20.09.2020    07:23

Αντιπαράθεση Μουζάλα – Βαρβιτσιώτη για τους καταυλισμούς μέσα στο χιόνι

Πολιτική, αλλά και προσωπική αντιπαράθεση για τις ευθύνες σχετικά με την κατάσταση στους καταυλισμούς των προσφύγων είχαν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας με τον βουλευτή της Ν.Δ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενώ σχετική αναφορά έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Twitter του.

mitsotakis_tweet1Ο υπουργός ανέλαβε την ευθύνη «που μας αναλογεί» για την κατάσταση στα νησιά, επεσήμανε ότι από τον Μάρτιο θα βελτιωθεί η κατάσταση συνολικά και τόνισε ότι «έγινε άθλος στην ενδοχώρα» όπου 50.000 πρόσφυγες στεγάσθηκαν σε σπιτάκια, αλλά να νησιά υπήρξε υπονόμευση των κυβερνητικών προτάσεων από τη ΝΔ η οποία στηρίχθηκε «στην κούραση των νησιωτών».mouzalas

Για άλλη μία φορά προειδοποίησε ο Γ. Μουζάλας για τον κίνδυνο να καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας και να αρχίσουν ροές των 2.000 ατόμων την ημέρα. Πάντως και οι δύο συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξουν κλειστά κέντρα κράτησης για τους παραβατικούς.

Αφορμή για την αντιπαράθεση ήταν η αναφορά του Μ. Βαρβιτσιώτη ότι «είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία στον υπουργό να ζητήσει συγγνώμη από τους ανθρώπους αυτούς για την ανικανότητά του να τους εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Δεν φταίει η κυβέρνηση που ενέσκηψε η κακοκαιρία. Φταίει που έχει κατασπαταλήσει εκατομμύρια ευρώ χωρίς να προετοιμαστεί για τις κακές καιρικές συνθήκες».

varvitsiotisΟ βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε τον υπουργό για «θράσος» υποστηρίζοντας ότι έκανε δηλώσεις τύπου «τι καλά που κάναμε και ετοιμάσαμε τους καταυλισμούς για το χειμώνα». «Στις 5 Ιανουαρίου δήλωσε ότι δεν θα μείνει κανένας μετανάστης στο κρύο και σήμερα βλέπουμε τις εικόνες και τις καταγγελίες από την Ε.Ε., τις ΜΚΟ και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις», ανέφερε ζητώντας του να μην εκνευρίζεται.

«Δεν εκνευρίζομαι με αυτά που λέτε γιατί αυτά που λέτε στερούνται σοβαρότητας και γνώσης του θέματος. Σας αντιμετωπίζω ως ένα άνθρωπο που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί και δημιουργεί προβλήματα ή λέει πράγματα που δεν ξέρει», του απάντησε ο Γ. Μουζάλας και επεσήμανε στον Μ. Βαρβιτσιώτη ότι «είστε από τα πρόσωπα που δεν είναι καλό να μιλάτε για καταγγελίες. Βαρύνεστε. Βαρύνεστε από πράγματα που λέω ότι δεν είναι καλό να έχει κάνει ένας υπουργός».

«Πραγματοποιήσαμε ένα άθλο. 50.000 άνθρωποι στην ενδοχώρα είναι σε σπιτάκια. Στα νησιά η κατάσταση είναι άσχημη γιατί το κόμμα σας έπαιξε ένα περίεργο ρόλο. Από το Σεπτέμβριο ξεκινήσαμε να μιλάμε για τα νησιά με προτάσεις. Τις αρνηθήκατε, κάνατε διαδηλώσεις και στελέχη σας μας αντιπρότειναν να μεταφέρουμε τους πρόσφυγες, δηλαδή να καταργήσουμε την συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας», υπογράμμισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και παραδέχθηκε ότι «η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ άσχημη. Η κυβέρνηση προσπάθησε από τον Σεπτέμβριο. Δυστυχώς επικράτησε ένα λαϊκισμός βασιζόμενος πάνω στην πραγματική κούραση των νησιωτών».

Υπογραμμίζεται ότι ο Γ. Μουζάλας επεσήμανε ότι «πρέπει να γίνουν και κλειστοί χώροι κράτησης για τους παραβατικούς» και απηύθυνε έκκληση στους νησιώτες: «ξανακαλώ τους νησιώτες. Θέλω να υπενθυμίσω τα οικονομικά ανταλλάγματα, τον ΦΠΑ στα νησιά. Δεν υπάρχει ούτε ένα ψέμα που να έχει πει η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό», είπε.

Απαντώντας ο Μ. Βαρβιτσιώτης επιχείρησε να διαβάσει δηλώσεις του υπουργού, αλλά ο Γ. Μουζάλας του φώναζε «λέτε ψέματα». «Δεν ξέρετε όχι μόνο τι κάνετε, αλλά και τι λέτε», υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ και ζήτησε από τον Γ. Μουζάλα «να είστε πολύ εγκρατής όταν αφήνετε έστω και ελάχιστες υπόνοιες, διότι η πολιτική σας έχει το βάρος των χιλιάδων ανθρώπων».

Αναφερόμενος ο βουλευτής της ΝΔ στα κλειστά κέντρα κράτησης υπογράμμισε: «την έχετε την συναίνεση για τα κλειστά κέντρα κράτησης. Είναι θέση μας τόσο καιρό. Δυστυχώς θα βρεθείτε αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις της Αριστεράς». «Λέγατε σύγχρονα Νταχάου τις Αμυγδαλέζες. Και τι είναι η Μόρια σήμερα; Θέλετε να τα χαρακτηρίσω σύγχρονα Νταχάου;», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη ο Μ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι «δεν βρισκόμαστε εμείς στις διαδηλώσεις, δεν υποκινούμε εμείς γεγονότα, όπως εσείς».