Search
Close this search box.
Search

“Βυζάντιο” στην Εκκλησία: Όλο το παρασκήνιο της εκλογής του νέου Μητροπολίτη Άρτας

Πριν 8 έτη

“Δεν θα εκλέγεις, εσύ και το Βατοπέδι, Μητροπολίτες”, φέρεται να έχει πει στον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδέλφειας κ.κ. Γαβριήλ, σημαντικός ιεράρχης…

Η διαδικασία εκλογής του νέου Μητροπολίτη Άρτας κ.κ. Καλλίνικου, έχει μεγάλο παρασκήνιο και το τελικό αποτέλεσμα, να αποτελεί ένα μήνυμα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος είχε δεσμευτεί στον πρώην Άρτης κ.κ. Ιγνάτιο, πως Μητροπολίτης Άρτας, θα είναι ο αρχιμανδρίτης Θεολόγος.

Μια δέσμευση, η οποία ανάγκασε την Μητρόπολη Άρτας, να… ξανοιχτεί και να ναυλώνει λεωφορεία, για το γεγονός.

Την “δουλειά”, για λογαριασμό του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερώνυμου, σε σχέση την εκλογή Θεολόγου, είχε αναλάβει ο εξ απορρήτων του Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδέλφειας κ.κ. Γαβριήλ, ο οποίος είχε επικοινωνήσει με Μητροπολίτες και παράλληλα διαβεβαίωνε τον κ.κ. Ιγνάτιο, πως το θέμα έχει κλείσει.

Την συγκεκριμένη παρέμβαση, δεν είδαν με καλό μάτι, οι παλαιότεροι ιεράρχες, μιας και ο κ. Γαβριήλ, δεν έχει κρύψει την επιθυμία του, να διαδεχτεί τον Ιερώνυμο, όταν αυτός αποφασίσει να αποσυρθεί. Κατά τα κοινώς λεγόμενα, ο κ. Γαβριήλ, προσπάθησε να γίνει ομαδάρχης της Ιεράς Συνόδου, αλλά πολύ ατσούμπαλα! Για να πάει έτσι περίπατο και η εκλογή Θεολόγου.

Παράλληλα, η αγωνιώδης προσπάθεια του “ομαδάρχη” μητροπολίτη, για την εκλογή Θεολόγου, χαρακτηρίστηκε ως παρέμβαση και της Μονής Βατοπεδίου, λόγω της καλής σχέσης που έχει και η Μητρόπολη Άρτας, με την εν λόγω Μονή του Αγίου Όρους. Για τον λόγο αυτό, ακούστηκε και σημαντικός μητροπολίτης, να λέει απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Γαβριήλ: “δεν θα εκλέγεις εσύ και το Βατοπέδι, μητροπολίτες”.

Σ’ αυτά να προστεθεί και το γεγονός, που απ’ την πρώτη στιγμή είχε επισημάνει η “Γ” και ανέφερε πως οι ηλικιωμένοι ιεράρχες, δεν είδαν με καλό μάτι την παραίτηση του κ. Ιγνάτιου.

Σε αφιέρωμα με τον τίτλο “Ο Ιεράρχης των μεγάλων ανατροπών”, σε σχέση με το αν πετύχει μια νέα ανατροπή στα δεδομένα της Ιεράς Συνόδου, σε σχέση με την εκλογή των νέων μητροπολιτών: “Το μεγάλο “αγκάθι” είναι αυτό της επιρροής, που μπορεί να έχει σήμερα στους άλλους ιεράρχες, ο πρώην Μητροπολίτης Άρτας Ιγνάτιος.

-Είναι δυνατόν να έχει επιρροή, για την δική του επιλογή, όταν σχεδόν προκλητικά (γι’ αυτούς, όχι για τους σκεπτόμενους πολίτες) τους αμφισβητεί το ισόβιο του αξιώματος;

Η λογική απάντηση, είναι αρνητική. Και σ’ αυτή πρέπει να προστεθεί και η πάγια τακτική του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος σ’ όλη την θητεία του, ως προκαθήμενος της ελληνικής εκκλησίας, σε περιπτώσεις που ιεράρχες είχαν αντιληφθεί, ότι πλησιάζει το τέλος του και του ζήτησαν την διαδοχή τους, από δικό τους πρόσωπο, η επιλογή του Ιερώνυμου, ήταν εντελώς διαφορετική. Με την αρβανίτικη καταγωγή του, έκανε το δικό του. Όριζε μητροπολίτες, τους στενούς του συνεργάτες. Τα παραδείγματα της Πρέβεζας, της Αργολίδας και πρόσφατα των Ιωαννίνων, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές…

Οπότε σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις, όσων γνωρίζουν τα της Αρχιεπισκοπής, θα πρέπει να περιμένουμε έναν “γκραν γκινιόλ” αγώνα, για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Άρτας”.

Πηγή: Γνώμη Άρτας

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.