Η ζωή σε κάποια μεγάλη κοσμοπολίτικη πόλη είναι όνειρο ζωής για πολλούς, όμως φαίνεται να κοστίζει ακριβά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το Χονγκ Κονγκ, το Παρίσι ή τη Ζυρίχη – τις τρεις ακριβότερες πόλεις στον κόσμο.
Το Economist Intelligence Unit (EIU) σύγκρινε τιμές βασικών αγαθών σε 133 μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο και τις κατέταξε με βάση το κόστος ζωής των πολιτών τους.
Οι Ευρωπαϊκές πόλεις ξεπέρασαν φέτος τη Σιγκαπούρη και την Οζάκα, οι οποίες «ακολούθησαν» το Χονγκ Κονγκ στην περσινή κατάταξη.
Οι φετινές ανακατατάξεις έχουν μεγάλη σημασία, καθώς η έκθεση αποτυπώνει τον αντίκτυπο της πανδημίας του COVID-19 στις τιμές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Ακριβή Ευρώπη
Οι νομισματικές διακυμάνσεις που οφείλονται στην πανδημία – ανάμεσα τους και η πτώση του δολαρίου των ΗΠΑ – οδήγησαν προορισμούς όπως η Αφρική, η Αμερική και η Ανατολική Ευρώπη να γίνονται λιγότερο ακριβοί από τον Μάρτιο, ενώ το αντίθετο συνέβη για τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αφού το ευρώ και το ελβετικό φράγκο υπερίσχυσαν έναντι του δολαρίου.
Τέσσερις από τις δέκα ακριβότερες πόλεις στον κόσμο προέρχονται από τη Δυτική Ευρώπη, με τη Ζυρίχη και το Παρίσι να ισοβαθμούν στην πρώτη θέση μαζί με το Χονγκ Κονγκ.

Η Γενεύη και η Κοπεγχάγη κατέλαβαν την έβδομη και την ένατη θέση αντίστοιχα.
Αυτό αντανακλά εν μέρει την ισχύ των Ευρωπαϊκών νομισμάτων σε έναν δείκτη που συγκρίνει το κόστος ζωής κάθε πόλης με αυτό της Νέας Υόρκης.
Η λίστα με τις δέκα ακριβότερες χώρες συμπληρώνεται με τη Νέα Υόρκη, το Λος Αντζελες, το Τελ Αβίβ, την Οσάκα και τη Σιγκαπούρη.
Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών παρατηρήθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη, η οποία «αναρριχήθηκε» 27 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, οι οποίες επηρέασαν την προσφορά αγαθών.
Στην «αντίπερα όχθη», η χώρα με το χαμηλότερο κόστος ζωής είναι η Δαμασκός της Συρίας. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, στην τρίτη η Λουσάκα της Ζάμπια, ενώ την «τελευταία» πεντάδα συμπληρώνουν το Καράκας στη Βενεζουέλα και το Αλμάτι στο Καζακστάν.

Η δεκάδα ολοκληρώνεται με το Καράτσι (Πακιστάν), το Μπουένος Αιρες (Αργεντινή), το Αλγέρι (Αλγερία), το Μπανγκαλόρ και το Τσενάι, στην Ινδία.
Η χαμηλή θέση του Μπουένος Αιρες οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής εισήγαγε ελέγχους τιμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η λίστα με τις 10 ακριβότερες πόλεις στον κόσμο
1. Παρίσι (ισοβαθμία)
1. Χονγκ Κονγκ (ισοβαθμία)
1. Ζυρίχη (ισοβαθμία)
4. Σιγκαπούρη
5. Οζάκα (ισοβαθμία)
5. Τελ Αβίβ (ισοβαθμία)
7. Γενεύη, Ελβετία
8. Νέα Υόρκη
9. Κοπεγχάγη, Δανία
10. Λος Άντζελες
Ακριβότερα ηλεκτρικά είδη, φθηνότερα ρούχα
Η κατάταξη των χωρών δεν ήταν η μόνη αλλαγή που αποτυπώθηκε στην έρευνα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι τιμές των ηλεκτρονικών ειδών αυξήθηκαν παγκοσμίως. Οι τιμές των ρούχων, αντιθέτως, μειώθηκαν. Και οι δύο αλλαγές πιθανώς οφείλονται στα lockdown επιβλήθηκαν και στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι.
Δεν παρατηρήθηκαν ισχυρές αυξομειώσεις στα βασικά είδη διατροφής, ενώ όλα τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, ο καπνός και το αλκοόλ έγιναν πιο ακριβά.
«Η πανδημία του Covid-19 προκάλεσε την αποδυνάμωση του δολαρίου των ΗΠΑ, ενώ τα νομίσματα της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Ασίας ενισχύθηκαν έναντι αυτού, γεγονός που με τη σειρά του μετατόπισε τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών», δήλωσε η Ουπασάνα Ντατ, επικεφαλής του παγκόσμιου κόστους ζωής της EIU.
«Η πανδημία έχει μεταμορφώσει τη συμπεριφορά των καταναλωτών, καθώς τα lockdown και οι τάσεις όπως η εργασία από το σπίτι έχουν αυξήσει τις τιμές των ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης και το ντελίβερι στο σπίτι έχει αντικαταστήσει τα εστιατόρια για οικογένειες μεσαίας τάξης», πρόσθεσε.
Οσον αφορά στο μέλλον, τα πράγματα δεν αναμένονται να αλλάξουν δραματικά. Το EIU προβλέπει ότι οι τάσεις που παρατηρήθηκαν θα συνεχιστούν, με τους ανθρώπους να δίνουν προτεραιότητα σε βασικά αγαθά και την οικιακή ψυχαγωγία αντί για είδη ένδυσης κατά τη διάρκεια του 2021.