-->
16.10.2021

Δημοσκόπηση: Εκτός δεύτερου γύρου ο Φιγιόν – Το plan b

Καθώς ο Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα για το σκάνδαλο, με τη σύζυγό του, όλο και περισσότεροι πολίτες του γυρνούν την πλάτη. Την ίδια ώρα, με την κατάρρευση των ποσοστών του να είναι εμφανής, στο κόμμα ήδη απεργάζονται σενάρια αντικατάστασής του.

Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA, ο 62χρονος πρώην πρωθυπουργός συγκεντρώνει μόλις το 18% έως 20% των ψήφων, έναντι 21% – 22% του ανεξάρτητου υποψήφιου, Εμμανουέλ Μακρόν, και 25% της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λε Πεν.

Όσον αφορά τον β’ γύρο των εκλογών, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, προβάδισμα για τον πρωθυπουργικό θώκο διαθέτει ο ανεξάρτητος υποψήφιος, Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποιος συγκεντρώνει το 66% των ψήφων έναντι 34% της Μαρίν Λε Πεν.

Ακονίζουν τα μαχαίρια

Σε αυτό το πλαίσιο, τα στελέχη του κόμματος ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο. Τη Δευτέρα έχει συγκληθεί το Πολιτικό Γραφείο και η ηγετική ομάδα είναι αποφασισμένη να καταλήξει, εάν είναι δυνατό, σε ένα «σχέδιο Β» που θα της επιτρέψει να βγουν από το αδιέξοδο της υποψηφιότητας Φιγιόν.

Οι εν παρατάξει ομάδες, ξεχωρίζουν από το όνομα του αρχηγού που υποστηρίζουν: Φρανσουά Φιγιόν, Νικολά Σαρκοζί, και Αλέν Ζιπέ. Έτσι οι Γάλλοι μιλούν για τους «Φιγιονιστές», τους «Σαρκοζιστές» και τους «Ζιπεϊστές».

Στην προκειμένη περίπτωση, στη μάχη έχει για τα καλά μπει και η νέα γενιά των «σαραντάρηδων», που λειτουργούν ατομικά. Σε συνάντηση που είχε ο Φρανσουά Φιγιόν την περασμένη Τρίτη με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ζήτησε να του αφήσουν ένα περιθώριο 15 ημερών, πριν αποφασίσουν οτιδήποτε. Μερίδα βουλευτών του το παραχώρησαν και 17 εξ’ αυτών υπέγραψαν κείμενο υποστήριξης που δημοσιεύθηκε στην Φιγκαρό.

Για το κόμμα όμως η καθυστέρηση έως τα μέσα Φεβρουαρίου μπορεί να αποβεί μοιραία, εάν μάλιστα το δικαστήριο του απευθύνει κατηγορία (για κατάχρηση), οπότε θα παραιτηθεί όπως έχει ήδη δεσμευθεί.

Τότε θα είναι πολύ αργά για οποιαδήποτε καινούργια υποψηφιότητα μέσω νέας προκριματικής.

Η αναστάτωση στο κόμμα προέρχεται και από τη διαπίστωση για το μέγεθος της ζημιάς που έχει ήδη προκληθεί από την υπόθεση «Πηνελόπη-gate».

Συνειδητοποιούν τον κίνδυνο να χάσουν τελικά την προεδρική, για την οποία, εδώ και μήνες, είχαν σίγουρη τη νίκη.

Έτσι, πολλά στελέχη, προσπάθησαν να βρουν το άτομο που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Φιγιόν, κανένα όνομα όμως δεν φάνηκε ότι θα μπορούσε να γίνει πλατιά αποδεκτό. Γι αυτό έχουν αφήσει για την ώρα την κατάσταση ως έχει και το μεγάλο ερώτημα όμως είναι: «έως πότε;»

Οι Ζιπεϊστές συνεχίζουν να πιστεύουν στον Αλέν Ζιπέ που ήλθε δεύτερος στην προκριματική, και που συνεχίζει να έχει την προτίμηση των Γάλλων: Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση Harris Interactive για το ραδιόφωνο RMC και τον ιστότοπο Atlantico, ο Ζιπέ συγκεντρώνει το 33% των προτιμήσεων και παραμένει το φαβορί για την αντικατάσταση του Φιγιόν, ο Νικολά Σαρκοζί συγκεντρώνει το 13% και από τη γενιά των σαραντάρηδων ο Φρανσουά Μπαρουέν 7%.

Ο Μπαρουέν όμως, δεν θέλει να ακούει για τον Ζιπέ, με τον οποίο έχει ψυχρότητα εδώ και 20ετία και προωθεί γερά τον εαυτό του.

Εν τω μεταξύ ο Ζιπέ δεν δείχνει ότι εύκολα θα αποφασίσει μια επιστροφή εάν δεν υπάρξει ομόφωνο κάλεσμα από το κόμμα.

Τον Μπαρουέν υποστηρίζουν οι «Σαρκοζιστές» αντιστέκεται όμως ισχυρά ο άλλος σαραντάρης ο Λοράν Βοκιέ, που είναι σημαντικό στέλεχος του κόμματος.

Ένα άλλο όνομα που συζητείται, και που θα μπορούσε να είναι αποδεκτό από την πλειοψηφία, είναι αυτό του 67χρονου Ζεράρ Λαρσέ, προέδρου της Γερουσίας και υποστηρικτή του Φιγιόν.

Ο Λαρσέ θα μπορούσε να υποστηριχτεί και από τους Σαρκοζιστές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ικανός να προκαλέσει τον ενθουσιασμό των εκλογέων.

Διαβάστε επίσης