Search
Close this search box.
Search

Δεν πείθει τους δανειστές η επιστολή Τσακαλώτου – Συγκεκριμένα μέτρα ζητάει το Eurogroup – Η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο

Πριν 9 έτη

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την -χωρίς μέτρα- επιστολή Τσακαλώτου στη συνεδρίαση της Πέμπτης είναι σαφές πως η ελληνική πλευρά στο μόνο που μπορεί να ελπίζει είναι στη λήψη απόφασης για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Δεν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος 
Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο έκριναν σκόπιμο ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να παρουσιάσει δια ζώσης τις προτάσεις της Αθήνας στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης αποφεύγοντας περαιτέρω δεσμεύσεις στην επιστολή του στους θεσμούς. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες πως ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ θα εξηγήσει από κοντά ποια μέτρα είναι  έτοιμη να συμπεριλάβει η κυβέρνηση στον «κόφτη».
Από την άλλη πλευρά η κίνηση αυτή της κυβέρνησης δεν έτυχε της καλύτερης υποδοχής. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» αυτήν τη στιγμή, όπως εξηγούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην «Κ», δεν έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος που θα εξασφάλιζε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Από τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε αναχώρησαν οι επικεφαλής της Τρόικα από την Ελλάδα, έχει ουσιαστικά προκύψει ελάχιστη έως μηδαμινή πρόοδος.

Τα μέτρα που ζητούν να κλειδώσουν για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση
Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ δεν συμφωνούν στο τι θα πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Το ΔΝΤ ζητά τη δέσμευση της Αθήνας με μέτρα ώστε το πρόγραμμα να είναι πιο αποτελεσματικό.
Συγκεκριμένα τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, νέες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό. Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 14% ή 15%. Μείωση ή κατάργηση επιδομάτων, τα οποία θα ενσωματωθούν τελικώς στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. «Πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων για ένστολους και μειώσεις για ορισμένες κατηγορίες νεότερων υπαλλήλων. Νέοι φόροι όπως ενδεχομένως η επιβολή τέλους ακινησίας (συζητείται για 30 ευρώ το χρόνο) σε ιδιοκτήτες ΙΧ που έχουν παραδώσει τις πινακίδες για πάνω από 12 ή 24 μήνες.

«Αποκαλυπτήρια» από τον ESM

Με ένα μήνα καθυστέρηση, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) «ήρε το απαγορευτικό» για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, καθώς τυχόν νέα καθυστέρηση θα οδηγούσε σε εκτροχιασμό το ελληνικό πρόγραμμα. Το μεγάλο όφελος από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν είναι τόσο η προοπτική ελάφρυνσης μετά από 20 ή 40 χρόνια (κατά 20% το 2060). Είναι ότι «κλειδώνει» έτσι για τουλάχιστον 20 χρόνια με σταθερά επιτόκια το χρέος (παρότι σε πρώτη φάση θα το επιβαρύνουν κιόλας αντί να το ελαφρύνουν) και δίνει «ορίζοντα» στους ξένους επενδυτές, για να μπορέσει το ελληνικό δημόσιο να προβεί στις πρώτες εκδόσεις ομολόγων μετά το 2014 (την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2017 ενδεχομένως) γιατί αν αργούσαν θα ήταν πρακτικώς αδύνατη η έξοδος από το 3ο Μνημόνιο στα μέσα του 2018.

Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε άμεσα να αξιοποιήσει για εσωτερική κατανάλωση το θέμα, επιτιθέμενη με non paper στον Κυριάκο Μητσοτάκη και αναφέροντας ότι ότι «κατέρρευσε το έωλο επιχείρημά του πως η “μονομερής ενέργεια” της κυβέρνησης θα θέσει σε κίνδυνο την ελάφρυνση του χρέους». Η απάντηση από πλευράς της ΝΔ ήταν πως τα μέτρα «ξεπάγωσαν» επειδή ο κύριος Τσακαλώτος «απέστειλε μια εξευτελιστική επιστολή συγγνώμης, ότι δεν θα ξαναδώσει κανένα εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους»  και επειδή δεσμεύεται σε διαρκή λιτότητα.

Την κυβέρνηση διαψεύδει και ο ίδιος ο ESM, αφού στην επίσημη ιστοσελίδα του αιτιολογείται γιατί καθυστέρησε τα μέτρα, αλλά και πώς «ξεπάγωσαν» μετά την «δήλωση αφοσίωσης» στο Μνημόνιο την οποία απέστειλε παραμονή Χριστουγέννων στους θεσμούς ο κύριος Τσακαλώτος.

Συγκεκριμένα ο ESM αναφέρει ότι:
«Η έγκριση των μέτρων καθυστέρησε τον Δεκέμβριο, όταν η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε μια σειρά δαπανών του προϋπολογισμού, χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τους θεσμούς. Η διαδικασία έγκρισης αποκαταστάθηκε αφού πρώτα το Eurogroup έλαβε μια επιστολή από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος κατέστησε ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα παραμένει πλήρως δεσμευμένη στους όρους του Προγράμματος».

Την εμπλοκή επιβεβαιώνει ουσιαστικά και ο ευρωπαίος Επίτροπος Μοσχοβισί, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter χαιρετίζει το «ξεμπλoκάρισμα» (débloque) στα μέτρα για το ελληνικό χρέος.

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.