-->
15.04.2024

«Αλληλέγγυοι» έπεσαν στη θάλασσα για να εμποδίσουν επαναπροωθήσεις μεταναστών

Εν μέσω έντασης επαναλαμβάνεται νωρίς το πρωί της Παρασκευής η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων από νησιά του Αιγαίου προς την Τουρκία. Αλληλέγγυοι έπεσαν στη θάλασσα για να εμποδίσουν το πλοίο να φύγει από τη Λέσβο με 45 πρόσφυγες και συνελήφθησαν. Συνολικά, για σήμερα, έχει προγραμματιστεί η επαναπροώθηση 145 ατόμων.

Τρεις αλληλέγγυοι, αφού κολύμπησαν ανάμεσα στα σκάφη, πιάστηκαν στην αλυσίδα της άγκυρας του πλοίου, εμποδίζοντάς το να αναχωρήσει. Τελικά, μετά από παρέμβαση του λιμενικού και της αστυνομίας, οι αλληλέγγυοι συνελήφθησαν και το πλοίο αναχώρησε.lesbos_metanastes

Εκτός των 45 ατόμων που βρίσκονται εν πλω προς την Τουρκία, ακόμη 100 πρόσφυγες θα επαναπροωθηθούν σήμερα. Πρόκειται για πρόσφυγες που κρατούνταν στην Κω και τη Σάμο και θα μεταφερθούν εντός της ημέρας στη Λέσβο, και εν συνεχεία θα μεταφερθούν στο Δικελί, όπου θα παραδοθούν στις τουρκικές αρχές.

Τους πρόσφυγες κατά τη διαδικασία της επανεισδοχής θα συνοδεύουν, όπως έγινε και την περασμένη Δευτέρα, ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex, υπεύθυνοι ο καθένας για την ασφάλεια ενός μεταφερόμενου ατόμου.

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να υποβάλουν αίτημα για άσυλο, κι έτσι γι’ αυτούς «παγώνει» η διαδικασία επαναπροώθησης.

Περίπου 240 άτομα, μέλη ευάλωτων ομάδων που διέμεναν υπό περιορισμό στο hot spot της Μόριας, μεταφέρθηκαν στο δημοτικό κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.

Πρόκειται για μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, ανθρώπους με κινητικά και άλλα προβλήματα υγείας, μητέρες με παιδιά και άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Όλοι από διάφορες εθνικότητες.

«Όλοι έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου αλλά, προκειμένου να ανακουφιστεί και το hot spot της Μόριας, οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρονται στον Καρά Τεπέ ο οποίος θα συνεχίσει να δέχεται πρόσφυγες και μετανάστες που χρίζουν περαιτέρω βοήθειας» δήλωσε στο σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο υπεύθυνος του κέντρου φιλοξενίας Σταύρος Μυρογιάννης.

Στο σύνολό τους, οι παραπάνω πρόσφυγες έφτασαν στο νησί μετά τις 20 Μαρτίου και μέχρι να εγκριθεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι. Αναμένεται πάντως να συνεχισθεί η μεταφορά στον Καρά Τεπέ, ανθρώπων που χρίζουν ιδιαίτερης βοήθειας.

Στον καταυλισμό αυτόν θα μεταφέρονται επίσης πρόσφυγες που το αίτημα ασύλου που υπέβαλαν θα εγκρίνεται όταν φυσικά ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου.

Σημειώνεται ότι στο κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ συνεχίζουν να παραμένουν και περίπου 150 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν έρθει στο νησί πριν τις 20 Μαρτίου, έχουν καταγραφεί και τους έχουν δοθεί τα απαραίτητα έγγραφα. Προτιμούν όμως να παραμένουν στο νησί, αφού διαπιστώνουν την κατάσταση στον Πειραιά ή σε άλλες δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας.Διαβάστε επίσης