-->
13.06.2024

Αναστασιάδης: Μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας το Κυπριακό

«Δεν χρειαζόμαστε τις εγγυήσεις των μητέρων πατρίδων» δήλωσε σε συνέντευξη του στο CNNTurk ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας ότι η διαφορά σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι ότι υπάρχει καλύτερη συναντίληψη. «Θα αγωνιστούμε για να βρούμε την δικαιότερη δυνατή λύση. Θα είναι δύσκολο αλλά πιστεύω ότι θα πετύχουμε», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι θα υπάρξει λύση την άνοιξη ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «τίποτα δεν αποκλείεται».

Στην ίδια εκπομπή έδωσε συνέντευξη και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος στην ίδια ερώτηση, αν δηλαδή πιστεύει ότι θα υπάρξει λύση την ανοιξη, απάντησε: «Προσπαθώ να έρθει».

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι «πλέον οι πλευρές είδαν τι δεν είναι εφικτό πλέον και κατάλαβαν». Ανέφερε ωστόσο ότι αν υπάρξει και πάλι μια κατάσταση μη λύσης το πρώτο θέμα που θα συζητήσει θα είναι το άνοιγμα των Βαρωσίων (Κλειστή περιοχή Αμμοχώστου) σε σχέση με το άνοιγμα  του λιμανιού Αμμοχώστου και του αεροδρομίου Τύμπου.

Οι συνεντεύξεις με τον Κύπριο Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί έγιναν στον πλαίσιο της εκπομπής του Τζουνέιτ Οζντεμίρ στο CNNTurk. Ο Τούρκος δημοσιογράφος ξεκινά το οδοιπορικό του από την πράσινη γραμμή και διερωτάται αν τα συρματοπλέγματα θα φύγουν την Άνοιξη και επιτέλους θα υπάρξει ειρήνη στο νησί.
Για τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Τούρκος δημοσιογράφος σχολιάζει ότι τον είδε αισιόδοξο και τον ρωτά ποιοι κάθονται στο τραπέζι και ποιος είναι ο ρόλος της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις.

«Στο τραπέζι είναι η Ελληνοκυπριακή και η Τουρκοκυπριακή πλευρά, η Τουρκία είναι κοντά μας και μας συμβουλεύει αλλά στο τραπέζι δεν είναι, ασφαλώς παρακολουθεί τη διαδικασία», απάντησε. Όπως είπε κάθε τόσο στέλνει τα πρακτικά στη λεγόμενη  «βουλή» και ενημερώνεται. Πρόσθεσε ότι ενημερώνονται και οι αρχηγοί των κομμάτων μια φορά τη βδομάδα.  Εξήγησε ότι οι δύο ηγέτες συναντούνται τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα και ότι τον Δεκέμβριο συναντήθηκαν τρεις φορές. Όπως είπε κάποιες φορές συναντώνται μόνο οι δύο τους.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ένταση στις διαπραγματεύσεις ο Μουσταφά Ακιντζί απάντησε ότι «δεν υπάρχει ένταση γενικά, αλλά πότε – πότε μπορεί να υπάρξει. Ωστόσο εμείς λέμε ότι δεν είμαστε εκεί για να κάνουμε καβγά αλλά για να βρούμε συμβιβασμό. Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουμε ο ένας τον άλλον. Προσπαθώ να καταλάβω τα προβλήματά τους. Η δική του κοινότητα είπε όχι, αυτό το όχι πως μπορούμε να το μετατρέψουμε σε ναι. Προσεγγίζω το θέμα προσπαθώντας να δω πως μπορώ να βοηθήσω στα προβλήματά τους. Αλλά πρέπει και αυτός να δει ότι εμείς μπορεί να είπαμε ναι αλλά πρέπει στο δημοψήφισμα κι εμείς να διατηρήσουμε αυτό το ναι. Αν το δικό τους όχι το μετατρέψουμε σε ναι και το δικό μας ναι το μετατρέψουμε σε όχι και πάλι δεν θα έχουμε αποτέλεσμα».

Ο Τούρκος δημοσιογράφος σχολίασε στη συνέχεια πως όταν κανείς στέκεται στην πράσινη γραμμή κοιτάζοντας στον νότο βλέπει μια ευρωπαϊκή πόλη, ενώ όταν κοιτάζει στον βορρά βλέπει μια πόλη που έμεινε στη δεκαετία του ‘70. Σχολίασε πως το ίδιο συμβαίνει και στην πολιτική και πως χρησιμοποιούνται ακόμη οι ίδιες φράσεις της δεκαετίας του ‘70.

Πάνω σε αυτό ο Τ/κ ηγέτης είπε: «Να σας πω ότι εγώ δεν λέω τα ίδια αλλά στην Λευκωσία το να μην βλέπεις αυτές τις μεγάλες πολυκατοικίες είναι ο δικός μας πλούτος. Το να διατηρείς τα παραδοσιακά κτίρια είναι καλό. Αλλά γενικά είναι σωστή η διαπίστωσή σας ότι εκείνοι εξελίχθηκαν κι εμείς μείναμε πίσω. Είναι σωστό επίσης ότι για χρόνια επαναλαμβάνονταν τα ίδια και τα ίδια αλλά όχι πλέον. Οι δικές μου φράσεις δεν είναι οι ίδιες. Από την πρώτη μέρα της εκλογής μου είπα να μην βλέπουμε ως εχθρούς μας την άλλη πλευρά αλλά ως συνεταίρο του μέλλοντός. Κι έτσι ξεκίνησα. Κάποια πράγματα αλλάζουν εξελίσσονται. Έχουμε πανεπιστήμια.  Έχουμε ασφαλώς κάνει και πολλά λάθη, το παραδεχόμαστε, αλλά δεν παραμένει ούτε ο πληθυσμός μας ο ίδιος. Γι αυτά ανησυχεί και η Ελληνοκυπριακή πλευρά», είπε.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος ρώτησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αν πιστεύει πραγματικά ότι μπορεί να βγει μια λύση από αυτή τη διαπραγμάτευση.

«Εύχομαι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να υπάρξει λύσει και να ζήσουν ιδιαίτερα τα παιδιά μας ειρηνικά κάτω από ασφάλεια», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Για τις διαπραγματεύσεις ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε: «Υπάρχει πρόοδος σε πολλά κεφάλαια αλλά για να πω την αλήθεια δεν είναι χωρίς δυσκολίες και με διάφορες μεθόδους και πείσμα που προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Λέω ότι με την βοήθεια της αλληλοκατανόησης των ανησυχιών της άλλης πλευράς θα φτάσουμε σε μια λύση συμβιβασμού η οποία θα γίνει αποδεχτή από όλους χωρίς να θεωρηθεί κανένας ηττημένος».

Ο Τούρκος δημοσιογράφος ρώτησε τον Μουσταφά Ακιντζί ποια είναι η διαφορά αυτών των διαπραγματεύσεων με τις προηγούμενες.

«Πλέον οι πλευρές είδαν τι δεν είναι εφικτό πλέον και κατάλαβαν. Εμείς ιδρύσαμε ένα «κράτος» και αυτό το «κράτος» δεν καταφέραμε να το κάνουμε να αναγνωριστεί. Ακόμη και η Τουρκία που είναι η μόνη χώρα που το αναγνώρισε δεν κατάφερε να εφαρμόσει τους όρους αναγνώρισης του. Οι ομάδες μας δεν μπορούν καν να κάνουν φιλικά παιχνίδια με τις τουρκικές ομάδες. Είδαμε τι δεν μπορούμε να κάνουμε και επίσης οι Ελληνοκύπριοι είδαν τι δεν μπορούν να κάνουν. Και οι Ελληνοκύπριοι όταν εντάχθηκαν στην ΕΕ νόμιζαν ότι μέσα σε ένα χρόνο θα μας γονάτιζαν. Είδαν ότι αυτό δεν έγινε. Στο σημείο που φτάσαμε σήμερα είδαν ότι η μη λύση δεν έχει ωφελήσει ούτε αυτούς», είπε ο Μουσταφά Ακιντζί . Για το φυσικό αέριο είπε: «Αν βρούμε ένα λογικό δρόμο τότε θα ωφεληθούμε όλοι, αν ακολουθήσουμε μη λογικό δρόμο τότε θα υπάρξει ένταση. Γνωρίζετε πως όταν ξεκίνησαν τις γεωτρήσεις πήγε το «Μπαρμπαρός» και πολεμικά πλοία και έκαναν διάλειμμα. Φυσικά μπορεί να έπαιξε ρόλο και οι μειώσεις των τιμών αλλά εγώ πιστεύω ότι καμιά διεθνής εταιρεία δεν θέλει να κάνει γεωτρήσεις ανάμεσα σε πολεμικά πλοία. Μπορεί να υπάρξει ένα σενάριο που να μπορούν να κερδίσουν όλες οι πλευρές. Μπορούν να αναπτυχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, να αναπτυχθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η ομόσπονδη Κύπρος μπορεί να ωφεληθεί από την Τουρκία. Είναι ένα νέο οικονομικό παζάρι. Στην περίπτωση που ομαλοποιηθούν οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ μπορεί να υπάρξει το σενάριο μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας. Από την Τουρκία έρχεται νερό από το οποίο επωφελείται και ο βορράς και νότος στην Κύπρο. Αυτή είναι μια δυναμική που ωφελεί όλους», είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Στην ίδια ερώτηση, σε τι διαφέρουν αυτές οι διαπραγματεύσεις από τις προηγούμενες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: «Υπάρχει μια καλύτερη συναντίληψη. Η μια κοινότητα μπορεί να αντιληφθεί τα προβλήματα της άλλης. Υπάρχει μια κοινή προσπάθειά για επανένωση αυτών των εδαφών. Θέλω να επαναλάβω ότι πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες λύσης όχι με βάση την αδικία αλλά την ελπίδα για το μέλλον».

Για το περιουσιακό, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι εγκατέλειψαν στο βορρά μια περιουσία ύψους 1,5 εκατ. στρέμματα. «Οι περιουσίες που εγκατέλειψαν οι Τουρκοκύπριοι στο νότο, υπολογίζονται περίπου σε 450-500 χιλ. στρέμματα. Υπάρχει δηλαδή μια διαφορά  ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων. Ένα μέρος της διαφοράς θα διευθετηθεί στο πλαίσιο της επίλυσης του εδαφικού. Τα υπόλοιπα, θα μπορέσουν να λυθούν ως επί το πλείστον με αποζημιώσεις. Θα χρειαστεί μια διεθνής προσπάθεια για να εφαρμοστεί η λύση».

Σχετικά με το ποσό που θα δοθεί σε αποζημιώσεις, οι εμπειρογνώμονες, το υπολογίζουν περίπου στα 25-30 δις δολάρια. Θα χρειαστεί και ένα επιπρόσθετο ποσό.

Για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Θα αγωνιστούμε για να βρούμε την δικαιότερη δυνατή λύση. Θα είναι δύσκολο αλλά πιστεύω ότι θα πετύχουμε. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργηθεί ένα ταμείο αποζημιώσεων. Παρόλο που είναι ένα από τα προβλήματά μας θέλω να διευκρινίσω ότι δεν θα είναι εμπόδιο στη λύση του προβλήματος», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν εννοεί δάνειο από ΙΜF ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε: «Δεν είναι σωστό να μπω σε λεπτομέρειες. Είναι θέματα που θα ασχοληθούν οι ειδικοί και οι σύμβουλοι. Μπορούν να βρεθούν πόροι από διάφορες πηγές».

O Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, διασφαλίζει ότι η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. «Η λύση δεν είναι ανέφικτη. Αρκεί να υπάρχει αμοιβαία κατανόηση και θέληση, ώστε να αρθούν οι δυσκολίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Χρειαζόμαστε την ενεργό υποστήριξη της Τουρκίας για τις προσπάθειες που καταβάλλονται», ανέφερε.

Για το περιουσιακό ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι θέλει να συζητηθεί τελευταίο γιατί αν το συζητήσουν τώρα την άλλη μέρα θα είναι πρωτοσέλιδα στις εφημερίδες. «Ο Αναστασιάδης ενημέρωσε τα κόμματα και την άλλη μέρα ήταν στις εφημερίδες. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι πραγματικά αλλά κάποια δεν ήταν. Οι προτάσεις που έθεσε σε μας το τραπέζι δημοσιεύτηκαν σαν να έχουν συμφωνηθεί. Για παράδειγμα υπάρχει το αίτημα για προτεραιότητα στον ιδιοκτήτη της περιουσίας. Αν πει κάποιος θέλω να επιστρέψω χωρίς να κοιτάξει ποιος κάθεται μέσα θα έχει το δικαίωμα επιστροφής. Εμείς αυτό δεν το δεχόμαστε. Επειδή και αυτός που κάθεται μέσα έχει ένα παρελθόν 42 χρόνων. Και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέγραψε και το δικαίωμα του χρήστη στην υπόθεση Δημόπουλος. Αυτό που δεχτήκαμε δεν είναι ο πρώτος λόγος στον ιδιοκτήτη αλλά η πρώτη αίτηση θα γίνεται αποδεκτή από τον ιδιοκτήτη. Θα πηγαίνει δηλαδή στην επιτροπή παρουσιάζοντας τα έγγραφα του αλλά δεν σημαίνει ότι θα γίνει αυτό που θέλει. Αν θέλει αποζημίωση τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αν θέλει να επιστρέψει τότε τι θα γίνει ο άνθρωπος που μένει μέσα. Δεν υπάρχει συμφωνία γι αυτό ακόμη. Θα εξαρτηθεί από τα κριτήρια που θα συμφωνηθούν», είπε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Για το θέμα των εγγυήσεων και τον ρόλο της Ελλάδας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι μετά το ’74 η Ελλάδα δεν αναμειγνύεται στα εσωτερικά Κύπρου. «Η άποψή μου είναι ότι δεν χρειαζόμαστε τις εγγυήσεις των μητέρων πατρίδων. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ζήσουμε πιο ειρηνικά. Να μην γίνει αντιληπτό αυτό ως ασέβεια στους εθνικούς δεσμούς μας. Θα είμαστε ένα ανεξάρτητο κράτος μέλος της ΕΕ, ασφαλώς θα έχουμε σχέσεις και με τις δύο χώρες αλλά δεν θα υπάρχει παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.Διαβάστε επίσης