Search
Close this search box.
Search

Απαλλάσσονται από το Ε9 η Εκκλησία και το ΤΑΙΠΕΔ!

Πριν 9 έτη

 

Ειδικη μεταχείριση και ιδιαίτερη ευαισθησία δείχνει η κυβέρνηση, όχι μόνο για να μην πληρώσουν φόροι η Εκκλησία και το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και για να μη μπουν καν στον κόπο να δηλώσουν τα ακίνητα που κατέχουν στο Ε9, όπως υποχρεώνει όμως να κάνει κάθε απλό πολίτη!

Μέσα από τον ορυμαγδό διατάξεων που έφερε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών,   υπάρχουν μέτρα με ξεχωριστό ενδιαφέρον, όπως:

  1. Ζητείται άμεσα η είσπραξη για όποιον χρωστά έστω και 1 ευρώ ΕΝΦΙΑ με τα εκκαθαριστικά που θα φτάσουν εντός των ημερών, ενώ είναι όμως γνωστό στο υπουργείο Οικονομικών πως το κόστος εξυπηρέτησης κάθε πληρωμής ανέρχεται στα 2-3 ευρώ για την κάθε τράπεζα. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, όλη η ιστορία αυτή γίνεται για να εισπραχθούν τελικώς περίπου 5 ή έως 8 εκατομμύρια ευρώ από κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες μικροϊδιοκτητών (κυρίως με αγροτεμάχια και πολύ μικρούς κλήρους) οι οποίοι θα ταλαιπωρηθούν ή θα ταλαιπωρήσουν και άλλους συνωστιζόμενοι στις ουρές,  αλλά με κόστος πολλαπλάσιο των εσόδων το οποίο, και αν το επωμίζονται οι τράπεζες, τη στιγμή αυτή που τελούν υπό ανακεφαλαιοποίηση θεωρούνται  οιονεί κρατικές και άρα … «τσέπη» του δημοσίου.

 

  1. Την στιγμή όμως που κινεί τέτοιες κοστοβόρες διαδικασίες γιατί θέλει να «αρπάζει» πια έστω και 1 ή 2 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών εξαιρεί το ΤΑΙΠΕΔ όχι μόνο από τον ΕΝΦΙΑ (όπως ίσχυε και πριν γενικά για το Δημόσιο) αλλά ακόμα και από την υποχρέωση που έχει και ο πιο απλός φτωχός πολίτης να συμπληρώνει και να καταθέτει δήλωση ακίνητης περιουσίας Ε9. Παρά το πλήθος των ακινήτων που έχουν εκχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση και αποκρατικοποίηση, ενδεχομένως  να ξενίζει σε πολλούς αν δεν βρίσκεται τρόπος ή δεν επαρκούν το προσωπικό ή οι υποδομές του Ταμείου για να αποτυπωθεί και στο Ε9 η περουσία αυτή προκειμένου, όχι φυσικά να φορολογηθεί (αφού ιδιοκτήτης είναι ακόμη το δημόσιο) αλλά τουλάχιστον για να παρακολουθείται το κάθε ακίνητο και όταν θα μεταβιβαστεί σε ιδιώτες, στη λογική του Περουσιολογίου που η κυβέρνηση ευαγγελίζεται πως θα δημιουργήσει άμεσα.
  1. Με το ίδιο σκεπτικό πιθανώς –και την ώρα που αρμόδιοι για τα εκκλησιαστικά υπουργοί εκφράζονται δημοσίως υπέρ του διαχωρισμού της Εκκλησίας από το Κράτος- η κυβέρνηση διατήρησε με την παραπάνω διάταξη και την εξαίρεση από το Ε9 για τα εκκλησιαστικά ακίνητα, αδιακρίτως αν αυτά εξυπηρετούν πχ λατρευτικούς σκοπούς (ναοί) ή εμπορικές χρήσεις (αστικά κτίρια, καταστήματα, οικόπεδα, πάρκινγκ, καλλιεργήσιμη γη κλπ) ώστε να μπορεί θεωρητικά να ελέγξει αν ήθελε κάποια στιγμή  ποια ιδιοχρησιμοποιούντα ή διατίθενται για κοινωφελείς σκοπούς  (ορφανοτροφεία, οίκοι ευγηρίας), ποια επινοικιάζονται, ανταλλάσσονται ή μεταπωλούνται κλπ.

Ενώ δηλαδή στις 25 Σεπτεμβρίου φρόντισε και έφερε νέα διάταξη για να χαλαρώσουν τα capitalcontrols για την Εκκλησία, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επανέφερε ως έχει την παλαιά διάταξη και για τις δηλώσεις των ακινήτων της, σαν να μην είχε τη δυνατότητα να απογράψει τα ακίνητά της και ενώ ο μητροπολίτης Άνθιμος δήλωνε προχθες μόλις σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως «δεν υπάρχει πλέον περιουσία της Εκκλησίας. Να δώσει τι η Εκκλησία; Έχει μερικά ακίνητα στην Αθήνα και μερικά εδώ στη Θεσσαλονίκη».

  1. Ο τουριστικός κλάδος που είχε ξεσηκωθεί πριν ένα χρόνο για τα θέματα φορολόγησής του, βλέπει τώρα πως εκτός από τον αυξημένο ΦΠΑ με τον οποίο πλέον επιβαρύνεται, φορολογούνται ξανά με τον ΕΝΦΙΑ τα τουριστικά ακίνητα και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια τα οποία δια νόμου είχαν εξαιρεθεί από φέτος.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.