Search
Close this search box.
Search

Η “κρυφή” ομάδα του Βαρουφάκη, οι κώδικες συνωμοσίας, τα “κλειδιά” και στο βάθος… δολάριο

Πριν 8 έτη
Κώδικες συνωμοσίας
Κρυπτογραφημένα email, συναντήσεις σε απομακρυσμένα μέρη και άκρως συνωμοτικοί κώδικες ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά της κλειστής ομάδας που δρούσε υπό την επίβλεψη του Γιάννη Βαρουφάκη την περίφημη περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015.
conspirecy

Τα Politikleaks σε συνάντηση που είχαν με υψηλά ιστάμενο πρόσωπο εκείνης της περιόδου αποκαλύπτει τα ονόματα όσων συμμετείχαν σε εκείνη την κλειστή ομάδα, που όχι μόνο επικοινωνούσε μεταξύ της με κρυπτογραφημένα email, αλλά χρησιμοποιούσε και laptop που άνοιγαν μόνο με ισχυρούς κωδικούς.

varoufakis1Η κλειστή ομάδα

Σε αυτή την κλειστή ομάδα συμμετείχαν, όπως εξιστορεί το πρόσωπο- «κλειδί» στα Politikleaks:
glenn_kim2α) Ο Γκλεν Κιμ, κορεατικής καταγωγής, που επελέγη από τον υπουργό ως βασικός σύμβουλος επί των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές,
panaritiβ) Η Ελενα Παναρίτη, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου. Κατ’ απαίτηση του Βαρουφάκη προτάθηκε να αναλάβει εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Όμως, δεν ανέλαβε ποτέ τελικά και για ένα διάστημα ήταν επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης,

varouf_theoxarakis_γ) Ο Νίκος Θεοχαράκης, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Ιστορίας της Οικονομικής Σκέψης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ίδιος ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών επί υπουργίας Βαρουφάκη και μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο διορίστηκε διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και στη συνέχεια πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Στη δεύτερη γραμμή
Πίσω από την πρώτη ομάδα, υπήρχε και ένα άλλο δίκτυο με ορισμένα πρόσωπα που αποτελούσαν τη δεύτερη γραμμή «άμυνας» και ήταν στελέχη που είχε εμπιστοσύνη ο Βαρουφάκης. Σε αυτή τη δεύτερη γραμμή, ήταν οι εξής:
xatzitheodorouα) Ο Μιχάλης Χατζηθεοδώρου που ως γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, που κατηγορήθηκε -αλλά ο ίδιος το διέψευσε κατηγορηματικά- ότι συμμετείχε στην απόπειρα χακαρίσματος του TAXIS για την απόκτηση σε μια τράπεζα δεδομένων όλων των ΑΦΜ των Ελλήνων φορολογουμένων, η οποία θα χρησιμοποιούνταν στην περίπτωση εφαρμογής παράλληλου νομίσματος.
Β) Η Φωτεινή Μπακαδήμα, ιδιαιτέρα γραμματέας του Βαρουφάκη και εξ απορρήτων συνεργάτις του, η οποία ήταν υποψήφια βουλευτής με την Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη,

γ) Ο Γιώργος Κουτσούκος, διευθυντής του Πολιτικού του Γραφείου και ο Γιάννης Μπράχος, που υπηρετεί σήμερα στη μόνιμη αντιπροσωπία της χώρας μας στην Ε.Ε,. στις Βρυξέλλες.

Οι αμερικανοί οικονομολόγοι
Ιδιαίτερο ρόλο συμβουλευτικό για τον Βαρουφάκη είχαν ορισμένοι αμερικανοί οικονομολόγοι, πέρα από τον Γκαλμπρέιθ.
sachsΑυτοί ήταν, ο Τζέφρι Ζακς, ενώ πολύ συχνά ο τότε υπουργός Οικονομικών συμβουλευόταν συχνά στο τηλέφωνο τον Τζόζεφ Στίγκλιτς.
sammersΕπίσης τηλεφωνούσε, αν και σπανιότερα στον Λάρι Σάμερς, καθηγητή του Χάρβαρντ και πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον.
Λύση το δολάριο
Εκείνη την εποχή κάποιοι στους ΑΝΕΛ σκέπτονταν ως εναλλακτική λύση το… δολάριο!

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Μάλιστα είχαν γίνει και επαφές κεντρικών στελεχών του κόμματος με γνωστό αμερικανικό ίδρυμα, όπου τους είχε αναλυθεί με στοιχεία η επίπτωση από τη χρησιμοποίηση ως εναλλακτικού νομίσματος του δολαρίου για μια χώρα που έφευγε από την ευρωζώνη.

 

 

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.