-->
21.03.2023

ΗΠΑ: Αυξάνεται η πιθανότητα πολέμου με τη Βόρεια Κορέα

Το φάσμα του προληπτικού πολέμου εναντίον της Βόρειας Κορέας πλησιάζει κάθε φορά που η Πιονγιάνγκ προχωράει στην εκτόξευση πυραύλου ή δοκιμάζει πυρηνικό όπλο, έκρινε την Κυριακή εξέχων ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

«Οταν διεξάγεται υπόγεια πυρηνική δοκιμή πρέπει να προετοιμάζεται κανείς για πολύ σοβαρή αντίδραση από μέρους των ΗΠΑ», προειδοποίησε ο Γκρέιαμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, γεράκι σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανέφερε ότι έχει συζητήσει λεπτομερώς το ζήτημα με την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία κατ’ αυτόν θέλει «να εμποδίσει τη Βόρεια Κορέα να αποκτήσει τη δυνατότητα να πλήξει τις ΗΠΑ με πύραυλο που φέρει πυρηνική κεφαλή. Οχι απλώς να την περιορίσει».

«Κάθε μέρα φτάνουμε και πιο κοντά»

«Το να εμποδιστεί αυτό σημαίνει προληπτικό πόλεμο ως μέσο της ύστατης προσφυγής. Αυτός ο προληπτικός πόλεμος γίνεται όλο και πιο πιθανός όσο η τεχνολογία τους βελτιώνεται. Με κάθε δοκιμή πυραύλου, με κάθε υπόγεια δοκιμή πυρηνικού όπλου, αυτός ο γάμος (σ.σ:. η προσαρμογή πυρηνικής κεφαλής σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο) είναι πιθανότερος», είπε ο γερουσιαστής Γκρέιαμ.

Οι δηλώσεις του γερουσιαστή αντηχούν εκείνες που έκανε την προηγουμένη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, ο οποίος δήλωσε σε εκδήλωση για θέματα αμυντικού ενδιαφέροντος ότι η πιθανότητα πολέμου με τη Βόρεια Κορέα «αυξάνεται κάθε μέρα».

«Βρισκόμαστε σε μια κούρσα για να βρούμε λύση σε αυτό το πρόβλημα», είπε ο στρατηγός Μακμάστερ.

Η Βόρεια Κορέα έγινε πυρηνική δύναμη τον Οκτώβριο του 2006. Προχώρησε σε άλλες πέντε δοκιμές πυρηνικών όπλων έκτοτε, το τελευταίο εκ των οποίων, τον Σεπτέμβριο του 2017, ήταν το ισχυρότερο.

Οι ειδικοί διχάζονται για το εάν οι Βορειοκορεάτες έχουν αποκτήσει το απαιτούμενο επίπεδο τεχνικής εξειδίκευσης για να παράγουν πυρηνικά όπλα αρκετά μικρού μεγέθους ώστε να προσαρμοστούν στην κεφαλή ICBM, όπως διαβεβαιώνει η Πιονγιάνγκ.

Διαβάστε επίσης