Απορρίφθηκε από τη Βουλή η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνούσε τυχόν ευθύνες των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη στον τομέα του φαρμάκου, καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Υπέρ της πρότασης δήλωσαν ότι ψήφισαν η Ν.Δ. και η Χρυσή Αυγή, ενώ Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι έριξαν στις κάλπες άκυρο ψηφοδέλτιο. Το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.
Για τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86 βουλευτές, ενώ καταψήφισαν 151. «Παρών» ψήφισε ένας βουλευτής.
Για τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 88, κατά της πρότασης ψήφισαν 145, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».
Για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 86, κατά της πρότασης ψήφισαν 149, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».
Όπως έγινε γνωστό, κατά την καταμέτρηση διαπιστώθηκαν και ψηφοδέλτια τα οποία ήταν άκυρα, επειδή κάποιοι βουλευτές τα έριξαν σε λάθος κάλπη.
Στην πρώτη ψηφοδόχο, στην οποία οι βουλευτές έπρεπε να ψηφίζουν για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, βρέθηκαν εννέα ψηφοδέλτια που αναφέρονται είτε στον Ανδρέα Ξανθό είτε στον Παύλο Πολάκη. Αυτά καταμετρήθηκαν στα άκυρα.
Στην δεύτερη ψηφοδόχο, στην οποία οι βουλευτές έπρεπε να ψηφίζουν για τον Ανδρέα Ξανθό, βρέθηκαν 12 ψηφοδέλτια που αναφέρονται είτε στον Παναγιώτη Κουρουμπλή είτε στον Παύλο Πολάκη. Και αυτά καταμετρήθηκαν στα άκυρα.
Στην τρίτη ψηφοδόχο, στην οποία οι βουλευτές έπρεπε να ψηφίζουν για τον Παύλο Πολάκη βρέθηκαν εννέα ψηφοδέλτια που αναφέρονται είτε στον Παναγιώτη Κουρουμπλή είτε στον Ανδρέα Ξανθό. Αυτά επίσης καταμετρήθηκαν στα άκυρα.
Την ίδια στιγμή, «απώλειες» καταγράφουν και τα «ναι»: ενώ το άθροισμα ΝΔ-ΧΑ και Ευ. Βενιζέλος –που είχε δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει, προκαλώντας αίσθηση για την διαφοροποίησή του από τη ΔΗΣΥ ανέρχεται σε 93 βουλευτές, οι θετικές ψήφοι στην κάλπη δεν ξεπέρασαν τις 88. Από την ψηφοφορία επέλεξαν να απουσιάσουν το ΚΚΕ και η Ενωση Κεντρώων.
Πριν στηθούν οι τρεις κάλπες στην Ολομέλεια, προηγήθηκε μια σχεδόν εννιάωρη συνεδρίαση εντάσεων και μετωπικών συγκρούσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που κορυφώθηκαν με την «μονομαχία» ΑλΤσίπρα-Κυρ.Μητσοτάκη. Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιπαρατέθηκαν όχι μόνο επί της ουσίας της συζητηθείσας προτάσεως, δηλαδή για θέματα «σκανδάλων» και ηθικής στην πολιτική, αλλά και για τα εθνικά θέματα, εξ αφορμής και της υποθέσεως των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε φυλακές της Τουρκίας.
Οση ώρα τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας ψήφιζαν και έως την ανακοίνωση του αποτελέσματος, στους διαδρόμους της Βουλής αρκετές συζητήσεις αφορούσαν το «ζήτημα Βενιζέλου».
Στη γραπτή δήλωσή του σημείωνε ότι εκείνος θα ψήφιζε «κατά συνείδηση υπέρ της συγκρότησης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης που θα διερευνήσει πλήρως την υπόθεση», αφήνοντας αιχμές για την επιλογή των συναδέλφων του.
Λίγο νωρίτερα, από τη ΔΗΣΥ γινόταν γνωστό ότι στο αυτοσχέδιο ψηφοδέλτιο θα γράφονταν τα ακόλουθα: «ΝΑΙ στη διερεύνηση των ευθυνών Υπουργών για την παράλειψη τιμολόγησης φαρμάκων το 2015, σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές των βουλευτών».