Search
Close this search box.
Search

Εξάρχεια: Νέες επιθέσεις με μολότοφ στα ΜΑΤ ενόψει της επιχείρησης ανακατάληψης

Πριν 5 έτη

Νέες επιθέσεις με μολότοφ κατά αστυνομικών των ΜΑΤ πραγματοποίησαν άγνωστοι τη νύχτα στην συμβολή των οδών  Πατησιών και Τοσίτσα.

Στις 2.45 τα ξημερώματα οι άγνωστοι, με ορμητήριο το Πολυτεχνείο, εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και πέτρες κατά των αστυνομικών, που απάντησαν με χρήση χημικών.

Μάλιστα, για λόγους ασφαλείας των διερχόμενων οδηγών, άνδρες της τροχαίας διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων από τις 2.30 έως και τις 3.30 τα ξημερώματα, στο ύψος του Πολυτεχνείου στο ρεύμα για Πατήσια.

Δεν αναφέρθηκαν φθορές ή τραυματισμοί. Η αστυνομία προχώρησε σε μια προσαγωγή. Το άτομο που προσήχθη, αφέθηκε ελεύθερο λίγη ώρα αργότερα.

Σχέδιο για την «ανακατάληψη» των Εξαρχείων έχει εκπονήσει πάντως το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. Στόχος είναι η επιστροφή της κανονικότητας και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας από τους κατοίκους της περιοχής.

Τα μέτρα που σχεδιάζει η ΓΑΔΑ 

Σχέδιο για την «ανακατάληψη» των Εξαρχείων έχει εκπονήσει το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Στόχος είναι η επιστροφή της κανονικότητας και η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας από τους κατοίκους της περιοχής.

Τα μέτρα που σχεδιάζει η ΓΑΔΑ περιλαμβάνουν αύξηση των περιπολιών, τόσο από άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ όσο και από πεζούς αστυνομικούς, ενώ παράλληλα θα συγκροτηθούν ομάδες άμεσης επέμβασης.

Η παρουσία των ενστόλων στους δρόμους θα συνοδευτεί από στοχευμένες επιχειρήσεις κατά του λαθρεμπορίου και των διακινητών ναρκωτικών. Σχεδιάζονται επίσης διάλυση καταλήψεων και εκκένωση πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται ως χώροι ανομίας.

Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνουν ταυτοποιήσεις και συλλήψεις «μπαχαλάκηδων» και μελών συλλογικοτήτων.

Εν τέλει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θέλει να εγκαθιδρύσει σταθερή αστυνομική παρουσία στην περιοχή.

Τι υποστηρίζει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υπάρχει μια αντίληψη ότι, συχνά, η επέμβαση της αστυνομίας για την αποκατάσταση της τάξης μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος των ατομικών ελευθεριών, των δικαιωμάτων των πολιτών και, εντέλει, της δημοκρατίας.
Ο σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε ανύποπτο χρόνο, πέρυσι αμέσως μετά το Μάτι, είχε δημοσιεύσει ένα κείμενο στο περιοδικό «Books’ Journal» (τχ. 90, Σεπτέμβριος 2018) στο οποίο απαντούσε σε αυτούς τους φόβους ως εξής:
«Η απάντηση της δημοκρατίας σε όσους παραβιάζουν τους κανόνες της κοινωνικής ειρήνης οφείλει να είναι συντεταγμένη, αυστηρή στο πλαίσιο του νόμου, δίκαιη στο πλαίσιο της απονομής της δικαιοσύνης και πλήρως αποτελεσματική στο επίπεδο της πρόληψης και της αποτροπής των κινδύνων για τη ζωή των μελών της ανοικτής κοινωνίας. Η δημοκρατία και η άσκηση των δικαιωμάτων δεν λειτουργούν όταν κυριαρχούν στην κοινωνία ο φόβος, οι θεωρίες συνωμοσίας και ο παραλογισμός.
Οι αποτελεσματικές δράσεις συνίστανται στον επαγγελματισμό των σωμάτων ασφαλείας, τη διαρκή τους εκπαίδευση και την προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες, στην αξιοκρατική αξιολόγηση του προσωπικού, την ενθάρρυνση, τη στήριξη και τη διαρκή επικοινωνία με τους ανθρώπους στις γειτονιές και στις πόλεις».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.