Search
Close this search box.
Search

«Εκπαραθυρώνουν» τον Σπύρο Μάμαλη από Προέδρο του ΤΕΙ Οινολογίας ΑΜΘ;

Πριν 7 έτη

Μεθόδευση για την αντικατάσταση του Προέδρου του ΤΕΙ Οινολογίας καταγγέλλουν με επιστολή τους σπουδαστές του τμήματος με επιστολή τους προς τη Διοίκηση του ΤΕΙ ΑΜΘ.

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την μεθοδευόμενη αντικατάσταση του Προέδρου του Τμήματος Οινολογίας κ. Σπύρου Μάμαλη, εκφράζουν με επιστολή διαμαρτυρίας τους προς τη Διοίκηση του ΤΕΙ ΑΜΘ, οι σπουδαστές του τμήματος που εδρεύει στη Δράμα.

Η επιστολή των σπουδαστών, με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου 2017, έχει αποδέκτες, τον κ. Μητρόπουλο, νυν πρύτανη και εκ νέου αντιπρύτανη του ΤΕΙ ΑΜΘ, τον κ. Μπαντέκα, νέο πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜΘ και τα μέλη της συγκλήτου του ΤΕΙ ΑΜΘ, ενώ κοινοποιείται στον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, στους Βουλευτές του νομού, στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιο, στο Επιμελητήριο Δράμας και στα Οινοποιεία του νομού Δράμας.

Οι σπουδαστές αναφέρουν ότι τόσο ο κ. Μάμαλης, όσο και οι φοιτητές και το προσωπικό του τμήματος δεν είχαν ενημερωθεί για την πρόθεση της Διοίκηση του ΤΕΙ ΑΜΘ να αντικαταστήσει τον κ. Μάμαλη και σημειώνουν ότι δεν στάλθηκε η ημερήσια διάταξη και οι εισηγήσεις σαράντα οκτώ ώρες πριν, όπως ορίζει ο νόμος και θέτουν το ερώτημα ποιοι λόγοι συνέτρεξαν για αυτή την μυστικοπάθεια;

Οι σπουδαστές αφού απαριθμούν το έργο του κ. Μάμαλη κατά τη θητεία του ως πρόεδρος του ΤΕΙ Οινολογίας, ζητούν να παραμείνει στο “τιμόνι” του Τμήματος και απαιτούν να συνεχίσει να είναι πρόεδρός του Τμήματος, να συνεχιστεί η ανοδική πορεία της σχολής μας και να αναβαθμιστούν περαιτέρω οι σπουδές μας με επιπρόσθετη χρηματοδότηση και να πετύχουν μαζί του την αναβάθμιση του Τμήματος και όχι την υποβάθμιση του.

Η επιστολή των σπουδαστών που κάνει λόγο για αντικατάσταση του κ. Μάμαλη, αποτελεί κεραυνό εν αιθρία καθώς ο πρόεδρος του ΤΕΙ Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών είχε να επιδείξει αξιόλογο έργο, τόσο στη διατήρηση του τμήματος σε υψηλό επίπεδο λειτουργίας όσο και στην εξωστρέφεια του και τη συνεργασία του με τις οινοποιητικές επιχειρήσεις της Π.Ε. Δράμας.
Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις για την επιχειρούμενη αντικατάσταση του κ. Μάμαλη και τις επόμενες ημέρες, ενώ οι σπουδαστές του τμήματος Οινολογίας θα έχουν συνάντηση με τον πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜΘ σήμερα Τρίτη στην Καβάλα.

«Ο κ. Μάμαλης πρέπει να παραμείνει στο “τιμόνι” του Τμήματος Οινολογίας»

Στην επιστολή τους με θέμα «Καθαίρεση Προέδρου του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ ΑΜΘ, παράρτημα Δράμας», οι σπουδαστές του ΤΕΙ Οινολογίας αναφέρουν τα εξής:

«Οι φοιτητές του Τμήματος Οινολογίαςκαι Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ ΑΜΘ (Παράρτημα Δράμας), διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε την αιφνίδια αντικατάσταση (καθαίρεση) του κ. Σπυρίδωνα  Μάμαλη από τη θέση του Προέδρου του Τμήματος.

Δυστυχώς κατ’ εμάς υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα που δεν θα έπρεπε να υφίστανται σε μια δημοκρατική ακαδημαϊκή κοινότητα.

Έπειτα από την ανεξήγητη απομάκρυνση του κ. Μάμαλη από τη θέση του Προέδρου του Τμήματος τίθενται τα εξής ερωτήματα:

Α. Για ποιους λόγους δεν ενημερώθηκε ο κ. Μάμαλης, οι φοιτητές και το προσωπικό του Τμήματος για την πρόθεση της Διοίκησης για την καθαίρεση αυτή. Για ποιο λόγο δεν στάλθηκε η ημερήσια διάταξη και οι εισηγήσεις όπως ο νόμος ορίζει 48 ώρες τουλάχιστον πριν τη συνεδρίαση ώστε να υπάρχει χρόνος διαβούλευσης με τους φοιτητές και τους φορείς της Δράμας για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Β. Ποιοι λόγοι συνέτρεξαν για τη μυστικοπάθεια γύρω από την απόφαση αυτή;

Ο νέος  πρύτανης  του ΤΕΙ ΑΜΘ που εισηγήθηκε την πρόταση αυτή, θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα από όλους την προσφορά στο Τμήμα του κ. Μάμαλη, καθώς και τα επιτεύγματα της θητείας του όλα αυτά τα χρόνια :

Κ. Μητρόπουλε και Κ. Μπαντέκα

1.Το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας ποτών του ΤΕΙ ΑΜΘ, Είναι ένα Τμήμα το οποίο πέρασε από χίλια κύματα μέχρι να ιδρυθεί και στη συνέχεια να συνεχίσει την πορεία του. Ένα Τμήμα το οποίο τόσα χρόνια λειτουργεί χάρη στις προσωπικές προσπάθειες κάποιων ανθρώπων με προεξέχοντα τον κ. Μάμαλη ο οποίος στα τόσα χρόνια της παρουσίας του έκανε ότι είναι δυνατόν για να πάει μπροστά το Τμήμα.

2.Το Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας ποτών του ΤΕΙ ΑΜΘ ξεκίνησε με 25 περίπου εισακτέους ανά έτος και έφτασε να έχει 128 εισακτέους με 12 000 περίπου μόρια βάση εισαγωγής.  Ενώ ταυτόχρονα έχει και 12 περίπου εισακτέους από κατατακτήριες εξετάσεις με υψηλά προσόντα και υψηλή ζήτηση.  Χωρίς μόνιμο προσωπικό κατάφερε να εκπαιδεύσει επιστήμονες οι οποίοι μπορούν να σταθούν στην αγορά με αξιώσεις.

  1. Είναι ένα Τμήμα, το οποίο στη διάρκεια των χρόνων αυτών με μια απαράδεκτη απόφαση, είχε κλείσει στο παρελθόν (2012). Ο κ. Μάμαλης, ήταν πρωτοπόρος στον αγώνα μαζί με εμάς τους φοιτητές για την επαναλειτουργία του και με προσωπικό ενδιαφέρον και «στήριξη» κατάφερε πολλά.

4.Είναι ένα Τμήμα στο οποίο δεν δώσατε την δέουσα προσοχή και ενώ είχε εγκριθεί από το ΕΣΠΑ η  χρηματοδότηση για εργαστηριακό εξοπλισμό την αφήσατε να χαθεί. Αλλά και στη συνέχεια όταν το Τμήμα επαναλειτούργησε δεν κάνατε καμιά προσπάθεια και δεν δώσατε καμιά χρηματοδότηση για την αγορά των ελάχιστων οργάνων που θα χρησιμοποιούσε το Τμήμα ενώ και για αναλώσιμα και για όργανα τα κονδύλια ήταν σχεδόν μηδενικά και σίγουρα όχι συγκρίσιμα με τις χρηματοδοτήσεις άλλων τμημάτων και εργαστηρίων του ΤΕΙ ΑΜΘ. Παρόλαυτα το Τμήμα λειτούργησε άψογα όλα αυτά τα χρόνια χάρη στις προσωπικές προσπάθειες του κ. Μάμαλη.

  1. Είναι Ένα τμήμα το οποίο κατάφερε να προσελκύσει καθηγητές με υψηλά προσόντα οι οποίοι δούλεψαν σε περιβάλλον αριστείας και αξιοκρατίας χωρίς διακρίσεις και προσωπικές φιλίες και μακριά από ρουσφετολογικές προσλήψεις παρέχοντας στους φοιτητές ένα πολύ υψηλό επίπεδο επιστημονικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, και αυτό είναι κάτι που πιστώνεται στον κ. Μάμαλη και στη συμπεριφορά του έναντι των καθηγητών του Τμήματος.
  2. Παράλληλα Κύριε Πρύτανη το Τμήμα έχει αναπτύξει συνεργασίες με όλους τους φορείς της Δράμας και κυρίως με τον επιχειρηματικό κόσμο και είναι αποδεκτό από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας κάτι που είναι μοναδικό για ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ενώ ανέπτυξε και συνεργασίες με φορείς της αγοράς και με άλλα ιδρύματα (ΤΕΙ και Πανεπιστήμια) με αποτέλεσμα το ΤΕΙ να τοποθετηθεί ως ένας σημαντικός παράγοντας στον οινικό χάρτη της χώρας. Επίσης είναι παρών σε όλες τις εκδηλώσεις του χώρου του οίνου (Χάρτης των γεύσεων, Οινόραμα, συνέδρια ‘’’Αμπελος’’, εκδηλώσεις για το τσίπουρο, παρουσιάσεις του τμήματος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση) ενώ τυγχάνει και ένας από τους βασικούς συντελεστές για τη γιορτή της Δραμοινογνωσίας, της μεγάλης γιορτής της Δράμας. Το Τμήμα ήταν παρών σε κάθε δημιουργική προσπάθεια και αυτό πρέπει να πιστωθεί και στον κ. Μάμαλη ο οποίος με προσωπικές προσπάθειες και έξοδα και χωρίς καμιά απολύτως χρηματοδότηση από το ΤΕΙ συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις και στις παρουσιάσεις.
  3. Αποτέλεσμα της σχέσης αυτής και του υψηλού επιπέδου σπουδών που κατάφερε το Τμήμα να επιτύχει, είναι το γεγονός ότι το Τμήμα χαρακτηρίστηκε στην εξωτερική αξιολόγηση, του ΤΕΙ ΑΜΘ ως Stepstone του ΤΕΙ, μια άκρως τιμητική διάκριση, και μάλιστα από μειονεκτική θέση, λόγω της απουσίας μόνιμων θέσεων διδακτικού προσωπικού που αποτελούσαν και το αδύνατο σημείο της αξιολόγησης. Ο δε Υπουργός πρόσφατα χαρακτήρισε το Τμήμα ως ένα μικρό ‘’success story’’.
  4. Επίσης για να καλυφθεί το κενό της αδυναμίας χρηματοδότησης από το Υπουργείο και το ΤΕΙ, Επί των ημερών του κ. Μάμαλη και με ιδιωτική πρωτοβουλία, της Raycap, δημιουργήθηκε υπερσύγχρονο Οινολογικό Εργαστήριο στο οποίο οι φοιτητές μπορούν να οινοποιούν και να εκπαιδεύονται κάτι που είναι μοναδικό και πρωτοπόρο.
  5. Ο κ. Μάμαλης όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε να έχει τις πόρτες ανοιχτές για τους φοιτητές και το προσωπικό. Με τον διαλλακτικό και φιλικό χαρακτήρα του, κατάφερε να επιλύονται τυχόν προβλήματα και να μην οδηγείται σε αδιέξοδο η λειτουργία του Τμήματος, ενώ ταυτόχρονα αποσόβησε συγκρούσεις και ζητήματα που θα έφερναν προβλήματα στο ΤΕΙ. Στάθηκε δίπλα σε όλους ακόμη και σε προσωπικά προβλήματα μας δίνοντας την αίσθηση μιας μεγάλης οικογένειας στη Δράμα.

Κ. Μητρόπουλε και Κ. Μπαντέκα

και μέλη της συγκλήτου

Αυτοί είναι μόνο λίγοι από τους λόγους που ο κ. Μάμαλης ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ στο “τιμόνι” του Τμήματος Οινολογίας.

Εμείς, οι φοιτητές του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών στο ΤΕΙ ΑΜΘ, θέλουμε και απαιτούμε:

  1. Να συνεχίσει ο κ. Μάμαλης Σπυρίδων να είναι πρόεδρός του Τμήματος,
  2. Να συνεχιστεί η ανοδική πορεία της σχολής μας και να αναβαθμιστούν περαιτέρω οι σπουδές μας με επιπρόσθετη χρηματοδότηση.
  3. Να πετύχουμε μαζί του Την αναβάθμιση του Τμήματος και όχι την υποβάθμιση του.

 

xronikadramas.gr

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.