-->
19.04.2024

Ερώτηση στο Πάνο Κουρουμπλή κατέθεσαν 31 βουλευτές της ΝΔ σχετικά με τα αποτελέσματα των πειθαρχικών διώξεων

Με ερώτησή της, η βουλευτής της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως και τις υπογραφές 30 ακόμα γαλάζιων, απευθύνεται στον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Κουρουμπλή αλλά και τον αναπληρωτή Υπουργό, κ. Χρήστο Βερναρδάκη σχετικά με τα αποτελέσματα των πειθαρχικών διώξεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το 2015.

Η κ. Κεραμέως, επισημαίνει πως κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ την τριετία 2012-2014, η πειθαρχική διαδικασία θωρακίστηκε και επιταχύνθηκε σημαντικά και τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα: μόνο το 2014 απομακρύνθηκαν 695 δημόσιοι υπάλληλοι εξαιτίας ποινικής καταδίκης, απόταξης, οριστικής παύσης και εντοπισμού πλαστών δικαιολογητικών.

Μάλιστα, στην ερώτησή της, αναφέρεται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, η οποία, όπως αναφέρει η βουλευτής, εδώ και ένα χρόνο με θεσμικές παρεμβάσεις «κλείνει το μάτι» στην ατιμωρησία, θίγει την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα των διαδικασιών, και ουσιαστικά έχει αδρανοποιήσει την όποια πειθαρχική διαδικασία, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί πώς αποτυπώνεται αριθμητικά η έκβαση των πειθαρχικών υποθέσεων για το έτος 2015, αλλά και με ποιο τρόπο παρακολουθείται η πορεία τους.»

Ακολουθούν το πλήρες κείμενο της ερώτησης και οι 31 υπογράφοντες βουλευτές:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

Υπ’ όψιν του Αν. Υπουργού Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη

Θέμα: «Ποια τα αποτελέσματα της πειθαρχικής διαδικασίας για το έτος 2015 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ;»

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2016

Η ενίσχυση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση αποτέλεσαν βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής κατά την τριετία 2012-2014. Εκκινώντας από τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου και την ενεργοποίηση των πειθαρχικών συμβουλίων, η πειθαρχική διαδικασία επιταχύνθηκε σημαντικά και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα, το 2014, μέσα από την προβλεπόμενη ποινική και πειθαρχική διαδικασία, απομακρύνθηκαν 695 δημόσιοι υπάλληλοι εξαιτίας ποινικής καταδίκης, απόταξης, οριστικής παύσης και εντοπισμού πλαστών δικαιολογητικών. Τα τρία προηγούμενα έτη είχαν απομακρυνθεί για τους ίδιους λόγους, συνολικά 428 υπάλληλοι (77 το 2011, 133 το 2012 και 218 το 2013), σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία, όπως παρουσιάζονται σε δελτίο τύπου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ) της 18ης Ιανουαρίου 2015.

Περαιτέρω με τη διενέργεια εκτεταμένου ελέγχου εγκυρότητας όλων των τίτλων σπουδών και των πιστοποιητικών πρόσληψης των δημοσίων υπαλλήλων, τη στενή συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), το συντονισμό και την πλήρη εποπτεία από το ΥΔΜΗΔ, εδραιώθηκε η αντίληψη στο σώμα των δημοσίων υπαλλήλων ότι η εποχή της ατιμωρησίας παρήλθε ανεπιστρεπτί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΔΜΗΔ, επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, παρουσίαζε σε τετράμηνη βάση την έκβαση των πειθαρχικών υποθέσεων, ενισχύοντας έτσι τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δημόσια διοίκηση.

Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εδώ και έναν χρόνο με τις θεσμικές παρεμβάσεις της, αφενός θίγει την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα των διαδικασιών, για παράδειγμα με την ένταξη συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια, αφετέρου ευνοεί την ατιμωρησία περιορίζοντας τους λόγους οριστικής παύσης των υπαλλήλων, αδρανοποιώντας εν τοις πράγμασι το θεσμό της αυτοδίκαιης αργίας και καταργώντας τον έλεγχο εγκυρότητας των πιστοποιητικών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Για το έτος 2015, ποια είναι τα αριθμητικά στοιχεία που αποτυπώνουν την απομάκρυνση υπαλλήλων από το δημόσιο, μέσα από την προβλεπόμενη ποινική και πειθαρχική διαδικασία, εξαιτίας ποινικής καταδίκης, απόταξης, οριστικής παύσης και εντοπισμού πλαστών δικαιολογητικών;
  2. Με ποιο τρόπο παρακολουθείτε την πορεία και την έκβαση των πειθαρχικών υποθέσεων;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

α/α Ονοματεπώνυμο Εκλογική Περιφέρεια

1 Νίκη Κ. Κεραμέως Επικρατείας

2 Σάββας Αναστασιάδης Β’ Θεσσαλονίκης

3 Ιωάννης Ανδριανός Αργολίδος

4 Φωτεινή Αραμπατζή Σερρών

5 Ελευθέριος Αυγενάκης Ηρακλείου

6 Γεώργιος Βαγιωνάς Χαλκιδικής

7 Κωνσταντίνος Βλάσης Αρκαδίας

8 Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης Αττικής

9 Σοφία Βούλτεψη Α’ Θεσσαλονίκης

10 Γεώργιος Γεωργαντάς Κιλκίς

11 Γεράσιμος Γιακουμάτος Β’ Αθηνών

12 Στέργιος Γιαννάκης Πρεβέζης

13 Βασίλειος Γιόγιακας Θεσπρωτίας

14 Χρίστος Δήμας Κορινθίας

15 Σταύρος Καλαφάτης Α’ Θεσσαλονίκης

16 Άννα Καραμανλή Β’ Αθηνών

17 Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής Σερρών

18 Κωνσταντίνος Κατσαφάδος Πειραιώς

19 Συμεών (Σίμος) Κεδίκογλου Εύβοιας

20 Χρήστος Κέλλας Λαρίσης

21 Ιωάννης Κεφαλογιάννης Ρεθύμνης

22 Εμμανουήλ (Μάνος) Κόνσολας Δωδεκανήσου

23 Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννη Α’ Αθηνών

24 Ευάγγελος Μπασιάκος Βοιωτίας

25 Χρήστος Μπουκώρος Μαγνησίας

26 Βασίλειος Οικονόμου Επικρατείας

27 Αικατερίνη Παπακώστα- Σιδηροπούλου Β’ Αθηνών

28 Κωνσταντίνος Σκρέκας Τρικάλων

29 Χρήστος Σταϊκούρας Φθιώτιδας

30 Θεόδωρος Φορτσάκης Επικρατείας

31 Μάξιμος Χαρακόπουλος ΛαρίσηςΔιαβάστε επίσης