-->
24.09.2023

Γ. Στουρνάρας: Πλειστηριασμοί και «κόκκινα» δάνεια το «κλειδί» για τις τράπεζες

Μετά τη μεταστροφή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την οποία εκφράζει ικανοποίηση, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, καλεί τις ελληνικές τράπεζες να επιταχύνουν τις προσπάθειες για εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους, προχωρώντας σε πωλήσεις δανείων, πλειστηριασμούς και βιώσιμες ρυθμίσεις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Στουρνάρας χαρακτηρίζει ακραία την προσέγγιση του ΔΝΤ για τις τράπεζες και υποστηρίζει ότι η υιοθέτησή της θα οδηγούσε σε αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 6% του ΑΕΠ και εθνικοποίηση των τραπεζών, χωρίς λόγο. Όπως αποκαλύπτει, ο ίδιος επικοινώνησε με το Ταμείο και φυσικά με την ΕΚΤ για το θέμα το προηγούμενο διάστημα.

Για την επίσπευση των στρες τεστ της ΕΚΤ σημειώνει ότι μπορούν να καταλήξουν σε θετικά συμπεράσματα για τις τράπεζες, χωρίς -πάντως- να απαντά κατηγορηματικά στο ερώτημα αν έχει αποκλειστεί ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Επίσης, προειδοποιεί ότι αν υπάρξει «καθαρή έξοδος» της χώρας από το μνημόνιο, χωρίς αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της, οι τράπεζες θα πληρώσουν υψηλό κόστος, καθώς θα χρειαστεί να επιστρέψουν στο ακριβό σύστημα έκτακτης χρηματοδότησης (ELA).

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας μιλά ακόμη για παραβίαση κανόνων της κοινής λογικής στην περίπτωση του Ελληνικού, αλλά και για την ανάγκη να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές, ολοκληρώνοντας γρήγορα την αξιολόγηση.Διαβάστε επίσης