Το γηροκομείο «Αττική» στον Αγιο Παντελεήμονα είναι η νέα εστία κορωνοϊού στην οποία στρέφουν το βλέμμα τους οι αρχές. Ο «εφιάλτης» του κορωνοϊού στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στοιχειώνει και τις ελληνικές αρχές, όπως τους αρμοδίους σε όλες τις χώρες, που είτε βίωσαν είτε επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν τις εκατόμβες θυμάτων σε αυτές τις Μονάδες ιδίως την πρώτη φάση της επιδημίας.
O πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας έκανε λόγο για πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στον οίκο ευγηρίας αποκαλύπτοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρνα τα 40. Υποστήριξε δε ότι κάποιοι νοσηλευτές φαίνεται από τους πρώτους έλεγχους να νοσούν εδώ και δυο εβδομάδες! Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί ποιος είναι ο ασθενής «0», δηλαδή το άτομο που διέσπειρε τον ιό στον οίκο ευγηρίας.
Το πρωί της Πέμπτης ασθενοφόρα ξεκίνησαν επιχείρηση μεταφοράς των ηλικιωμένων με υποκείμενα νοσήματα από το γηροκομείο σε νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική. Ειδικότερα, έχουν διακομισθεί δέκα ηλικιωμένοι στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σισμανόγλειο», «Αττικόν» και «Ασκληπιείο» και συνεχίζονται οι διακομιδές άλλων 8 ηλικιωμένων.
Παράλληλα, συνεργεία του δήμου Αθηναίων πλένουν και απολυμαίνουν το οικοδομικό τετράγωνο στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα όπου βρίσκεται η δομή φροντίδας ηλικιωμένων.
Προσαλίκας: Με σοκάρει ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων
Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας, σημείωσε ότι άργησε να βρεθεί το πρώτο θετικό κρούσμα στη δομή του Αγίου Παντελεήμονα.
«Άργησαν να βρουν το πρώτο θετικό κρούσμα. Γι’ αυτό τα πρωτόκολλα στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν πιο πυκνή περιοδικότητα ελέγχων για κοροναϊό» σημείωσε, λέγοντας πως οι εργαζόμενοι σε τέτοιες δομές θα έπρεπε να κάνουν τεστ κάθε εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Προσαλίκα, στην εν λόγω δομή, τελευταία φορά, διενεργήθηκαν τεστ στους εργαζόμενους τον Αύγουστο. «Εάν είχαν κάνει τεστ 10-15 Σεπτεμβρίου, θα είχαν βρει περισσότερα κρούσματα» υπογράμμισε.
«Με σοκάρει ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων. Δε μπορεί να είναι όλα τα κρούσματα ασυμπτωματικά. Εάν είναι, οι ευθύνες της διοίκησης είναι λιγότερες. Δεν πιστεύω όμως ότι είναι όλοι ασυμπτωματικοί» τόνισε.
Παράλληλα, έκανε λόγο για επιμερισμό ευθυνών, τόσο μεταξύ δομών και συγγενών, καθώς όπως είπε, οι δεύτεροι αναζητούν «φθηνές μονάδες» για να προσέχουν τους συγγενείς τους.
«Θα πρέπει καταρχάς να βγάλουμε τα συμπεράσματα γνωρίζοντας τα πλήρη δεδομένα για να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις, και ποιος είναι ο αδύναμος κρίκος στους οίκους ευγηρίας… Πρέπει να φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού, με μέτρα όσον άφορα τους εργαζομένους ή τους προμηθευτές» υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος καθηγητής Δημόσιας Υγείας – Υγείας του Παιδιού στην Εθνικής Σχολή Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.
Τσιόδρας: Η Θεσσαλονίκη πήρε το μάθημά της, η Αθήνα όχι
Την Τετάρτη, επισκέφθηκαν τη Μονάδα ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολογος Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
«Σε αυτές τις περιπτώσεις και σε αυτές τις δομές όπου δεν υπάρχει επισκεπτήριο συνήθως η διασπορά γίνεται από εργαζόμενο. Είναι καταστάσεις που δεν θέλουμε να τις βλέπουμε αλλά δυστυχώς τις βλέπουμε. Είναι πολύ δύσκολο να έχεις διασπορά κοροναϊού σε τέτοιες δομές, σε αυτήν το 80% των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων είναι κατακεκλιμένα άτομα οπότε αντιλαμβάνεστε σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται και έχουν και συνοδά νοσήματα» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Επίσης, ο επικεφαλής της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τόνισε πως «η Αθήνα δεν πάει καλά… Στη Θεσσαλονίκη το πήρανε το μάθημα».