-->
27.01.2021

Αυτά είναι τα αίτια της καταστροφής στην Κινέτα – Ευθ. Λέκκας: Ζημιές σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης)

Τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου στην περιοχή της Κινέτας, κατέγραψαν με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα και η επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. Λέκας και η ομάδα του ΕΚΠΑ μετέβησαν στην περιοχή για αυτοψία μετά τις πλημμύρες από την κακοκαιρία «Γηρυόνης» και σημειώνουν πως τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται:

  • στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου
  • στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας
  • στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίως
  • στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών

Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης) και σε περίπου 10 κατοικίες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: «Κατόπιν αυτού, προκύπτουν νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψην στο σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που δρομολογούνται άμεσα από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».


Διαβάστε επίσης