Search
Close this search box.
Search

ΗΠΑ: Απίστευτες εικόνες με καταστήματα να «οχυρώνονται» υπό τον φόβο επεισοδίων μετά τις εκλογές

Πριν 4 έτη

Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να επιλέξουν ανάμεσα στον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ και τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν σε μια εκλογική διαδικασία που χαρακτηρίζεται από την πόλωση.

Φαβορί στις δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες, ο 77χρονος Τζο Μπάιντεν, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, ελπίζει εντέλει να καταφέρει να πάρει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου σ’ αυτή την τρίτη προσπάθειά του.

Στην άλλη πλευρά, προικισμένος με μια αδιαμφισβήτητη ενέργεια όταν απευθύνεται από το βήμα, ο 74χρονος Ρεπουμπλικανός απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ, που διεξήγε μια απίστευτα επιθετική προεκλογική εκστρατεία, δηλώνει ότι θα κάνει ξανά την έκπληξη, όπως το 2016.

«Αύριο θα γράψουμε ξανά ιστορία», δήλωσε ο Τραμπ στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση στο Γκραντ Ράπιντς, στο Μίσιγκαν, αναφερόμενος σε μια επερχόμενη «υπέροχη νίκη» στις εκλογές αυτές.

«Αισθάνομαι ότι βαίνουμε προς μια μεγάλη νίκη», είχε δηλώσει μερικές ώρες νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν από το Πίτσμπουργκ, την πόλη από την οποία είχε επίσης ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία πριν από 18 μήνες.

Στην φετινή προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ κυριάρχησε η πανδημία της COVID-19, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 230.000 ανθρώπους στη χώρα και η οποία επιδεινώθηκε περαιτέρω τις τελευταίες μέρες.

Οχυρώνονται καταστήματα

Σύμφωνα με το CNN και το BBC, πολλές επιχειρήσεις προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή να ξεσπάσουν εκτεταμένα επεισόδια στις πόλεις που θα θυμίζουν ακόμα και τις βίαιες ταραχές μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Τα Tiffany, Saks Fifth Avenue, CVS, Target και Macy’s, συγκαταλέγονται στις προνοητικές μεγάλες εμπορικές αλυσίδες που «οχυρώνουν» τα καταστήματά τους στη Νέα Υόρκη. Εκπρόσωπος της Τiffany δήλωσε στο CNN ότι στόχος της αλυσίδας είναι να διατηρήσει ανοιχτά τα καταστήματά της, όμως σε ορισμένες πόλεις λαμβάνονται ήδη μέτρα προστασίας εν αναμονή «δραστηριότητας που σχετίζεται με τις εκλογές».

Τις τελευταίες μέρες, φόβοι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών εάν χάσει και ότι μπορεί να ξεσπάσουν συγκρούσεις στους δρόμους των Αμερικανικών πόλεων ανάμεσα στους υποστηρικτές του Αμερικανού προέδρου και μέλη αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών οργανώσεων ολοένα και αυξάνονται.

Κλιμακώνοντας την ρητορική του, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε εχθές «πολύ επικίνδυνη» πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που αφορά σε ψήφους μέσω ταχυδρομείου και προειδοποίησε ότι μπορεί να πυροδοτήσει «βία στους δρόμους». «Όταν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, οι δικηγόροι μας θα είναι έτοιμοι», έχει προειδοποιήσει εξάλλου επανειλημμένα ο Τραμπ, ο οποίος αρνείται πεισματικά να δεσμευτεί ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών σε περίπτωση ήττας του, προκαλώντας περαιτέρω… νευρικότητα στους πολίτες της χώρας.

Εκτός από τα καταστήματα που έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τις επόμενες ώρες, λαμβάνοντας φυσικά τις απαιτούμενες προφυλάξεις, αρκετές είναι και οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να κλείσουν προσωρινά, σύμφωνα με την Daily Mail. Ανάμεσά τους, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, περιλαμβάνονται και ορισμένα γραφεία, ιατρεία και οδοντιατρεία, που έχουν ήδη προειδοποιήσει τους πελάτες τους ότι οι πόρτες τους θα παραμείνουν κλειστές την 4η Νοέμβρη.

Τα εστιατόρια σε μεγάλες πόλεις, όπως π.χ. στη Νέα Υόρκη, κρατούν μέχρι στιγμής στάση αναμονής. Το πιθανότερο είναι να παραμείνουν ανοιχτά με την ελπίδα να προσελκύσουν πελάτες σε μια περίοδο που ο κλάδος τους πλήττεται από την πανδημία, μαζεύοντας φυσικά τα τραπεζάκια που βρίσκονται έξω και οχυρώνοντας όπως μπορούν τις εισόδους τους.

Τείχος προστασίας γύρω από τον Λευκό Οίκο

Σε φρούριο έχει μετατραπεί ο Λευκός Οίκος ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης καθώς υπάρχουν φόβοι για εκτεταμένες ταραχές και αντιπαραθέσεις μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων, των υπερμάχων και των πολεμίων του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Πέρα από τις προβλέψεις ασφαλείας που πάντα υπάρχουν στην περιοχή του Λευκού Οίκου, η αμερικανική κυβέρνηση φρόντισε να τοποθετηθεί ειδικό τείχος από συρματόπλεγμα και σιδηροκατασκευή περιμετρικά της προεδρικής κατοικίας στην Ουάσινγκτον.

Παράλληλα, μέτρα προστασίας έχουν ληφθεί και για άλλα κυβερνητικά κτίρια στην αμερικανική πρωτεύουσα. Πρόσθετοι φράχτες τοποθετήθηκαν στη Λεωφόρο Πενσιλβάνια, που οδηγεί στον Λευκό Οίκο και ήταν τον Ιούνιο θέατρο ογκωδών διαδηλώσεων υπέρ της φυλετικής ισότητας.

Έναρξη της εκλογικής διαδικασίας

Σχεδόν 100 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει στην πρώιμη διαδικασία, είτε δια ζώσης είτε μέσω ταχυδρομείου, για να αποφύγουν τον συνωστισμό στα εκλογικά τμήματα εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Εδώ και εβδομάδες, ο Τραμπ επικρίνει την επιλογή της επιστολικής ψήφου, ισχυριζόμενος, χωρίς να το τεκμηριώνει, ότι μπορεί να οδηγήσει σε εκλογική νοθεία.

Οι πέντε ψηφοφόροι του Ντίξβιλ Νοτς, που είναι ένα χωριουδάκι 12 κατοίκων στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, έδωσαν σήμερα συμβολικά το εναρκτήριο λάκτισμα των αμερικανικών εκλογών, ακριβώς μετά τα μεσάνυχτα, ψηφίζοντας ομόφωνα τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν.

Το χωριό αυτό που βρίσκεται χαμένο μέσα στα δάση του Νιου Χάμσαϊρ, κοντά στην μεθόριο με τον Καναδά, τηρεί την παράδοση αυτή από το 1960, η οποία του έχει χαρίσει και τον τίτλο του «Πρώτου στο Έθνος», δηλαδή του πρώτου μέρους στις ΗΠΑ που ψηφίζει στις εκλογές.

Με εξαίρεση και το διπλανό του χωριό Μίλσφιλντ, το οποίο ψήφιζε επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα περισσότερα εκλογικά τμήματα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ θα ανοίξουν στις 06:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) ή στις 07:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα.

Πολύ αυξημένη συμμετοχή

Η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές στις ΗΠΑ προαναγγέλλεται αυξημένη σε ιστορικά επίπεδα, καθώς περισσότεροι από 97 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων – δια ζώσης ή δι’ αλληλογραφίας – , ήτοι ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων που ψήφισαν στις εκλογές του 2016.

Οι Δημοκρατικοί είχαν καλέσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν φέτος εκ των προτέρων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και τώρα μένει να διαπιστωθεί αν οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι παρουσιάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό την τάση να επισκεφθούν την επίσημη ημέρα των εκλογών τα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν, θα τηρήσουν πιστά το ραντεβού τους.

Η συγκέντρωση ενός αριθμού ρεκόρ επιστολικών ψήφων, οι οποίες σε ορισμένες πολιτείες θα μπορούσαν να συρρέουν ως και μέρες μετά τη σημερινή, εγκυμονεί τον κίνδυνο να περιπλακεί η καταμέτρηση ή ακόμη να καθυστερήσει η ανακοίνωση του νικητή, αν το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο.

“Όταν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, οι δικηγόροι μας θα είναι έτοιμοι”, προειδοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνείται πεισματικά να δεσμευτεί ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών σε περίπτωση ήττας του, κάτι που δεν έχει ξανακάνει κανένας απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Για να κερδίσει τις εκλογές, ένας υποψήφιος δεν χρειάζεται την πλειοψηφία των ψήφων σε εθνικό επίπεδο: Θα πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον 270 από τους 538 μεγάλους εκλέκτορες που εξασφαλίζει σε επίπεδο πολιτειών.

Σήμερα το βράδυ, αρχικά τα βλέμματα όλα θα είναι στραμμένα στην Φλόριντα, μια από τις πιο διάσημες πολιτείες-κλειδί για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, η οποία έχει μάλιστα υποσχεθεί να δείξει το χρώμα που κερδίζει ήδη από την νύχτα των εκλογών. Χωρίς αυτήν την πολιτεία, στην οποία είχε κερδίσει το 2016, η νίκη είναι σχεδόν αδύνατη για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αντιθέτως, αν καταφέρει να διατηρήσει την Φλόριντα, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις παλεύει στήθος με στήθος με τον Τζο Μπάιντεν, η προσοχή θα στραφεί στην Πενσιλβάνια, τη γενέτειρα του Δημοκρατικού υποψηφίου. Εκεί, η πρόθεση ψήφου εμφανίζεται λίγο πιο θετική απέναντι στον πρώην αντιπρόεδρο, αλλά και εκεί η μεταξύ τους διαφορά εμπίπτει στο περιθώριο σφάλματος.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.