-->
27.01.2021

Η λίστα του BBC με τις… κορυφαίες θεωρίες συνωμοσίας για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Η ελπίδα για την ανθρωπότητα έρχεται μαζί με τα εμβόλια, όμως… όχι για όλους! Μια μικρή ομάδα ανθρώπων επιμένει σε θεωρίες ανυπόστατες και μη επιστημονικές, που στοχεύουν στην αποτροπή των εμβολιασμών.

Πρόκειται για διεθνές «κίνημα» που εντοπίζεται σε όλες σχεδόν τις χώρες της Δύσης και ενώνεται με εκείνες τις ομάδες ανθρώπων που εναντιώθηκαν στα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας.

Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν και διαδίδονται πολλές θεωρίες εναντίον των εμβολίων γενικά και εναντίον των νέων εμβολίων κατά του κορονοϊού. Ιστοσελίδες και μεμονωμένοι αναλυτές επί παντός του επιστητού μιλούν για το εμβόλιο που «θα επηρεάσει το DNA του ανθρώπινου οργανισμού» – μια θεωρία που ακούστηκε πρόσφατα και από μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου- ή που θα τοποθετήσει… τσιπάκι στον ανθρώπινο οργανισμό για έλεγχο από διεθνή κέντρα!

Ας δούμε ποιες είναι οι πιο «δημοφιλείς», εξωφρενικές -και συχνά, αστείες- θεωρίες για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, όπως τις σταχυολόγησε το BBC:

ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟ DNA

Πρόκειται για την αγαπημένη θεωρία των fake news που κυκλοφορεί ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα και -δυστυχώς- επηρεάζει ακόμη και μορφωμένους ανθρώπους. Ειδικοί στην Ελλάδα και διεθνώς έχουν δηλώσει ευθαρσώς ότι αυτή η θεωρία δεν έχει καμία επιστημονική βάση καθώς το RNA είναι εντελώς διαφορετικό από το DNA. Ενας εμβολιασμός δεν αλλοιώνει το ανθρώπινο DNA.

Το BBC μετέφερε προσφάτως την απάντηση που έδωσε ο καθηγητής Τζέφρι Αλμοντ, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Η εισαγωγή RNA στον ανθρώπινο οργανισμό δεν μπορεί να κάνει τίποτα στο DNA του κυττάρου», τόνισε, απαντώντας για τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech, που χρησιμοποιούν στοιχείο του γενετικού υλικού του κορονοϊού (αγγελιαφόρο RNA) στο εμβόλιο.

Με τη μέθοδο εφαρμογής του mRNA (που χρησιμοποιούν κι άλλες εταιρίες για την παραγωγή εμβολίων), ο οργανισμός αποκτά τις πληροφορίες που χρειάζεται για να παραγάγει την πρωτινή η οποία βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού – και στη συνέχεια να τη χρησιμοποιήσει για την παραγωγή αντισωμάτων.

Επίσης, μια πληροφορία που διαφεύγει τη… γνώση των διασπορέων ψευδών ειδήσεων είναι ότι αυτή η μέθοδος του «αγγελιαφόρου RNA» (mRNA) δεν είναι πρωτόγνωρη, έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν. Γι’ αυτό και μόλις ξεκίνησε η πανδημία, κάποιες εταιρίες άρχισαν να πειραματίζονται πάνω σε αυτή τη μέθοδο (δεν τη ανακάλυψαν πρώτη φορά).

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΣΙΠΑΚΙ

Αλλη μια θεωρία αγαπημένη πολλών, που γράφεται σε πολλά σόσιαλ μίντια και εμπλέκει τον Μπιλ Γκέιτς, καθώς είναι η εταιρία του Microsoft που έχει κατασκευάσει τα «τσιπάκια» που θα εισαχθούν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο Μπιλ Γκέιτς είναι πρόσωπο που γίνεται συχνά στόχος και, όσον αφορά στο εμβόλιο του κορονοϊού, ενεπλάκη λόγω μιας δήλωσής του. Τον περασμένο Μάρτιο είχε κάνει λόγο για «ψηφιακό πειστήριο» της ανάρρωσης από την ασθένεια ή πιστοποίησης του τεστ (ακόμη εξετάζεται το διαβατήριο υγείας, από πολλές χώρες). Ο Γκέιτς δεν μίλησε για «μικροτσίπ που θα εισάγεται στον οργανισμό», αλλά αυτό έφτανε για να μπει στο στόχαστρο ενός ολόκληρου κινήματος συνωμοσιολόγων και τώρα του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια θεωρία που δεν έχει καμία βάση ή απόδειξη, σε έρευνα που έγινε πριν από λίγο καιρό, το 28% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Γκέιτς θέλει να εμβολιαστεί ο κόσμος, ώστε να τον ελέγχει με το μικροτσίπ που θα μπει μέσω του εμβολίου στον οργανισμό του .

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ

Αλλη θεωρία υποστηρίζει ότι τα εμβόλια περιέχουν ιστούς από τον πνεύμονα εμβρύων. Σε βίντεο που αναρτήθηκε σε διαδικτυακή σελίδα, δημοφιλή ανάμεσα στους αντιεμβολιαστές, αναφέρθηκε ότι η εταιρία AstraZeneca που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χρησιμοποίησε αυτή τη μέθοδο, λαμβάνοντας ιστούς από έμβρυα μετά από αμβλώσεις.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης τονίζουν ότι εργάστηκαν πάνω σε κλωνοποιημένα κύτταρα (σαν εργαστήριο παραγωγής αδύναμου ιού) και ποτέ σε κύτταρα από έμβρυα μετά από αμβλώσεις. Τα κύτταρα αυτά αφαιρέθηκαν στη συνέχεια. Ο δρ Μάικλ Χιντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον, τονίζει ότι κανένα εμβόλιό του δεν περιέχει εμβρυϊκά κύτταρα».

ΚΑΛΥΤΕΡΑ Ο ΙΟΣ ΠΑΡΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

Αυτό πιστεύουν όσοι συμφωνούσαν και με τον πρόεδρο Τραμπ, ότι ο κορονοϊός είναι «μια γριπούλα». Η θεωρία, την οποία προβάλλουν οι αντιεμβολιαστές, υποστηρίζει πως από τον ιό θα αναρρώσει το 99,97% και θα πεθάνουν μόνο 3 στους 10.000. Επομένως καλύτερα η νόσος Covid παρά το εμβόλιο. Τα ποσοστά αυτά δυστυχώς δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Οπως αποδεικνύεται στην πράξη, ο κορονοϊός δεν είναι μια γριπούλα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί μια πολύ σοβαρή νόσο που αφήνει πολλά προβλήματα ακόμη και μετά την ανάρρωση, ενώ λόγω της μεγάλης εξάπλωσής του διαλύονται ακόμη και τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα συστήματα υγείας στον κόσμο. Επιπλέον, σύμφωνα με τους στυγνούς αριθμούς, πεθαίνουν κατά μέσο όρο σε όλο τον κόσμο 100 άνθρωποι στους 10.000 – στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, το τελευταίο διάστημα, πεθαίνει ένας άνθρωπος κάθε 17 δευτερόλεπτα!


Διαβάστε επίσης