14.08.2020    05:45

Γεννηματά σε ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: Είστε θλιβερή μειοψηφία

Για «θλιβερή μειοψηφία» και διχασμό του λαού έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στη Βουλή, στην οποία τόνισε πως η συμφωνία πρέπει να αλλάξει.

«Δεν εμπιστευόμαστε πουθενά και για κανένα θέμα αυτήν την κυβέρνηση. Είστε μια θλιβερή μειοψηφία. Ναρκοθετείτε το αύριο. Η περίφημη καθαρή έξοδος δεν είναι τίποτε άλλο από ένα 4ο μνημόνιο.», τόνισε η κ. Γεννηματά η οποία απευθυνόμενη στα στελέχη της κυβέρνησης είπε:

«Διχάζετε τον ελληνικό λαό και του στερείτε την ενότητά του», ενώ υποστήριξε πως «Έχουμε μια κυβέρνηση σε αποδρομή που υποτάσσεται σε πιέσεις και πάει να κλείσει άρον-άρον εθνικά ζητήματα.»

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών:

«Εμείς σεβόμαστε τους συντρόφους μας στην Ευρώπη, αλλά δεν θα πρέπει να υπάρχουν υποδείξεις. Εχουν πολλούς λόγους να χαίρονται για το ότι υπάρχει συμφωνία. Για το περιεχόμενο της συμφωνίας όμως θα μιλήσουμε εμείς.»

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κ. Γεννηματά ανέφερε:

«Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην υπόθεση με τα Σκόπια ήταν λανθασμένοι. Δεν επεδιωξαν κανένα διάλογο με τα άλλα κόμματα. Θα μπορούσαν να διαμορφώσουν μια εθνική γραμμή για να φέρουν και μια καλύτερη συμφωνία. Τώρα προχωρούν στην υπογραφή χωρίς καν να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του συγκυβερνήτη τους. Ο κ. Τσίπρας έχει όλη την ευθύνη.»

Η πρόεδρος της ΔΗΣΥ καταδίακσε απερίφραστα την πρόκληση σε βάρος του πολιτεύματος από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μπαρμπαρούση,ενώ ζήτησε μηδενική ανοχή στους φασίστες αλλά και να προχωρήσει η δικαιοσύνη.

Διαφοροποιήθηκε από τη ΝΔ λέγοντας:

«Ο δικός μας λόγος δεν είναι στο ίδιο μήκος κύματος με το άκριτο όχι της ΝΔ ούτε ακροδεξιό ντελίριο. Στη ΝΔ είναι όλοι μαζί. Ενωμένοι, αν και αναφέρονται σε εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Και ποτέ δεν αναλαμβάνουν τις διαχρονικές ευθύνες που έχουν. Μια παράταξη «μπαμπούσκα» στο κυνήγι της εξουσίας.»

Και συνέχισε:

«Πιστεύουμε στη λύση αλλά όχι σε οποιαδήποτε λύση. Υπάρχουν θετικά σημεία, υπάρχει αβεβαιότητα μεγάλη. Υπάρχουν όροι που είναι άγνωστο πότε θα υλοποιηθούν, ενώ οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε είναι άμεσες. Η συμφωνία πρέπει να αλλάξει, πριν είναι αργά.

-Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων πρέπει να περιλαμβάνει την αναπροσαρμογή της γλώσσας και της εθνικότητας με βάση τη νέα τους ονομασία. Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι όταν διαπραγματεύτεταο ο κ. Τσίπρας πρέπει να ανησυχούν όλοι οι Έλληνες.»

Τέλος είπε για τον κ. Τσίπρα και τις εκλογές:

«Φοβάται και αποφεύγει τις εκλογές γιατί ξέρει ότι εκεί δεν μπορεί να κάνει το όχι ναι. Η καταδίκη του ελληνικού λαού θα είναι αμείλικτη και βαριά.»