21.09.2020    03:05

Βίτσας: Δε διαπραγματευόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας

Η Ελλάδα δε διεκδικεί τίποτα από κανέναν, όμως ξέρει ποια είναι τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δεν τα βάζει καν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», τόνισε ο Δημήτρης Βίτσας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε πως «όταν είσαι στην κυβέρνηση και είσαι σε μια συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ, πρέπει να μαθαίνεις για τους σχεδιασμούς και να παρεμβαίνεις».

Παράλληλα, ο κ. Βίτσας υπογράμμισε πως «το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων το αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και το μεταφέρουμε και στις διεθνείς συμμαχίες που συμμετέχουμε».

«Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι δεν θα λυθούν τα προβλήματά της με το να τα βγάζει έξω από τη χώρα. Παράλληλα, καλούμε τους ευρωπαίους συμμάχους να αντιληφθούν ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα σύνορα της Ευρώπης και πρέπει να βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί σταθερότητα στην περιοχή», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός και συμπλήρωσε:

Οι Ένοπλες Δυνάμεις εξασφαλίζουν τα σύνορα της χώρας ως δυνάμεις αποτροπής

Όσον αφορά το προσφυγικό, είπε ότι «το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα νησιά, στην ηπειρωτική Ελλάδα η κατάσταση βαίνει συνεχώς βελτιούμενη» και ανέφερε:

Το βασικό πρόβλημα είναι η σχετικά αργή εξέταση από τις επιτροπές προσφυγών, που εξετάζουν σε δεύτερο επίπεδο τα αιτήματα ασύλου, καθώς υπάρχει λίγος κόσμος σε σχέση με τη ζήτηση.

«Δεν έχει φτάσει η βοήθεια που είχε υποσχεθεί η ΕΕ, ώστε να επιταχυνθεί η επιστροφή ατόμων στην Τουρκία και η μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ», διευκρίνισε ο κ. Βίτσας.

Σε άλλο σημείο, δήλωσε πως «η σίτιση κάθε πρόσφυγα κοστίζει στις Ένοπλες Δυνάμεις 1.800 ευρώ τον χρόνο», σημειώνοντας ότι «η διαχείριση του προσφυγικού δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ».

«Ανασχηματισμός θα γίνει όταν το αποφασίσει ο πρωθυπουργός», κατέληξε ο Δημήτρης Βίτσας.