Search
Close this search box.
Search

Επίθεση Μεϊμαράκη σε Μητσοτάκη μέσω Βορίδη: Είναι τζάμπα μαγκιά να λες ότι δεν ψηφίζεις τα μέτρα… – Τι απαντά η Πειραιώς

Πριν 7 έτη

Μείζον θέμα στη ΝΔ ανοίγει μετά από παρέμβαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή, εξαπέλυσε «βόμβες» κατά της στρατηγικής Μητσοτάκη.

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος αποδόμησε τη λογική Μητσοτάκη -σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει περιθώριο πολιτικής συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ- λέγοντας: «Από τη στιγμή που και ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει την ίδια πολιτική με τη ΝΔ, πόσω μάλλον που αν τα ψηφίσει θα τα εφαρμόσουμε, και αν βγούμε κι εμείς αύριο τα ίδια θα κάνουμε, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε τρία-τέσσερα βασικά πράγματα -όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα- που αφορούν την κρίση. Εγώ ήμουν πάντα υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Ήμουν και το 2015, είμαι και τώρα και αυτή είναι η κουλτούρα του κόμματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη». Ωστόσο, απέδωσε ευθύνη και στον Αλέξη Τσίπρα για την αδυναμία εθνικής συνεννόησης, λέγοντας ότι εκείνος θα έπρεπε να πάρει την πρωτοβουλία.

Ο κ. Μεϊμαράκης όμως δεν έμεινε εκεί, αλλά προχώρησε ένα βήμα ακόμα, εκτοξεύοντας πυρά και για τη χθεσινή τοποθέτηση Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 ότι η ΝΔ δε θα ψηφίσει τα μέτρα που θα κλείνουν τη δεύτερη αξιολόγηση: «Είναι τζάμπα μαγκιά να λες “δεν ψηφίζω τα μέτρα” ή να λες “θα αποχωρήσω από τη Βουλή”, όπως είπε ο Λοβέρδος, από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία στη Βουλή και δεν διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ».

Μάλιστα, αν η αντιπολίτευση αποχωρήσει από τη Βουλή, η ψηφοφορία θα γίνει επί των παρόντων και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνεται ακόμα περισσότερο, εκτίμησε ο κ. Μεϊμαράκης. «Το 2015 η ΝΔ αποφάσισε να ψηφίσει τη συμφωνία για να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ. Τότε, εισηγητής ήταν ο Κωστής Χατζηδάκης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ.

«Στα κόμματα δεν υπάρχει μία, αλλά περισσότερες απόψεις. Υπάρχουν αυτοί που θέλουν να ικανοποιήσουν το 5% και οι άλλοι που θέλουν να διευρύνουν τα όρια», επεσήμανε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υποστηρίζοντας ότι απ’ όπου πέρασε είχε στόχο τη διεύρυνση και την πρωτιά της παράταξης (ΔΑΠ, ΟΝΝΕΔ, Γραμματεία ΝΔ).

Με τις δηλώσεις του αυτές, ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ ουσιαστικά απάντησε στις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη, ο οποίος σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στην πορεία της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης και τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ όταν τα μέτρα εισέλθουν για ψηφοφορία στη Βουλή με αφορμή και την τηλεοπτική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε: «Επί της αρχής εκείνο το οποίο λέμε στη ΝΔ είναι ότι βεβαίως πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση, όπως και να κλείνουν όλες οι αξιολογήσεις, αυτό είναι στάση μας επί της αρχής. Το περιεχόμενο όμως αυτών των αξιολογήσεων βαρύνει αποκλειστικά την ελληνική κυβέρνηση και πως διαπραγματεύεται», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Στην επισήμανση ότι κατ’ αυτή τη λογική δεν θα έπρεπε να είχε ψηφίσει η ΝΔ το 3ο μνημόνιο, γιατί τότε υποστήριζε ότι δεν συμφωνεί, αλλά τελικά το ψήφισε για να πάει η χώρα μπροστά, ενώ τώρα δεν συναινεί στα μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση ο τομεάρχης δημοσίας διοίκησης της ΝΔ απάντησε: «Εχετε δίκιο. Προσωπική μου άποψη τότε, την οποία εξέφρασα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ότι δεν έπρεπε να έχουμε ψηφίσει το 3ο μνημόνιο. Ομως επικράτησε εκεί η εξής σκέψη, γιατί υπήρξε η κρατούσα γνώμη στο εσωτερικό της ΝΔ ότι επειδή τότε η κυβέρνηση δεν είχε πλειοψηφία στη Βουλή, επειδή τότε διακινδυνεύαμε πράγματι το να πτωχεύσει η χώρα, η κρατούσα γνώμη υποστήριξε ότι έπρεπε να υπερψηφιστεί το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων».

Στο ερώτημα αν τώρα κινδυνεύσει η πλειοψηφία ποια θα είναι η αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία ο κ. Βορίδης απάντησε: «Δεν θα ψηφίσουμε όχι γιατί δεν βρισκόμαστε στη δραματική κατάσταση που βρισκόμασταν τότε. Θα αφήσουμε την κυβέρνηση να πέσει να πάμε σε εκλογές».

Η απάντηση της Πειραιώς: Δεν υπάρχει κανένα θέμα με Μεϊμαράκη

Αυτό δηλώνουν πηγές της Πειραιώς, με τις οποίες επικοινώνησε το capital.gr με αφορμή δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος του κόμματος.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μεϊμαράκης,  απάντησε, ουσιαστικά, σε όσα δήλωσε σήμερα ο βουλευτής, Μάκης Βορίδης, όταν μέσω του “Real fm”, επανέλαβε πως “προσωπική του άποψη τότε, την οποία εξέφρασε στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν ότι δεν έπρεπε να έχουμε ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη διαρροή του κ. Μεϊμαράκη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον ίδιο και υψηλόβαθμους παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας.

“Ο κ. Μεϊμαράκης είπε το αυτονόητο. Πως το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε την απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει τα μέτρα κι αν δεν ψήφιζε και η παράταξή μας τότε η χώρα θα έφευγε από την Ευρώπη. Να υπενθυμίσουμε, επίσης, πως η στάση του κόμματος αποκρυσταλλώθηκε μετά από σχεδόν δεκάωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου ακούστηκαν όλες οι απόψεις. Πρόεδρος τότε ήταν ο κ. Μεϊμαράκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο κ. Μητσοτάκης και βασικός εισηγητής ο σημερινός αντιπρόεδρος της ΝΔ”, ανέφεραν γαλάζιες πηγές.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.