-->
14.06.2024

Ανοίγουν τα μεταλλεία Χαλκιδικής με απόφαση του ΣτΕ

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που εκδόθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής άνοιξαν τα μεταλλεία της Χαλκιδικής καθώς το τμήμα Αναστολών του Δικαστηρίου διέταξε την άρση της απόφασης που είχε λάβει πριν από τις εκλογές ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Σκουρλέτης.

Το Τμήμα Αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (σε σχηματισμό Ολομέλειας) δημοσίευσε αργά σήμερα το απόγευμα την υπ΄ αριθμ. 299/2015 απόφασή του (προεδρεύων ο αντιπρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Ηλίας Μάζος) με την οποία διατάσσει, την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του κ. Σκουρλέτη (19 Αυγούστου 2015), μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κυρίας προσφυγής, που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του ΣτΕ (αναμένεται μέσα στον Οκτώβριο).
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτή την αίτηση αναστολής του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων Σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ με την επίμαχη απόφαση του «διατάσσει, την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.7.49.13/177642/1854/19.8.2015 του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και του εγγράφου 12237/20.8.2015 της προϊσταμένης της Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, μέχρι την δημοσίευση οριστικής αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της ασκηθείσης αιτήσεως ακυρώσεως».

Το ΣτΕ,στάθμισε την βλάβη που επικαλούνται οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία και τους  λόγους δημοσίου συμφέροντος που επικαλείται το Ελληνικό Δημόσιο και τελικά ανέστειλε  την απόφαση του κ. Σκουρλέτη.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην δικαστική απόφαση ότι το Δημόσιο, «το οποίο φέρει και το σχετικό βάρος, δεν επικαλείται ειδικώς, ούτε με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση ούτε με τις απόψεις και τα λοιπά έγγραφα της υπηρεσίας προς την Επιτροπή Αναστολών, συγκεκριμένη περιβαλλοντική ή άλλη βλάβη από την συνέχιση των εργασιών, η εκτέλεση των οποίων είχε εγκριθεί.

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ενώπιον της οποίας εκδικάστηκε σήμερα η υπόθεση για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής (Σκουριές) μετά την πρόσφατη απόφαση του αρμοδίου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη για αναστολή των εργασιών του.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης οι διάδικοι, η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός που δραστηριοποιείται στην περιοχή και έχει την ευθύνη της επένδυσης, σωματεία εργαζομένων που παρενέβησαν στη δίκη, τοπικοί φορείς και το ελληνικό δημόσιο αντάλλαξαν τις απόψεις τους και τα επιχειρήματά τους.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του κ. Σκουρλέτη για αναστολή των εργασιών των μεταλλείων υπογράφηκε λίγο πριν τις πρόσφατες εκλογές και με αυτήν ανακλήθηκαν οι αποφάσεις έγκρισης των τεχνικών μελετών των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων (Σκουριές, Ολυμπιάδα, κ.λ.π.), με το επιχείρημα ότι παραβιάστηκαν οι όροι των τεχνικών μελετών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η ανάκληση έγινε, γιατί παραβιάστηκε ο όρος που ανέφερε ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων.
Οι σχετικές προβλεπόμενες δοκιμές έγιναν όμως στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στην Φινλανδία που κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία και αφού προηγουμένως της απεστάλησαν 20 τόνοι κοιτασμάτων.

Κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ διατύπωσε τη θέση  ότι η υπουργική απόφαση περί αναστολής ελήφθη ενώ τα κρίσιμα έγγραφα που αφορούσαν την υπόθεση δεν ήταν στο αρμόδιο υπουργείο αλλά σε συμβολαιογράφο.
Η δικηγόρος έθεσε στους συμβούλους Επικρατείας το ερώτημα «από ποια στοιχεία ο κ. Σκουρλέτης διαπίστωσε ότι οι προβλεπόμενοι όροι δεν τηρήθηκαν» ενώ πρόσθεσε ότι ο υπουργός μπορεί να είχε άλλη εικόνα των πραγμάτων αφού είχε αντικαταστήσει τον προκάτοχό του Παν. Λαφαζάνη πριν από λίγες ημέρες.

Ακόμη, υποστηρίχθηκε από την «Ελληνικό Χρυσός» ότι οι απαιτούμενες δοκιμές όντως έγιναν στην Φινλανδία από την εταιρεία «Outotec» που κατέχει τη σχετική τεχνογνωσία σε παγκόσμιο επίπεδο, χωρίς όμως αυτό να μεταβάλλει το αποτέλεσμα των δοκιμών.
Οι δύο συνήγοροι των 4 σωματείων των εργαζομένων στα μεταλλεία, που έχουν κάνει παρέμβαση υπέρ της «Ελληνικός Χρυσός», έριξαν το βάρος της αγόρευσής τους στην ανάπτυξη της τεχνικής επεξεργασίας του χρυσού και ξεκαθάρισαν ότι δεν χρησιμοποιείται πουθενά κυάνιο.

Το Δημόσιο τόνισε -μέσω του νομικού παραστάτη του -ότι από την αναστολή λειτουργίας των μεταλλείων η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» δεν έπαθε βλάβη, ενώ σημείωσε ότι δεν τινάζεται στον αέρα το όλο έργο, όπως υποστηρίζει η εν λόγω εταιρεία, καθώς τα μεταλλεία μπορούν να λειτουργήσουν παρά την απόφαση του κ. Σκουρλέτη.
Ο λόγος που εκδόθηκε η απόφαση του κ. Σκουρλέτη, προσέθεσε ο δικηγόρος του Δημοσίου, ήταν ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενοι όροι.

Οι δικηγόροι των Δήμων Αριστοτέλη και Βόλβης οι οποίοι έκαναν παρέμβαση υπέρ της απόφασης Σκουρλέτη, υπογράμμισαν ότι επέρχεται βλάβη και καταστροφές στο περιβάλλον από την λειτουργία των μεταλλείων, ενώ επισήμαναν ότι όλοι οι λόγοι που επικαλείται η επίμαχη εταιρεία για την ακύρωση της απόφασης του κ. Σκουρλέτη είναι αόριστοι και αβάσιμοι.

Τέλος, έξω από το δικαστικό μέγαρο είχαν συγκεντρωθεί περίπου 500 εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού.

 Διαβάστε επίσης