-->
02.10.2022

Γαλλικές προεδρικές εκλογές: Σκληρή μάχη για 4 με φόντο το μέλλον της Ευρώπης – Έκλεισαν στις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας πολλά εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη Γαλλία

Έκλεισαν στις 7 μ.μ. (8 μ.μ. ώρα Ελλάδας) πολλά εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη Γαλλία. Σε πολλές μεγάλες πόλεις, τα τμήματα θα μείνουν ανοικτά μέχρι τις 8 μ.μ. (9 μ.μ. ώρα Ελλάδος). Σε 69,42% ανερχόταν στις 5 μ.μ. ώρα Γαλλίας το ποσοστό συμμετοχής στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών, έναντι 70,59% την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012.

Τα μεγάλα γαλλικά ΜΜΕ προειδοποιούν ότι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα μπορούν να προβλέψουν με βεβαιότητα τα ποσοστά των υποψηφίων και τους δύο επικρατέστερους για πρόκριση στον β’ γύρο.

Οι υποψήφιοι οι οποίοι θεωρείται, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ότι έχουν πιθανότητες να περάσουν στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου και να διεκδικήσουν το ύπατο αξίωμα της Γαλλίας είναι: ο κεντρώος – σοσιαλφιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν και ο ριζοσπάστης αριστερός Ζαν-Λουκ Μελανσόν.

DW: Μακρόν «ψηφίζει» το Βερολίνο

Η Μέρκελ φρόντισε να κρατήσει αυτήν τη φορά ίσες αποστάσεις από τους Φιγιόν και Μακρόν και δεν αναμείχθηκε σε προεκλογικές εκστρατείες. Αλλά όλα δείχνουν ότι προτιμά, όπως και οι Σοσιαλδημοκράτες, τον Εμανουέλ Μακρόν, αναφέρει η Deutsche Welle.

Έσπασαν απαγόρευση για exit poll οι Βέλγοι!

Τα περισσότερα εκλογικά τμήματα κλείνουν στις 21.00 ώρα Ελλάδας, τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στη συνέχεια. Δημοσίευση exit poll πριν κλείσουν οι κάλπες απαγορεύεται στη Γαλλία, ωστόσο στις εκλογές του 2012 βελγικά και ελβετικά ΜΜΕ έσπασαν την απαγόρευση και δημοσίευσαν διαδικτυακά κάποια πρώτα αποτελέσματα από τις υπερπόντιες κτήσεις. Οι Γάλλοι καλούνται να εκλέξουν τον όγδοο κατά σειρά πρόεδρό τους. Η αγωνία για το αποτέλεσμα είναι μεγάλη, οι παγκόσμιοι προβολείς είναι στραμμένοι πάνω τους, μαζική είναι η άφιξη δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων.

Σε αυτό το πλαίσιο τα ΜΜΕ των γειτονικών χωρών άρχισαν να διαρρέουν τα πρώτα αποτελέσματα. Πρόκειται για τα ποσοστά από τους Γάλλους ψηφοφόρους που ψήφισαν στην Αμερική ή στις υπερπόντιες περιοχές που ανήκουν στη Γαλλία.

Περίπου 1,3 εκατομμύρια Γάλλοι του εξωτερικού έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν, δηλαδή σχεδόν το 2% του συνολικού εκλογικού σώματος.

Το κρατικό δίκτυο του Βελγίου RTBF – που δεν δεσμεύεται από τη γαλλική νομοθεσία – έδωσε το πρώτο exit poll για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με το RTBF:

Εμανουέλ Μακρόν 24%,

Μαρίν Λεπέν 22%.

Φρανσουά Φιγιόν 20,5%

Ζαν Λυκ Μελανσόν 18%.Διαβάστε επίσης