Search
Close this search box.
Search

Η Ευρώπη “φλέγεται” από το πρωτοφανές κύμα καύσωνα

Πριν 5 έτη

Η Ευρώπη εξακολουθεί να «φλέγεται» σήμερα, καθώς συνεχίζεται ο καύσωνας, ενώ ταυτόχρονα έχουν ξεσπάσει μεγάλες πυρκαγιές και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι η θερμοκρασία θα ανέβει κι άλλο τις επόμενες ημέρες.

Τα ρεκόρ πέφτουν το ένα μετά το άλλο σε μεγάλο μέρος της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης καθώς καταγράφονται πρωτοφανείς θερμοκρασίες για μήνα Ιούνιο: 38,9 βαθμοί Κελσίου στην Τσεχία, 38,6 στη Γερμανία, 40,9 στο Κλερμόν-Φεράν της Γαλλίας… Αύριο ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει κι άλλο και στη Γαλλία ενδέχεται να σπάσει το “εθνικό ρεκόρ” που ανάγεται στον Αύγουστο του 2003 και είναι οι 44,1 βαθμοί που είχαν καταγραφεί στο Γκαρ.

Η Meteo France, η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, έχει θέσει σε “κόκκινο συναγερμό” τέσσερα διαμερίσματα στα νότια της χώρας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη Γαλλία.

Το γυναικείο Μουντιάλ

Στα γήπεδα της Γαλλίας όπου διεξάγεται αυτή την περίοδο το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών, μηνύματα μεταδίδονται από τα μεγάφωνα στη διάρκεια των αγώνων, τα οποία καλούν τους θεατές να καταναλώνουν υγρά και να προστατεύονται από τον ήλιο.

Οι μεγάλες πόλεις υποφέρουν ιδιαίτερα εξαιτίας του μπετόν, της έλλειψης δένδρων και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Στο Παρίσι και τη Λιόν (νοτιοανατολική Γαλλία), από σήμερα τα χαράματα επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο τα λιγότερα ρυπογόνα οχήματα.

Ο Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος διανέμει νερό στους δρόμους της Γαλλίας και επισκέπτεται ανθρώπους που ζουν απομονωμένοι, κάλεσε τον πληθυσμό να προσέχει τα πιο ευάλωτα πρόσωπα στο περιβάλλον του.

Ένα άλλο ρεκόρ καταρρίφθηκε στην Πολωνία: αυτό της κατανάλωσης ενέργειας, λόγω της εντατικής χρήσης των κλιματιστικών. Στη Γαλλία το μεσημέρι η ζήτηση ανήλθε σήμερα στα 59,4 γιγαβάτ, πολύ κοντά στο απόλυτο ρεκόρ των 59,5 γιγαβάτ που είχε καταγραφεί πριν από δύο χρόνια.

Στη Γερμανία, στις πόλεις Λέχνε και Μπαντ Εϊνχάουζεν (120.000 κάτοικοι), οι αρχές έλαβαν μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού. Η χρήση πόσιμου νερού θα περιοριστεί μόνο για “ζωτικές ανάγκες” και οι κάτοικοι απειλούνται με πρόστιμα ύψους έως και 1.000 ευρώ.

Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Καταλονία – Φόβοι για πενταπλασιασμό του πύρινου μετώπου

Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Καταλονία, ενώ στη γειτονική Γαλλία, οι Αρχές επιβάλλουν περιορισμούς στη χρήση νερού αλλά και στην κυκλοφορία οχημάτων καθώς ολόκληρες περιοχές, δοκιμάζονται από έναν ισχυρότατο καύσωνα.

Το θερμόμετρο σκαρφάλωσε στους 44 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια Ισπανία και τη νότια Γαλλία, οδηγώντας πολλούς ανθρώπους να αναζητήσουν ανακούφιση  σε θάλασσα, ποτάμια, λίμνες, συντριβάνια και πισίνες.

Οι Ισπανοί πυροσβέστες αγωνίζονται  να δαμάσουν τις πυρκαγιές που εκτείνονται σε μέτωπο 40.000 στρεμμάτων στη βορειοδυτική περιoχή της Καταλονίας.

Οι Αρχές προειδοποιούν μάλιστα ότι  η πληγείσα περιοχή μπορεί ακόμη και να πενταπλασιαστεί εξαιτίας του υψηλών θερμοκρασιών και των ανέμων.

Οι πυρκαγιές είναι οι χειρότερες στην Καταλανία τα τελευταία είκοσι χρόνια, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Στη γειτονική Γαλλία, οι αρχές επέβαλλαν περιορισμούς στην κυκλοφορία οχημάτων, στο Παρίσι, τη Λυών, τη Μασσαλία και το Στρασβούργο σε μια προσπάθειθα να περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πολλά σχολεία ανέβαλαν τις σχολικές εξετάσεις και πολλά σχολεία σρτη Βόρεθιο Γαλλία τέθησαν σε συναγερμό λειψυδρίας και ειβλήθηκλαν περιορισμό στην υδροδότηση,  σε για εταιρίες, αγροτικές εργασίες αλλά και νοικοκυριά.

Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Τζερόμ Σάλομαν ανέφερε: «Οι κλήσεις εκτάκτου ανάγκης  έχουν αυξηθεί σε εθνικό επίπεδο. Βλέπουμε την αρχή και μόνο της επίδρασης τους καύσωνα. Τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά μας».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.