Προσωπικές εμπειρίες από τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν αναφέρει σε ανάρτηση στο Facebook ο βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου :
Το 2008 είχα την τιμή να περάσω κάμποσες ώρες συζητώντας με τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν στο σπίτι του, στο 16ο διαμέρισμα των Παρισίων. Η συζήτηση αφορούσε στο ρόλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά πήρε, όπως ήταν αναμενόμενο πολλαπλές διαστάσεις. Τα βασικά σημεία δημοσιεύτηκαν σε ειδικό αφιέρωμα του έγκριτου περιοδικού διεθνούς πολιτικής “Politique Internationale”.
Παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα, επίκαιρο λόγω της απώλειας του Γάλλου Προέδρου αλλά και της αναμενόμενης ευρωπαϊκής απάντησης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Valery Giscard d’ Estaing, “Θυμάμαι”
Η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη ήταν πολιτική προτεραιότητα για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και συνδεόταν άμεσα με θέματα εθνικής ασφάλειας. Η ένταση με την Τουρκία, κυρίως λόγω της κατοχής μέρους της Κύπρου, αλλά και των προκλήσεων που υπήρχαν σχετικά με το καθεστώς ορισμένων νησιών του Αιγαίου, δημιουργούσε μια κατάσταση «εξωτερικής» ανασφάλειας.
Ο Καραμανλής, τότε, έστειλε στον Ζισκάρ ντ’ Εστέν ένα επείγον και ασυνήθιστο αίτημα. «Οι Τούρκοι απειλούν συστηματικά την Ελλάδα, τακτική απαράδεκτη για την Αθήνα. Η Ελλάδα, όμως, ήταν αδύναμη, εκείνη την εποχή (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: μετά την πτώση της χούντας). Σε περίπτωση πιθανής τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι Έλληνες, παρά το θάρρος που τους διακρίνει, είχαν λίγα μέσα άμυνας, θυμάται ο συνομιλητής μας πρώην Πρόεδρος. Ο Καραμανλής αποφάσισε λοιπόν να ενισχύσει τις εναέριες ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας, παραγγέλνοντας μια σειρά από αεροσκάφη.
Όμως, η παράδοση των μαχητικών χρειαζόταν πολύ χρόνο. Έτσι, οι δύο άντρες αναζήτησαν μια μεταβατική λύση. «Η συμφωνία που βρέθηκε προέβλεπε ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχόταν επίθεση όσο τα αεροπλάνα ήταν υπό κατασκευή και οι πιλότοι εκπαιδευόντουσαν, θα διαθέταμε πολεμικά αεροσκάφη για να την προστατεύσουμε. Επομένως, υπήρχε η δέσμευση της Γαλλίας να στείλει στην Ελλάδα τις απαραίτητες για την άμυνά της εναέριες δυνάμεις», αποκαλύπτει ο Ζισκάρ. «Αυτή η συμφωνία ευτυχώς δε χρειάστηκε να τεθεί σε εφαρμογή. Παρόλα αυτά, παραμένει γεγονός ότι για δυόμιση χρόνια ήμασταν σε ετοιμότητα να εγγυηθούμε την από αέρος ασφάλεια της Ελλάδας, σε περίπτωση που επεισοδίου. Υπήρχε μια συμμαχία», συμπεραίνει.
Το 2008 είχα την τιμή να περάσω κάμποσες ώρες συζητώντας με τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν στο σπίτι του, στο 16ο διαμέρισμα…
Δημοσιεύτηκε από Μπάμπης Παπαδημητρίου στις Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020