-->
02.04.2023

Επιδείνωση του καιρού με χιονοπτώσεις και ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας – Τι είναι το Aegean Lake Effect

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα, με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να προβλέπει ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και πτώση του υδράργυρου.

Ειδικότερα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς Ελλάδας, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και της βόρειας Θεσσαλίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια από το απόγευμα.

Ειδικότερα, στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το βράδυ θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά και νότια 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Από τη νύχτα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε πεδινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και από τη νύχτα βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 11 βαθμούς.

 

Τι είναι το Aegean Lake Effect που θα «χτυπήσει» την Ελλάδα

Το «Aegean Lake Effect», πρόκειται για ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα και επιφέρει βροχοπτώσεις – χιονοπτώσεις μεγάλης διάρκειας. Συγκεκριμένα, οι μεγάλες εκτάσεις θερμών λιμνών – θαλασσών εμπλουτίζουν τον υπερκείμενο αέρα με μεγάλα ποσά υγρασίας. Εφόσον ο αέρα πάνω από την περιοχή έχει αρκετά χαμηλή θερμοκρασία, η υγρασία αυτή συμπυκνώνεται ταχύτατα και δημιουργεί πυκνά, χαμηλά νέφη τα οποία δίνουν, ανάλογα με τη θερμοκρασία στην επιφάνεια, βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις στις ακτές και στις περιοχές κοντά στη λίμνη -θάλασσα.

Να σημειωθεί ότι η κατεύθυνση των φαινομένων καθορίζεται από τον άνεμο.

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς γνωρίζουν πολύ καλά -και από τον σχεδιασμό που έχουμε εκπονήσει- τους ρόλους και τις αρμοδιότητες και είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθούν στα όποια προβλήματα ενδεχόμενα υπάρξουν και δημιουργηθούν και από αυτό το νέο κύμα κακοκαιρίας» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης

«Το κύριο μέλημα και ο σχεδιασμός μας είναι οι βασικοί κεντρικοί άξονες, οι κεντρικοί δρόμοι, να παραμείνουν ανοιχτοί» ανέφερε ο κ.Καπάκης, προσθέτοντας ότι «το σχέδιο το οποίο έχουμε εκπονήσει προβλέπει κάθε διεργασία η οποία πρέπει να γίνει ώστε οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί». «Είμαι βέβαιος και θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά» είπε.

«Σε περίπτωση εγκλωβισμού αυτοκινήτου σε δύσκολες συνθήκες, σε κάθε περίπτωση ο οδηγός θα πρέπει να παραμείνει στο αυτοκίνητο, αν μπορέσει να μετακινηθεί στο δεξιό μέρος του δρόμου και να καλέσει σε βοήθεια, είτε το 100 -Τροχαία και Ελληνική Αστυνομία, είτε το 199 -Πυροσβεστική», υπενθύμισε ο γγ Πολιτικής Προστασίας.

Διαβάστε επίσης