15.08.2020    13:01

Θρήνος στην Πάτρα: Έφυγαν δύο από τους πιο εμβληματικούς καρναβαλιστές

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση του θανάτου του Κωνσταντίνου Μαυροειδή στους καρναβαλικούς κύκλους της Πάτρας. Οι καρναβαλιστές που έμαθαν πριν από μερικές ώρες το θάνατο της Λουκίας Σιμονοβίκη, όταν ειδοποιήθηκαν για το νέο τραγικό συμβάν, δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που συμβαίνει.

Χάθηκαν δύο άνθρωποι που είχαν προσφέρει πολλά στο καρναβάλι και είχαν κατορθώσει με τις ιδέες τους, την εργατικότητα και την προσωπικότητά τους να του δώσουν χαρακτήρα και ύφος σε αυτό που ονομάζουμε καρναβαλική οικογένεια.

Ειδικότερα, ο Κωνσταντίνος Μαυροειδής ήταν από αυτούς που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να αποκτήσουν τα πληρώματα το δικό τους χώρο, στις πρώην αποθήκες του ΑΣΟ.

Ένας αυθεντικός εργάτης του Πατρινού Καρναβαλιού που εργαζόταν αθόρυβα, σιωπηλά και ταπεινά όπως ήταν και ο χαρακτήρας του.

Στις 2 σήμερα το μεσημέρι στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά στο Β΄Δημοτικό Κοιμητήριο Πατρών, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία. Ο εκλιπών ήταν μέλος της καρναβαλικής λέσχης, του πληρώματος 53, ένας από τους παλιούς καρναβαλιστές της Πάτρας που έβγαζε άρματα με το γκρουπ του και αποτέλεσε έναν από τους πυρήνες των καρναβαλικών ομάδων.

Η είδηση του θανάτου του, σκόρπισε τη θλίψη στην κοινωνία της Πάτρας και το θρήνο στους καρναβαλιστές που είχαν δουλέψει και εργαστεί μαζί του στις αποθήκες του πρώην ΑΣΟ. 
Ήταν ένας από τους αυθεντικούς καρναβαλιστές, έχοντας ένα πλήρωμα που είχε σχηματίσει επί σειρά ετών τη δική του καρναβαλική ομάδα και που κάθε χρόνο είχε κάτι διαφορετικό και αξιόλογο να παρουσιάσει.

Ο θάνατός του βύθισε στο πένθος και τη γειτονιά της Κανακάρη, τη συνοικία του Μαρκάτο, εκεί όπου δραστηριοποιούταν επαγγελματικά ο εκλιπών, έχοντας εμπορικό κατάστημα. Είναι ο δεύτερος θάνατος που βιώνει το Πατρινό Καρναβάλι μετά από αυτόν της Λουκίας Σιμονοβίκη, που έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής. Ο Κωνσταντίνος Μαυροειδής “έφυγε” σε ηλικία 58 ετών, εντελώς ξαφνικά.

Από την άλλη πλευρά η Λουκία Σιμονοβίκη υπήρξε μέλος των καρναβαλικών πυρήνων της Πάτρας, ιδρυτικό στέλεχος και επί σειρά ετών πρόεδρος του Καρναβαλικού Κομιτάτου.

Ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ στην πορεία επέλεξε να ασχοληθεί με την οργάνωση συνεδρίων.

Ήταν μάλιστα ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και υλοποίησε τον χορό της μάσκας, τον πιο καλλιτεχνικό χορό του Καρναβαλιού.

Τα μηνύματα αποχαιρετισμού των καρναβαλιστών από την στιγμή που έμαθαν το τραγικό αυτό γεγονός είναι δεκάδες.

Η κηδεία του Κωνσταντίνου Μαυροειδή θα τελεστεί σημερα Τρίτη στις 2 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Λεύκας Πατρών, ενώ η κηδεία της Λουκίας Σιμονοβίκη θα γίνει επίσης σήμερα τρίτη, στις 2.30 στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας Πατρών.