ο Κόνραντ Χίλτον

Αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της φερώνυμης αλυσίδας ξενοδοχείων (Hilton). Ο Κόνραντ Χίλτον (Conrad Hilton) γεννήθηκε στο Νέο Μεξικό στις 25 Δεκεμβρίου 1887, από πατέρα νορβηγό και μητέρα γερμανικής καταγωγής.Conrad_Hilton

Σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή της Σάντα Φε και αμέσως μετά την αποφοίτησή του αναμίχθηκε στα κοινά της νεοσύστατης πολιτείας του Νέου Μεξικού, εκλεγείς βουλευτής. Το 1917 κατατάχθηκε στο στρατό και πολέμησε στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αμέσως μετά την επιστροφή του στην πατρίδα άνοιξε ένα κατάστημα στο Σαν Αντόνιο του Νέου Μεξικού. Το 1919 μετακόμισε στο γειτονικό Τέξας και αγόρασε ένα μικρό ξενοδοχείο στο Σίσκο. Οι δουλειές πήγαιναν καλά και στις 2 Αυγούστου 1925 έγιναν τα εγκαίνια του πρώτου μεγάλου ξενοδοχείου του στο Ντάλας. Την ίδια χρονιά, παντρεύεται τη Μαίρη Μπάρον, με την οποία αποκτά τρία αγόρια.

Χωρίζουν το 1934 και ο Κόντραντ το 1942 συνάπτει δεύτερο γάμο με την ηθοποιό Ζα Ζα Γκαμπόρ. Αποκτούν μία κόρη και χωρίζουν το 1946, τη χρονιά που ιδρύεται η «Χίλτον Χοτέλ Κορπορέισιον» για να διαχειρισθεί τα πολλά ξενοδοχεία του, που ξεφυτρώνουν το ένα μετά το άλλο σε όλο τον κόσμο.

Το 1957 ο Κόνραντ Χίλτον εκδίδει την αυτοβιογραφία του με τον τίτλο «Be My Guest» (Είσαι ο φιλοξενούμενός μου). Τον Απρίλιο του 1963 έρχεται στην Ελλάδα για να εγκαινιάσει το Χίλτον της Αθήνας, το πρώτο άξιο λόγου οικοδόμημα στη μεταπολεμική Ελλάδα, που παραμένει ακόμη και σήμερα ένα από τα εντυπωσιακά κτίρια της πρωτεύουσας. Στην τελετή των εγκαινίων παρευρίσκονται ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Φρανκ Σινάτρα, ο Τομ Πάπας και όλη η υψηλή κοινωνία της Αθήνας.

Το 1976 παντρεύεται για τρίτη φορά την Μέρι Κέλι και ζουν μαζί ως τον θάνατό του στις 3 Ιανουαρίου 1979.

Λεπτομέρειες…

  • Ο Κόνραντ Χίλτον είναι προπάππος της γνωστής ενζενί Πάρις Χίλτον.
  • Σε κάθε δωμάτιο των ξενοδοχείων «Χίλτον» υπάρχει η αυτοβιογραφία του ιδρυτή της αλυσίδας «Be My Guest» και η Βίβλος.
  • Ο Τζον Λένον και η Γιόκο Ονο έκαναν την πρώτη Έκκληση για την Ειρήνη καθισμένοι γυμνοί στο δωμάτιο 902 του Χίλτον στο Άμστερνταμ, από τις 25 έως τις 31 Μαρτίου 1969. Το συγκεκριμένο δωμάτιο αποτελεί σήμερα τουριστικό αξιοθέατο.

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.