Search
Close this search box.
Search

Δέκα παρασκήνια από τον «μαραθώνιο» των τηλεοπτικών αδειών

Πριν 8 έτη

 

Η δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών ήταν ένας πραγματικός μαραθώνιος. Οι υποψήφιοι καναλάρχες και οι εκπρόσωποί τους μπήκαν από τις 08:00 το πρωί της Τρίτης στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, και αποχώρησαν στις 03:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Στην ουσία, μπήκαν Καλοκαίρι, και βγήκαν… Φθινόπωρο!

Η… φύλαξη

Στα δωμάτια που είχαν κλειστεί οι συμμετέχοντες, υπήρχε ένας υπαξιωματικός, ενώ έξω από αυτά βρισκόταν ένας αστυνομικός.

Συνολικά, τουλάχιστον 600 αστυνομικοί επιστρατεύτηκαν για να περιφρουρήσουν την 3ημερη διαδικασία!

 

Τα δωμάτια

Όπως ήταν γνωστό, δεν υπήρχε άμεση επαφή μεταξύ των συμμετεχόντων καθώς το κάθε σχήμα βρισκόταν σε ξεχωριστό δωμάτιο.

Συγκεκριμένα, στο ισόγειο του κτηρίου της ΓΓΕΕ βρισκόταν η πενταμελής Επιτροπή του διαγωνισμού, στον 1ο όροφο οι εκπρόσωποι του ALPHA, στον 2ο όροφο οι Κύπριοι («Ανεξάρτητος Πάροχος») και ο Καλογρίτσας, στον 3ο ο Ιβάν Σαββίδης («Dimera»), στον 4ο ο ΣΚΑΪ και το STAR, και στον 5ο όροφο ο Βαγγέλης Μαρινάκης («Alter Ego») και ο ΑΝΤ1.

Τα δωμάτια είχαν όλα πανομοιότυπη εικόνα. Ένα γραφείο με έναν υπολογιστή και έναν εκτυπωτή, δύο πακέτα με κόλλες Α4, τέσσερα ανταλλακτικά για τόνερ εκτυπωτή και τέσσερα στυλό μαύρου χρώματος.

Εκτός των παραπάνω, σε κάθε δωμάτιο υπήρχαν: ένα ψυγείο, καφετιέρα για γαλλικό καφέ, φούρνος μικροκυμμάτων, μεταλλικός δίσκος με κουλουράκια, κέικ, κρουασάν κ.ά., μεγάλη ποσότητα εμφιαλωμένου νερού, Coca-Cola, πορτοκαλάδα και Sprite, σοκολάτες, ζελέ και τοστ ζαμπόν-τυρί.

Εντός του ψυγείου, υπήρχαν και πέντε κυπελλάκια με παγωτό γνωστής εταιρίας, ενώ όλα τα παραπάνω υπήρχαν μέσα στο ψυγείο σε ποσότητα που κάλυπτε τις επόμενες 2,5 μέρες.

 

Το φαγητό και τα… παράπονα

Εκτός των παραπάνω, υπήρχαν φυσικά και οι μερίδες φαγητού, οι οποίες διανεμόταν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με τις ώρες των διαλειμμάτων. Δεν έλλειψαν, όμως, τα παράπονα από πλευράς συμμετεχόντων, οι οποίοι ανέφεραν ότι η σίτισή τους ήταν… άθλια! Κατήγγειλαν ότι τα φαγητά που σερβίρονταν ήταν κρύα και δίνονταν μέσα σε αλουμινένια τάπερ, με πλαστικά μαχαιροπήρουνα.

 

Η αποχώρηση Κυριακού πριν την έναρξη της διαδικασίας

Στις 10:24 η Επιτροπή ενημέρωσε, μέσω μηνύματος, για την καθυστέρηση της έναρξης της διαδικασίας εξαιτίας της έκτακτης αποχώρησης του επικεφαλής της ομάδας του ΑΝΤ1, Θοδωρή Κυριακού.

 

Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα μετέδωσε το newsit.gr, ο CO του Antenna Group αναγκάστηκε να αποχωρήσει πριν την έναρξη της διαδικασίας λόγω ενός σοβαρού οικογενειακού λόγου.

 

Τον κ. Κυριακού αντικατέστησε ο Στρατής Λιαρέλης, που ούτως ή άλλως βρισκόταν μαζί του στη ΓΓΕΕ, ο οποίος τελικά κατάφερε να εξασφαλίσει την μία από τις τέσσερις άδειες, με το μεγαλύτερο τίμημα μάλιστα, ύψους 75,9 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Πώς… κύλησε η διαδικασία

Ως τιμή εκκίνησης ορίζονταν τα 3.000.000 ευρώ. Στην πρώτη φάση (σ.σ. άδεια) το σύστημα έδινε τρεις επιλογές στους διαγωνιζόμενους. Η πρώτη ήταν να αποδεχτούν την αύξηση κατά 500.000 ευρώ, η δεύτερη να μην την αποδεχτούν και να αποσυρθούν από τη συγκεκριμένη φάση, και η τρίτη επιλογή ήταν να αποσυρθούν οριστικά από τον διαγωνισμό και από τις τέσσερις άδειες. Το τελευταίο, φυσικά, δεν συνέβη σε καμία από τις φάσεις, καθώς όλοι οι διαγωνιζόμενοι συμμετείχαν κανονικά.

 

Σε κάθε γύρο, αφού ο διαγωνιζόμενος αποδεχόταν την αύξηση των 500.000 ευρώ, δινόταν χρόνος 3 λεπτών έω ότου αυτόματα το σύστημα να δώσει εντολή εκτύπωσης μιας φόρμας που ανέγραφε το όνομα της εταιρείας, το συνολικό τίμημα, τον γύρο, τον χρόνο και τον όρο «Αποδέχομαι».

 

Η συγκεκριμένη φόρμα στη συνέχεια εκτυπωνόταν και ο κάθε διαπιστευμένος εκπρόσωπος υπέγραφε, έβαζε σφραγίδα, τοποθετούσε σε φάκελο την κόλλα Α4 που περιείχε όλα τα στοιχεία, έκλεινε τον φάκελο και ανέμενε το χτύπημα της πόρτας. Με το που άνοιγε την πόρτα, αντίκριζε έναν αστυνομικό που κρατούσε μια κάλπη λευκού χρώματος. Η κάλπη είχε ένα αυτοκόλλητο που ανέγραφε τον αριθμό της άδειας που βρισκόταν σε διαδικασία πλειστηριασμού.

 

Αφού οι συμμετέχοντας έριχναν τον φάκελο, ο αστυνομικός συνοδευόμενος από τον υπαξιωματικό ορόφου μέχρι και το ασανσέρ, κατευθυνόταν προς τα μέλη της Επιτροπής, η οποία άνοιγε την κάλπη. Εφόσον δεν υπήρχε πρόβλημα, δηλαδή η ηλεκτρονική προσφορά έπρεπε να είναι ίδια με την έγγραφη που έφερε σφραγίδα και υπογραφή, εμφανιζόταν στις οθόνες των υπολογιστών ένα μήνυμαμ ε πράσινα γράμματα, το οποίο ανέφερε «Έγκριση Προσφοράς».

 

Αξίζει να τονίσουμε, ότι στις δύο πρώτες αδειοδοτήσεις ο χρόνος που απαιτούνταν από την έναρξη της διαδικασίας μέχρι και την έγκριση από την Επιτροπή για την κάθε προσφορά όλων των διαγωνιζόμενων, ήταν περίπου 8 λεπτά. Στην 3η άδεια μειώθηκε στα 7 λεπτά και στην 4η στα 6.

 

Στη μεγάλη αίθουσα του ισογείου της ΓΓΕΕ, οι εκπρόσωποι των διαγωνιζόμενων είχαν τη δυνατότητα, μέσω κλειστού κυκλώματος, να παρακολουθούν όλη την κινητικότητα που υπήρχε στους ορόφους όπου βρίσκονταν οι ομάδες. Και αυτό γιατί σε κάθε όροφο και έξω από τα δωμάτια υπήρχαν κάμερες ασφαλείας που κατέγραφαν τα πάντα.

 

Παράλληλα, ο κάθε εκπρόσωπος είχε μπροστά του μία οθόνη, από την οποία λάμβανε άμεσα μήνυμα για το ύψος της κάθε προσφοράς κάθε διαγωνιζόμενου. Η διαδικασία επαναλαμβανόταν μέχρι το σημείο που έμεναν μόνο δύο εταιρείες που είχαν δώσει το μεγαλύτερο τίμημα από τους υπολοίπους.

 

Από τη στιγμή που κάποιος εγκατέλειπε την κούρσα, αυτομάτως σταματούσε και η πρόσβαση στο σύστημα. Το μόνο που γνώριζε, δηλαδή, ήταν ότι ο διαγωνισμός βρισκόταν σε εξέλιξη.

 

Εφόσον κάποιος περνούσε στη δεύτερη φάση, όπου θα μπορούσε πλέον να διεκδικήσει την άδεια, εμφανιζόταν ένα μήνυμα στην οθόνη «Συμμετέχετε στο δεύτερο στάδιο».

 

Από εκεί και πέρα, οι δύο φιναλίστ της τελικής φάσης είχαν τις εξής επιλογές: Πρώτον, να δώσουν τιμή η οποία ωστόσο είχε περιορισμό, διότι στο σημείο εκείνο το σύστημα εμφάνιζε την κατώτατη τιμή που θα μπορούσε να βάλει ο διαγωνισμός. Από αυτό το σημείο και μέχρι την τελική προσφορά των δύο φιναλίστ που θα έβγαζε και τον νικητής της άδειας, μεσολαβούσαν 5 λεπτά. Σε αυτό το σημείο οι δύο διαγωνιζόμενοι δεν ήταν υποχρεωμένοι να ανεβάσουν την τιμή ανά 500.000 το «χτύπημα», αλλά μπορούσαν ελεύθερα να κάνουν την τελική προσφορά τους, η οποία όμως έπρεπε να είναι μεγαλύτερη από το κατώτερο όριο συμμετοχής στην τελική φάση. Στην ουσία, υπήρχε ελάχιστη επιτρεπόμενη προσφορά.

 

Αφού ο χειριστής έβαζε το τίμημα, υπήρχε χρόνος 5 λεπτών, με δυνατότητα να εξασφαλίσει ο διαγωνιζόμενος παράταση για 10 λεπτά ακόμη,, προκειμένου να σκεφτεί το «χτύπημά» του. Με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου (ακολουθούνταν η ίδια ακριβώς διαδικασία που αναφέραμε προηγουμένως, με την εκτύπωση, υπογραφή, σφραγίδα κλπ) της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, οι δύο φιναλίστ ενημερώνονταν από το σύστημα για το ποιος είχε κάνει την καλύτερη προσφορά.

 

Πώς έβγαινε ο νικητής της κάθε άδειας

Κάθε φάση (σ.σ. άδεια) είχε δύο στάδια. Το πρώτο, όπου συμμετείχαν όλοι οι διαγωνιζόμενοι και το τίμημα ανέβαινε ανά 500.000 ευρώ, και το δεύτερο, όπου μετείχαν οι δύο που είχαν δώσει τη μεγαλύτερη προσφορά. Πριν από το τελικό χτύπημα, οι δύο διαγωνιζόμενοι γνώριζαν τη σειρά κατάταξής τους. Σε αυτό το επίπεδο, εκτός από την πρώτη και τη δεύτερη θέση, υπήρχε και η περίπτωση της ισοπαλίας.

 

Η τελευταία προσφορά, που έκρινε και τον νικητή της κάθε άδειας, δεν είχε κανέναν περιορισμό για τους διαγωνιζόμενους σε ό,τι αφορούσε την τιμή απόκτησης της άδειας. Το οριστικό αποτέλεσμα εμφανιζόταν στην οθόνη. Για αυτόν που επικρατούσε και κέρδιζε την άδεια, το μήνυμα έγραφε με πράσινα γράμματα: «Είστε πλειοδότης στην παρούσα φάση» και για τον ηττημένο το μήνυμα ανέφερε με κόκκινα γράμματα: «Είστε μειοδότης στην παρούσα φάση». Η ίδια διαδικασία επαναλαμβανόταν και για τις τέσσερις άδειες.

 

Υπενθυμίζουμε, επίσης, πως όλοι οι μειοδότες, στην επόμενη φάση έπρεπε να ξεκινήσουν την προσφορά τους -τουλάχιστον- από το ύψος του ποσού που είχαν προσφέρει στην προηγούμενη φάση, στην οποία είχαν ηττηθεί.

 

Οι ατελείωτες ώρες και η διακοπή για… ξεκούραση

Η διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών ξεκίνησε στις 10:34 το πρωί της Τρίτης και ολοκληρώθηκε στις 02:34 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

 

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πρώτη άδεια έγινε στις 20:34 της Τρίτης, ενώ λίγο αργότερα, στις 21:15 ξεκίνησαν τα πονταρίσματα για την 2η άδεια.

 

Η δημοπράτηση της 2ης άδειας διεκόπη στις 03:26 τα ξημερώματα και συνεχίστηκε στις 09:00 το πρωί της Τετάρτης, με τους συμμετέχοντες να έχουν… εγερτήριο στις 08:00 από τους αστυνομικούς.

 

Οι συνθήκες… κράτησης, και δωμάτια χωρίς παράθυρο!

Όπως τόνιζαν ορισμένοι εκ των διαγωνιζόμενων, υπήρχαν δωμάτια χωρίς κανένα παράθυρο στα οποία διέμεναν εκείνοι και οι συνεργάτες τους. Σύμφωνα με τους ίδιους, μάλιστα, δεν έγινε καθαρισμός των δωματίων τους ούτε μία φορά κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο κτήριο της ΓΓΕΕ. Επίσης, οι πόρτες των δωματίων ήταν σφραγισμένες και δεν άνοιγαν παρά μόνο από άδεια που δινόταν από τον αστυνομικό που τα φρουρούσε, προκειμένου οι διαγωνιζόμενοι να μην μπορούν να κινούνται στον χώρο.

 

Ακόμα και για την… ανάγκη τους στην τουαλέτα, έπαιρναν άδεια και συνοδεύονταν από αστυνομικό.

 

Στα μαξιλάρια τους δεν υπήρχε καν μαξιλαροθήκη ενώ ο μη αερισμός και η έλλειψη φωτός, έκανε τους διαγωνιζόμενους να παρομοιάζουν τα δωμάτια με… μπουντρούμια!

 

Τα καλάθια σκουπιδιών όσο περνούσαν οι μέρες… ξεχείλιζαν, ενώ τις τελευταίες ώρες πυήρχε και έντονη δυσοσμία από τα απομεινάρια του φαγητού.

 

Εντός 5 ημερών ο έλεγχος του πόθεν έσχες

Η Επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού, αρχής γενομένης από χτες και για τις επόμενες τέσσερις ημέρες, προχωρά στον έλεγχο της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των ποσών που διέθεσαν οι τέσσερις προσωρινοί υπερθεματιστές για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

 

Έτσι λοιπόν, μέσα σε διάστημα πέντε ημερών θα διεξαχθεί ο έλεγχος του πόθεν έσχες των εταρειών «Ειδήσεις Ντοτ Κομ Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρεία Παροχής Πληροφοριών και Ενημέρωσης» (ΣΚΑΪ TV), Ιωάννης-Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, «Αντέννα TV Ανώνυμος Εταιρεία και «Άλτερ Έγκο Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Ανώνυμος Εταιρεία».

 

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, σε περίπτωση που κατά την κρίση της Επιτροπής τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους φακέλους των αιτήσεων συμμετοχής δεν δικαιολογούν τον τρόπο απόκτησης του ποσού που έδωσαν για να αγοράσουν την άδεια, τότε ζητούνται πρόσθετα δικαιολογητικά.

 

Μεταξύ αυτών, ενδεικτικά περιλαμβάνονται τραπεζική κατάθεση του υπερθεματιστή που τηρείται σε αναγνωρισμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ημεδαπής ή αλλοδαπής και εγγυητική επιστολή. Σε περίπτωση που δεν δικαιολογείται η υποβληθείσα οικονομική προσφορά του προσωρινού υπερθεματιστή, ο εν λόγω υποψήφιος δεν ακακηρύσσεται οριστικός υπερθεματιστής και τη θέση του λαμβάνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης.

 

Στην ουσία αν κάποιος από τους προσωρινούς πλειοδότες αποκλειστούν από τη διαδικασία μετά τον έλεγχο του πόθεν έσχες, τη θέση τους θα πάρει η Dimera του Ιβάν Σαββίδη ως α’ επιλαχών (σ.σ. προσέφερε 61,5 εκατ. ευρώ), ενώ αν αποκλειστούν δύο, τότε θα μπει και ο ALPHA ως β’ επιλαχών (σ.σ. προσέφερε 61 εκατ. ευρώ).

 

Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, θα ακολουθήσει ο έλεγχος του πόθεν έσχες και των εταιρειών που θα πάρουν τη θέση των αποκλεισμένων.

 

Σε τρεις δόσεις το τίμημα – Εντός 15 ημερών η 1η δόση

Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος του πόθεν έσχες των τεσσάρων υπερθεματιστών, θα ακολουθήσει η διαδικασία καταβολής του ποσού που κατοχύρωσαν τις τηλεοπτικές άδειες.

 

Συγκεκριμένα, το τίμημα των αδειών θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις, με την πρώτη δόση να αναμένεται στα κρατικά ταμεία εντός του επόμενου 15ημερου.

 

Η 2η δόση θα καταβληθεί μέχρι το τέλος του 2016, ενώ η τρίτη και τελευταία μέχρι το τέλος του 2017.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.