-->
26.09.2022

Ευκλ. Τσακαλώτος: Η ώρα της Αριστεράς είναι εδώ

«Η Αριστερά θέλει και διεύρυνση και εμβάθυνση. Δεν μπορούμε να μιλάμε για την Αριστερά και τις ευρωεκλογές χωρίς να βάλουμε στο κέντρο της συζήτησης τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα θέματα του περιβάλλοντος» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι «η Αριστερά πρέπει να είναι ηγεμονική και στην οικονομία και στην κοινωνία, στα κινήματα και στην ιδεολογία».

Μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή του υποψήφιου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν, Νίκο Κούε, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «ο νεοφιλελευθερισμός είναι κυρίαρχος αλλά δεν είναι ηγεμονικός. Για να είσαι ηγεμονικός πρέπει να είναι σταθερό το πολιτικό σύστημα, να κερδίζεις τις εκλογές και να ενσωματώνεις ένα κομμάτι είτε της εργατικής τάξης, είτε των μεσαίων τάξεων. Σήμερα βλέπουμε την μεσαία τάξη να πιέζεται και τα λαϊκά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα να φέρνουν τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα των τελευταίων δεκαετιών».

Αυτό, πρόσθεσε, «μας δημιουργεί την ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα και ότι το παιχνίδι είναι ανοικτό, για πρώτη φορά μετά από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ώρα της Αριστεράς είναι εδώ».

Συνεχίζοντας ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε πως «οι μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές ανακατατάξεις μπορεί να οδηγήσουν και στην άκρα Δεξιά η οποία έχει γίνει πιο επιθετική γιατί αντιλαμβάνεται την αδυναμία των παλαιών κομμάτων της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς. Η ακροδεξιά δεν έχει πειστικές κοινωνικές λύσεις», ανέφερε και τόνισε πως «όπου οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις στην Ευρώπη κινούνται προς την Αριστερά πάνε καλύτερα, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με εκείνες που επιμένουν στα παλιά δόγματα του Μπλερ, του Σημίτη, και του Κλίντον.

Ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι δεν έχει ευρωπαϊκή πολιτική και άσκησε έντονη κριτική στο ΚΙΝΑΛ, λέγοντας πως «όταν δηλώνουν πως βασικός τους στόχος είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει πως δεν έχουν καταλάβει τίποτε».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη χαρακτήρισε «τομή στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική πολιτική», όχι μόνο όπως είπε, «γιατί η Αριστερά κατάφερε να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που εκκρεμούσε 23 χρόνια αλλά γιατί έδειξε ότι είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Η ειρήνη και η ανάπτυξη στα Βαλκάνια είναι μια στρατηγική επιλογή».

Από την πλευρά του ο κ. Κούε υπογράμμισε  ότι «έπειτα από δύσκολα χρόνια ξανακτίζετε ένα κοινωνικό κράτος», ενώ άσκησε κριτική στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, λέγοντας ότι «πρέπει να κοιτάξει πώς να ανεξαρτητοποιηθεί η ΕΚΤ και όχι να κάνει κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν παίρνει μέτρα κατά της λιτότητας».

Στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν ακόμη ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης και ο βουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης.

Διαβάστε επίσης