Search
Close this search box.
Search

Εκλεισε το ιστορικό μαγαζί με τους λουκουμάδες «Αιγαίον» – Για 91 χρόνια στην Πανεπιστημίου

Πριν 7 έτη

Ύστερα από 91 χρόνια παρουσίας στον αριθμό 46 της Πανεπιστημίου, έκλεισε το θρυλικό μαγαζί με τους λουκουμάδες, «Αιγαίον», ένα από τα ιστορικότερα και αυθεντικότερα στέκια του κέντρου της Αθήνας.

«Σχεδόν αιώνας πέρασε! Το ”Αιγαίον” κλείνει εδώ έναν κύκλο! Αισιοδοξούμε να γλυκάνουμε και πάλι τους πελάτες μας σε νέες συνθήκες στο προσεχές μέλλον», αναφέρει η λιτή ανακοίνωση του κλεισίματος στην ιστοσελίδα του μαγαζιού.

Από το 1926 και για όλα αυτά τα χρόνια, το «Αιγαίον» στεγάστηκε στο νεοκλασικό κτίριο κατασκευής του 1890 στην οδό Πανεπιστημίου 46. Κατά τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση του λειτουργεί ως καφενείο, ενώ μετά από λίγα έτη εισάγει το προϊόν που το έκανε πιο ευρέως γνωστό στο αθηναϊκό κοινό, τους λουκουμάδες, οι οποίοι το κατέστησαν «κλασικό», δίνοντας του την ιδιαίτερη φήμη που διατήρησε μέχρι τις μέρες μας.

Ιδρυτής του καταστήματος υπήρξε ο Γεώργιος Φύλλας. Το 1973 η διοίκηση του μαγαζιού πέρασε στα παιδιά του, Μιχάλη και Ευγένιο Φύλλα, ενώ τα τελευταία χρόνια στο τιμόνι του βρισκόταν ο Γιώργος Φύλλας, γιος του Μιχάλη και εγγονός του Γεώργιου Φύλλα.

Η ιστορία του “Αιγαίον”

Τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του, λειτουργεί ως καφενείο με την ίδια επωνυμία ως μέλος της Αδελφότητας Καφεπωλών Αθηνών. Λίγα όμως χρόνια μετά, εισάγει στον τιμοκατάλογό του το βασικό προϊόν που θα το αναγάγει σε περιώνυμο αθηναϊκό στέκι και θα του δώσει ιδιαίτερη φήμη έως σήμερα. Οι λουκουμάδες Αιγαίον, που προπολεμικά συναγωνίζονταν αρκετά καταστήματα του είδους στην περιοχή, θα επικρατήσουν έως σήμερα μοναδικά, μεταφέροντας έναν σχεδόν ολόκληρο αιώνα παράδοσης.

Ο λόγος που αποτελεί μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς , είναι ότι διατηρεί τον χαρακτήρα πιστής οικογενειακής επιχείρησης μεταφέροντας την παραδοσιακή συνταγή, καθώς και την ατμόσφαιρα και την κουλτούρα του λουκουμά. Παρόλη την εξέλιξη της σύγχρονης ζαχαροπλαστικής, το Αιγαίον καταφέρνει να μείνει ανέπαφο και ανεπηρέαστο, διαιωνίζοντας μια υγιεινή, παραδοσιακή, γλυκιά συνήθεια της ελληνικής κουζίνας που τους κερδίζει όλους.

Από γενιά σε γενιά

Το κατάστημα ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Φύλλα, τον οποίο διαδέχτηκαν τα παιδιά του. Αποκομίζοντας ήδη από μικροί μια σχετική εμπειρία του καταστήματος, ο Μιχάλης και ο Ευγένιος Φύλλας, παίρνουν την διοίκηση στα χέρια τους, το ανακαινίζουν, το επεκτείνουν και το οργανώνουν σε βελτιωμένα πρότυπα.

Σήμερα, την επιχείρηση συνεχίζει ο κ. Μιχάλης Φύλλας, ενώ στο πλευρό του έχει ήδη αναλάβει την συνέχεια του καταστήματος ο γιός του Γιώργος.

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.