-->
30.01.2023

Διαβουλεύσεων συνέχεια κυβέρνησης – θεσμών και σήμερα Τετάρτη – Βασικό «κόλλημα» είναι τα αντίμετρα και τα μέτρα

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα ο κύκλος των διαβουλεύσεων κυβέρνησης – θεσμών. Τα κλιμάκια των δανειστών θα παραμείνουν στην Αθήνα και την Τετάρτη, ενώ νέες διαβουλεύσεις σε επίπεδο επικεφαλής θα λάβουν χώρα στις 3 μετά το μεσημέρι.

Όπως ανέφερε αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο «για 4-5 θέματα», ενώ θα διεξαχθεί και μια συζήτηση σε επίπεδο επικεφαλής προκειμένου να κλείσουν αυτά τα θέματα.

«Θα παραμείνουν τρία ή τέσσερα πολιτικά θέματα προς επίλυση ίσως αργότερα. Θα συνεχιστεί η συζήτηση», πρόσθεσε, τονίζοντας πως μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement – SLA) θα περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «τo εργασιακό έχει μια αμφισημία» και είναι «λίγο ξεχωριστό θέμα από το SLA», γιατί όπως εξήγησε, το ΔΝΤ έχει άλλη άποψη και το θεωρεί ξεχωριστό, σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Κατά τον ίδιο παράγοντα, «το βασικό όμως «κόλλημα» τώρα είναι τα αντίμετρα και τα μέτρα και η βασική συζήτηση είναι πάνω σε αυτά. Έχουμε μεγάλη σύγκλιση σε πολλά από αυτά που θέλουμε να κάνουμε για τα αντίμετρα και από τη μεριά των δαπανών αλλά και από τη μεριά των εσόδων».

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όλοι τώρα έχουν εστιάσει στην 20η Μαρτίου για να έχουμε σημαντική πρόοδο».

Ερωτηθείς αν, μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο σημαίνει ουσιαστικά και το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης ή αν θα πρέπει να συμφωνηθούν και τα μέτρα αντίμετρα, ο ίδιος παράγοντας επεσήμανε πως «η δεύτερη αξιολόγηση έτσι όπως έχει πια φτάσει, είναι όλα μαζί. Αυτό όμως δεν έχει πια ουσία».

«Αυτό που πρέπει να αποφασιστεί στο Eurogroup είναι το SLA, άρα ότι γίνεται εντός του 2018, τα μέτρα, τα αντίμετρα, και ως τελικό μετά, να κλείσει όλο το πακέτο είναι και τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και το ποια θα είναι η πορεία των πλεονασμάτων μετά. Αν όλα αυτά τα λέτε αξιολόγηση, είναι θέμα ορισμού», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός παράγοντες τόνισε όχι σε πολλά από τα αντίμετρα υπάρχει συμφωνία, ωστόσο συμπλήρωσε πως για την εκταμίευση, πρέπει να υπάρχει συμφωνία σε όλα.Διαβάστε επίσης