11.08.2020    03:15

Ερντογάν: «Παγώνει» τη συμφωνία για τους πρόσφυγες σε αντίποινα για τη βίζα – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Η Τουρκία δεν θα κάνει κανένα περαιτέρω βήμα όσον αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας που είχε συνάψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επανεισδοχή των προσφύγων και των μεταναστών ωσότου υπάρξει πρόοδος στο θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στη Ζώνη Σένγκεν, διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει άμεσες αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα, καθυστερώντας ακόμη περισσότερο την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, βάσει των όσων είχαν συμφωνηθεί και ενώ η συμφωνία υλοποιούταν ήδη με ρυθμούς «χελώνας».

Μιλώντας στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο Κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν υπογράμμισε επίσης ότι τα κεφάλαια που υποσχόταν στην Άγκυρα η ΕΕ βάσει της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί.

Η αναφορά του αφορούσε στην άμεση καταβολή των 3 δισ. ευρώ για την οποία η ΕΕ έχει δεσμευθεί και προσπαθεί να αποφύγει, κάνοντας τον Τούρκο πρόεδρο να απαιτει άμεση λύση στο θέμα. Ο ίδιος στις αρχές του μήμα κατηγόρησε μάλιστα την ΕΕ για «εμπαιγμό».

«Εάν οι συζητήσεις αποφέρουν καρπούς, καλώς. Αν όχι, τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα από το τουρκικό κοινοβούλιο και ο νόμος για τον επιστροφή των προσφύγων δεν θα εγκριθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, δείχνοντας ακόμη μια φορά τα «δόντια» του στους Ευρωπαίους.

«Θα φθάσουμε σε ένα ορόσημο την 30ή Ιουνίου στο ζήτημα που αφορά τις βίζες (…). Ο υπουργός των Εξωτερικών μας, ο υπουργός μας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις θα έχουν συζητήσεις (με τους Ευρωπαίους). Εάν υπάρξει αποτέλεσμα, καλώς. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, λυπούμαστε», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Η κατάργηση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδεύουν στον Χώρο Σένγκεν ως τα τέλη Ιουνίου, ένας όρος-κλειδί της ευρύτερης συμφωνίας για την επανεισδοχή των προσφύγων και των μεταναστών, τέθηκε υπό αμφισβήτηση όταν ο Ερντογάν εναντιώθηκε στην τροποποίηση της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, ένα από τα 72 προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι Βρυξέλλες.

Τη Δευτέρα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια πριν εξαιρεθούν οι Τούρκοι από την υποχρέωση να εξασφαλίζουν βίζα όταν ταξιδεύουν στην Ευρώπη και εκτίμησε πως «δεν θα έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις» ως την έλευση της προθεσμίας.

«Έχω πει καθαρά ότι ο δρόμος προς την εξαίρεση από τη βίζα περνάει από τα 72 σημεία» που έχει θέσει η ΕΕ, επέμεινε η Μέρκελ μετά τη διμερή συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν και πρόσθεσε «χρειαζόμαστε να τεθούν σε εφαρμογή αυτά τα σημεία για να επιτρέψουμε την εξαίρεση από τη βίζα».

«Τους το είπα καθαρά χθες (…). Δεν θα μας ζητούν ένα νέο κριτήριο κάθε δυο μέρες», ήταν η απάντηση που έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ακόμη, ο Ερντογάν τόνισε πως τα κεφάλαια που είχε δεσμευτεί να χορηγήσει η ΕΕ στην Τουρκία δεν έχουν εκταμιευθεί ακόμη.