-->
04.12.2023

Η πανδημία Covid-19 και το εμβόλιο – Όσα συζητήθηκαν στο εκπαιδευτικό σεμινάριο στο Ερρίκος Ντυνάν

Οι προοπτικές για το εμβόλιο, τα φάρμακα και τις ανοσοθεραπείες απέναντι στη νόσο Covid-19, όπως και οι εξελίξεις που καταγράφονται διεθνώς και στη χώρα μας σχετικά με την πανδημική κρίση, αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα κορυφαίων εισηγητών στην πρεμιέρα του μοριοδοτούμενου Εκπαιδευτικού Προγράμματος που έχει καταρτίσει και φέτος -με δωρεάν εγγραφή και παρακολούθηση- η Επιστημονική Επιτροπή του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.

«Μην περιμένουμε εμβόλια αυτό τον χειμώνα. Ο χειμώνας θα βγει με μέτρα δημόσιας υγείας…», τόνισε ο διακεκριμένος ερευνητής στον τομέα των ανοσοθεραπειών και των εμβολίων στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, κ. Γιώργος Παυλάκης, οριοθετώντας την μαζική παραγωγή και διάθεση των πρώτων εμβολίων στην παγκόσμια κοινότητα στα μέσα του 2021. Ως προς τις κλινικές δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη τουλάχιστον από εννέα εταιρίες, ανέφερε ότι τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος του 2020, αλλά για τα τελικά αποτελέσματα θα χρειαστεί να περιμένουμε έως το 2022.

Σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο, κατά τον κ. Παυλάκη η γενικότερη εικόνα είναι αισιόδοξη, λόγω της «πρωτοφανούς συνεργασίας  μεταξύ των εταιριών που πραγματοποιούν κλινικές δοκιμές για τη δημιουργία εμβολίων». Ο ίδιος πρόσθεσε, πάντως, ότι «αν είχαμε κάνει, σε διεθνές επίπεδο, καλύτερη επένδυση για τον SARS-1, θα είμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι με τον  SARS-2». Σε ό,τι αφορά την ελληνική αντίδραση απέναντι στον ιό, εξάλλου, ανέφερε ότι «ο φόβος μπροστά στο άγνωστο ήταν ο κύριος λόγος που η Ελλάδα πήγε πολύ καλά στην πρώτη φάση της πανδημίας».

 «Υπάρχουν διάφορα φάρμακα, τα οποία αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται. Κάποια έχουν έρθει και στην Ελλάδα και τα χρησιμοποιούμε σε μελέτη που βρίσκεται στη φάση 3», σημείωσε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, διευθύντρια Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας ΠΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», κα Αναστασία Κοτανίδου, προσθέτοντας: «Αυτό που έχει μεγάλη σημασία τώρα που έρχεται η εποχική γρίπη είναι να διαχωρίσουμε αυτές τις αρρώστιες. Ο Covid-19 έχει 2%  θνητότητα,  πολύ υψηλότερη σε σχέση με το 0,1% της γρίπης, και δεν υπάρχει ούτε θεραπεία ούτε εμβόλιο ούτε ανοσία… Για να είμαι ειλικρινής, αυτό που πιστεύω είναι ότι το πρώτο που δουλεύει στις ΜΕΘ είναι η στοργή και η αγάπη και αν μπορείς με κάποιο τρόπο να προφυλάξεις τον άρρωστο και να τον αποσωληνώσεις γρήγορα….»

Στον τρόπο που διαχειρίστηκε η ευρωπαϊκή και παγκόσμια κοινότητα την πρώτη φάση της πανδημίας, αναφέρθηκε ο καθηγητής της Πολιτικής Υγείας στο  LSE κ. Ηλίας Μόσιαλος, κάνοντας λόγο για «έλλειμμα παγκόσμιας διακυβέρνησης και συντονισμού μεταξύ των κρατών και των εθνικών συστημάτων υγείας». Από την πλευρά του δε, τόνισε με έμφαση ότι ένα δεύτερο lockdown στη χώρα μας θα πρέπει να αποφευχθεί…», ενώ -όπως και ο κ. Παυλάκης- εκτίμησε ότι τα πρώτα διαθέσιμα εμβόλια θα προσφέρουν ανοσία στο 50-60% όσων εμβολιαστούν.

Στη συμβολή του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center και στο πεδίο της ιατρικής εκπαίδευσης, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, ανοίγοντας τον νέο κύκλο του εκπαιδευτικού προγράμματος. Την εναρκτήρια ημερίδα για την ακαδημαϊκή περίοδο 2020-21, στο Αμφιθέατρο του νοσηλευτικού κέντρου συντόνισαν οι κ.κ.  Αντώνιος Δημητρακόπουλος (πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής), Ελισάβετ – Χριστίνα Βερβεσού (αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής) και Γεώργιος Ανδρικόπουλος (υπεύθυνος Εκπαιδευτικού Προγράμματος).

 

 Διαβάστε επίσης