-->
27.02.2021

Δημοψήφισμα σκέφτεται να κάνει ο Τσίπρας για το Σκοπιανό χωρίς να είναι δεσμευτικό!

Παρότι ο πρωθυπουργός είχε αποκλείσει τον περασμένο Ιούνιο κάθε ενδεχόμενο να πάει σε δημοψήφισμα, μετά τη συμφωνία με τα Σκόπια, τώρα νέες σκέψεις γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου,σύμφωνα με το iefimerida.gr.

«Δεν θα κάνω δημοψήφισμα και δεν φοβάμαι τα συλλαλητήρια», είχε δηλώσει ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, μετά τη συμφωνία για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η συμφωνία θα περάσει από την ελληνική Βουλή και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Θα με κρίνει η Ιστορία», είχε δηλώσει ο κ. Τσίπρας στην ΕΡΤ.

Ωστόσο, δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός θα αλλάξει μια απόφασή του και νέες σκέψεις γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Η επικαιρότητα είναι ιδιαίτερα τοξική για την κυβέρνηση, μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, ενώ δεν έγιναν ορατά τα οφέλη της εξόδου από τα μνημόνια. Η κυβερνητική ατζέντα προχωρά ασθμαίνοντας, αναμένονται δημοσκοπήσεις-φωτιά για το κυβερνών κόμμα και όλα δείχνουν ότι προχωρούμε γραμμικά προς μια απόλυτη εκλογική επικράτηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για να ανακόψει αυτή την πορεία ή τουλάχιστον να περιορίσει τις ζημίες για το κυβερνών κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνει τελικώς δημοψήφισμα για το Σκοπιανό. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν θα είναι εξάλλου δεσμευτικό. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να διχάσει τη ΝΔ (η επίσημη θέση είναι κατά της συμφωνίας), να επωφεληθεί από την στήριξη του Σταύρου Θεοδωράκη σε αυτό το θέμα και να διχάσει ένα φιλελεύθερο ακροατήριο που στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά διαφωνεί με τη θέση του στο Σκοπιανό.

Ας σημειωθεί ότι και ο Πάνος Καμμένος είχε ζητήσει «εκλογές ή δημοψήφισμα», ώστε η συμφωνία της αλλαγής της ονομασίας FYROM σε «Βόρεια Μακεδονία» να εγκριθεί από τον ελληνικό λαό. Η πιθανότητα δημοψηφίσματος απορρίφθηκε, όπως είπαμε, από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ στις 13 Ιουνίου, με το επιχείρημα ότι η συμφωνία δεν απαιτεί αλλαγή στο ελληνικό σύνταγμα αλλά προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια.

Αν επικρατήσουν οι σκέψεις για δημοψήφισμα, στις αρχές του 2019, τότε το αίτημα Καμμένου θα έχει ικανοποιηθεί και πιθανότατα δεν θα συντρέχει πλέον κανένας λόγος για διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως απειλεί ο υπουργός Αμυνας, λόγω του Σκοπιανού.

 

 


Διαβάστε επίσης