-->
28.02.2021

Βίντεο-ντοκουμέντο: Το μίνι διπλωματικό επεισόδιο στην Κομοτηνή

Την ύπαρξη του «μίνι» διπλωματικού επεισοδίου ανάμεσα στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, στο μειονοτικό σχολείο Τζελάλ Μπαγιάρ στην Κομοτηνή, επιβεβαιώνει βίντεο που εξασφάλισε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ.

Παρότι η κυβέρνηση, μέσω αξιωματούχου της, επιχείρησε να διαψεύσει ότι υπήρξε κάποιο πρόβλημα με την επίσκεψη Ερντογάν στη Δυτική Θράκη και ότι όλα κύλησαν βάσει προγράμματος, το βίντεο αποδεικνύει ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας κατάφερε να μιλήσει στο συγκεντρωμένο πλήθος στο σχολείο, αν και ο αρχικός προγραμματισμός δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο και παρά τις αντιρρήσεις του κ. Αμανατίδη.


Τελικά, από μικροφώνου, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε στους μειονοτικούς, αφήνοντας τον κ. Αμανατίδη αρχικά εμφανώς αμήχανο με τις απαιτήσεις του και αναγκάζοντάς τον, τελικά, σε… άτακτη υποχώρηση.

Το μόνο που αρκέστηκε να… ψελλίσει ο υφυπουργός Εξωτερικών στη διερμηνέα του Τούρκου προέδρου, που ανέλαβε να συντονίσει το μεταξύ τους διάλογο, ήταν «να τον αφήσουν και εκείνο να πει δυο λόγια μετά το τέλος της ομιλίας» του Ταγίπ Ερντογάν.

Ούτε αυτό συνέβη, ωστόσο, με τον πρόεδρος της Τουρκίας να δίνει απτόητος το δικό του «σόου», μιλώντας από μικροφώνου στο προαύλιο του σχολείου στο συγκεντρωμένο πλήθος των μειονοτικών, τους οποίους αποκάλεσε «συμπατριώτες του».

Εις μάτην, ο κ. Αμανατίδης προσπαθούσε να υπενθυμίσει στον Τούρκο πρόεδρο ότι, για λόγους ασφαλείας, το πρόγραμμα προέβλεπε ότι θα μιλούσε στους μαθητές μέσα στις σχολικές αίθουσες και όχι στο κοινό στο προαύλιο. «Άλλα συμφωνήσαμε κύριε πρόεδρε» είπε.


Διαβάστε επίσης