29.10.2020    19:38

«Ενα βουνό στο κέντρο της πόλης»: στην Κοπεγχάγη ο υψηλότερος τοίχος αναρρίχησης

H Κοπεγχάγη αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να ταξιδέψει κάποιος σε ορεινούς προορισμούς, προκειμένου να βιώσει απαιτητικές εμπειρίες ανάβασης.

Το CopeHill, ένας χώρος που βρίσκεται στην κορυφή ενός εργοστασίου πραγωγής ενέργειας στη δανέζικη πρωτεύουσα, σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν τεχνητό τοίχο αναρρίχησης 85 μέτρων, που ισχυρίζεται ότι θα είναι ο υψηλότερος στον κόσμο. Με προεξοχές σε όλο το μήκος του, ο τοίχος είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να μοιάζει σαν ένα πραγματικό βουνό στο κέντρο της πόλης.

Τοίχος αναρρίχησης
Η αναρρίχηση στον τοίχο του Copenhill είναι εξαιρετικά απαιτητική. © Jakob Ebskamp/Copenhill

Οσο πιο ψηλά ανεβαίνει κάποιος, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να φτάσει στην κορυφή. Αλλωστε η δυσκολία ανάβασης θα είναι τέτοια, που ειδικά πιστοποιητικά και ελάχιστη ηλικία άνω των 18 ετών θα είναι απαραίτητα κριτήρια προκειμένου να προσπαθήσει κάποιος να αναρριχιθεί.

Ωστόσο αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η CopenHill δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της πόλης να βιώσουν τέτοιου είδους περιπέτειες στο κέντρο της Κοπεγχάγης. Στην κορυφή του εργοστασίου Amager Bakke μπορεί κάποιος να κάνει σκι, τρέξιμο, πεζοπορία ή να απολαύσει μία βόλτα με έλκιθρο.

Το εργοστάσιο θεωρείται ως ο καθαρότερος σταθμός παραγωγής ενέργειας στο ολόκληρο τον κόσμο, ενώ μπορεί να «τροφοδοτήσει» 50 χιλιάδες νοικοκυριά ετησίως. Η Κοπεγχάγη προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει την κατανάλωση ενέργειας και στοχεύει να έχει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2025. Με έργα όπως το Amager Bakke, ελπίζει να «απογαλακτιστεί» πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2050.

Το CopenHill – με την τεχνητή πλαγιά για σκι, τα καταπράσινα μονοπάτια πεζοπορίας και τα ειδυλλιακά σημεία για πικνίκ – έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας να «εναρμονιστεί» καλύτερα με τον χώρο που το περιβάλλει. Αποτελεί επίσης «υπενθύμιση» των μεγάλων προσπαθειών που καταβάλλει η Κοπεγχάγη προκειμένου να μειώσει το περιβαλλοντικό της «αποτύπωμα».

με πληροφορίες από Travel + Leisure