Search
Close this search box.
Search

Γιατί αποχώρησε η ΝΔ από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Πριν 6 έτη

Αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με θέμα τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται πως το θέμα ημερήσιας διάταξης του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής είναι η θεσμοθέτηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που έχει ζητήσει τόσο ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Κατά την έξοδό του από το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών ο Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε: “Δεν νομιμοποιούμε με τη σημερινή διαδικασία την απουσία ενημέρωσης όλο το προηγούμενο διάστημα. Επιπρόσθετα ο Κοτζιάς αρνήθηκε διεύρυνση της ατζέντας των προς ενημέρωση θεμάτων γι’ αυτό και η ΝΔ αποχωρεί”.

Και συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος: “Η ΝΔ δυο φορές προγραμματικά και στη Βουλή έχει ζητήσει σύγκληση εθνικού συμβουλίου. Η άρνηση ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων δεν μπορεί να σταθεί. Δεν μπορεί κανείς να επικαλεστεί αδυναμία ενημέρωσης καθώς ο Κοτζιάς γνωρίζει τα θέματα. Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε την άρνηση ενημέρωσης”.

ΠΑΣΟΚ: Όχι στη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας

Την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στο ενδεχόμενο συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας εξέφρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτική, δήλωσε ότι το κόμμα της Φώφης Γεννηματά διαφωνεί με το ενδεχόμενο δημιουργίας Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο χαρακτήρισε αχρείαστο. Τις αρμοδιότητες που σχεδιάζεται να εκχωρηθούν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας μπορεί να τις ασκεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

Τι απαντά το ΥΠΕΞ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν σε απάντηση προς τη Νέα Δημοκρατία ότι η ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής είχε κοινοποιηθεί στα κόμματα από τις 16 Αυγούστου χωρίς να εγερθούν αντιρρήσεις μέχρι σήμερα οπότε η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε τη διεύρυνση της θεματολογίας με σχεδόν όλη τη γκάμα των ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η ΝΔ απομονώθηκε εφόσον τα λοιπά κόμματα παρέμειναν στη συνεδρίαση ενώ υπογραμμίζουν ότι για το υπό συζήτηση κρίσιμο θέμα της συγκρότησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας μόνο το Ποτάμι κατέθεσε το προηγούμενο διάστημα δικές του εξειδικευμένες προτάσεις.

Στη συνεδρίαση προσήλθαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, Κωνσταντίνος Δουζίνας, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Μαρία Τριανταφύλλου και ο Πάνος Τριγάζης, από τη ΝΔ ο τομεάρχης Εξωτερικών Γiώργος Κουμουτσάκος και ο Γιώργος Σαββίδης, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρέας Λοβερδος και η Σιλβάνα Ράπτη, από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης και ο Γιώργος Κακλίκης, από τους ΑΝΕΛ ο Κωνσταντίνος Κατσίκης και ο Ελευθέριος Καραγιάννης και τέλος από την Ένωση Κεντρώων η Ελένη Μαρτσούκου.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.