-->
24.01.2021

Εκτέλεσαν τον «πατέρα» της Ιρανικής ατομικής βόμβας σε ένοπλη επίθεση – Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ και υπόσχεται να εκδικηθεί

Ο διακεκριμένος Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας Μόχσεν Φαχριζαντέχ κατέληξε στο νοσοκομείο μετά από τραυματισμούς που υπέστη σε ένοπλη επίθεση, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Δυστυχώς, η ιατρική ομάδα δεν κατάφερε να τον αναζωογονήσει και πριν από λίγα λεπτά, αυτός ο διευθυντής και επιστήμονας πέτυχε το υψηλό καθεστώς μαρτυρίου μετά από χρόνια προσπάθειας και αγώνα», αναφέρει δήλωση των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν που μεταδόθηκε από κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τί γνωρίζουμε για τον ιρανό επιστήμονα

Ο Φαχριζαντέχ, όπως αναφέρει το Reuters, είχε εδώ και πολύ καιρό περιγραφεί από δυτικούς, ισραηλινούς και Ιρανούς εξόριστους εχθρούς του Ιράν ως ηγέτης ενός κρυφού προγράμματος ατομικής βόμβας που σταμάτησε το 2003. Ο Ιρανός επιστήμονας θεωρήθηκε ευρέως εκτός της χώρας ως ηγετική προσωπικότητα στο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Το Ιράν αρνείται τη συμμετοχή του.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου (ΔΟΑΕ) ήθελε εδώ και πολύ καιρό να συναντήσει τον Φαχριζαντέχ στο πλαίσιο έρευνας για το κατά πόσον το Ιράν πραγματοποίησε παράνομη έρευνα για πυρηνικά όπλα.

Χωρίς να δείχνει κανένα σημάδι ότι θα άκουγε το αίτημα, το Ιράν αναγνώρισε την ύπαρξη του επιστήμονα πριν από αρκετά χρόνια, αλλά είπε ότι ήταν αξιωματικός του στρατού που δεν συμμετείχε στο πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή με γνώση του θέματος.

Μια εξόριστη ιρανική ομάδα αντιπολίτευσης, το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης του Ιράν (NCRI), τον Μάιο του 2011 εξέδωσε μια έκθεση με αυτό που υποστήριξε ότι ήταν μια φωτογραφία του με σκούρα μαλλιά και γένια. Δεν ήταν δυνατή η ανεξάρτητη επαλήθευση της εικόνας

1

Το NCRI ανέφερε στην έκθεση ότι ο Φαχριζαντέχ γεννήθηκε το 1958 στην ιερή σιιτική μουσουλμανική πόλη του Κομ, ήταν αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και στρατηγός των Φρουρών της Επανάστασης και κατέχει διδακτορικό πυρηνικής μηχανικής.

Ιράν: Το Ισραήλ επιδιώκει να προκαλέσει πόλεμο, υποστηρίζει σύμβουλος του Αγιατολάχ Χαμενεΐ

Στρατιωτικός σύμβουλος του Ιρανού ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι δολοφόνησε τον πυρηνικό επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ με στόχο να προκαλέσει πόλεμο.

Τις τελευταίες ημέρες της πολιτικής ζωής του (…) συμμάχου τους (σ.σ. του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) οι σιωνιστές (σ.σ. το Ισραήλ) επιδιώκουν να εντείνουν την πίεση στο Ιράν και να προκαλέσουν κανονικό πόλεμο», έγραψε στο Twitter ο διοικητής Χοσεΐν Ντεγάν.

Το Ισραήλ, ο «υπ’ αριθμόν 1» εχθρός της Τεχεράνης, είναι πιθανόν να εμπλέκεται στη δολοφονία του εξέχοντα πυρηνικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ, δήλωσε σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει κάποια απόδειξη.

«Θα εκδικηθούμε τις δολοφονίες»

Iρανικά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB μετέδωσαν ότι ο επιστήμονας, ο θεωρούμενος ως αρχιτέκτονας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, δολοφονήθηκε κατά την διάρκεια επίθεσης στα περίχωρα της Τεχεράνης.

Μάλιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης.


Διαβάστε επίσης