-->
03.12.2022

ΔΝΤ: Τα «κόκκινα δάνεια» πρέπει να πουληθούν

Η μείωση των «κόκκινων» δανείων και η αντιμετώπιση των κεφαλαιακών ελλείψεων μερικών ευρωπαϊκών τραπεζών αποτελεί προτεραιότητα, όπως υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα (Global Financial Stability Report) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στην Ουάσιγκτον.

Στην έκθεση τονίζεται ότι απαιτείται άμεση δράση ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Το Ταμείο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, και στην έκθεση του τονίζεται ότι μπορούν να αποδώσουν μεγάλα οφέλη οι μεταρρυθμίσεις που επιταχύνουν την ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών και διευκολύνουν τις διαδικασίες αντιμετώπισης αφερεγγυότητας. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι αποτελεί προτεραιότητα η μείωση των δανείων που δεν εξυπηρετούνται και η αντιμετώπιση των ελλείψεων κεφαλαίου των μικρών τραπεζών.

Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ που ασχολήθηκαν με το θέμα υπολογίζουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών της Ευρωζώνης αγγίζουν τα 900 δισ. ευρώ. Το Ταμείο υποστηρίζει την πώλησή τους καθώς αυτό θα πρόσφερε κεφαλαιακό κέρδος 64 δισ. ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Εάν δεν πωληθούν, το ΔΝΤ υπολογίζει ότι οι τράπεζες θα απωλέσουν κεφάλαια ύψους 85 δισ. ευρώ.

Στην έκθεση αναφέρεται στον τρόπο αντίδρασης των Αμερικανών όταν οι τράπεζες τους είχαν το ίδιο πρόβλημα. Τότε οι αμερικανικές τράπεζες διέγραψαν το μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην αρχή της κρίσης, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιστρέψουν στην ανάπτυξη. Αντίθετα, οι τράπεζες της Ευρώπης έχουν χαμηλή κερδοφορία, η οποία οφείλεται στις επιβαρύνσεις από διαρκείς προβλέψεις για επισφάλειες που προκύπτουν από μεγάλα αποθέματα προβληματικών δανείων.

Τονίζεται συγκεκριμένα:

«Η αδύναμη κερδοφορία έχει αναδειχθεί σε μια διαφαινόμενη πρόκληση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για πολλές τράπεζες στις αναπτυγμένες οικονομίες».

Οι τράπεζες, σημειώνεται στην έκθεση, κερδίζουν μόλις τα μισά από όσα κέρδιζαν κατά μέσο όρο την περίοδο 2004-2006.

Στην έκθεση οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ σημειώνουν:

«Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των περισσότερων τραπεζών είναι απίθανο να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα», σημειώνει με νόημα το Ταμείο και προσθέτει πως «χωρίς σαφή βελτίωση στην ικανότητα των αδύναμων τραπεζών να δημιουργήσουν επαρκή εσωτερικά κεφάλαια, οι επενδυτές είναι πιθανό να είναι διστακτικοί να χρηματοδοτήσουν ενέσεις νέων κεφαλαίων για να αντισταθμίσουν τις απώλειες που σχετίζονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Διαβάστε επίσης